?>

Bursa'da terk ettikleri köye yıllar sonra dönen vatandaşlar geçmişi özlemle arıyor

Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde su sıkıntısı nedeniyle göç veren ve uzun yıllar tamamen boş kalan, şimdi ise yakınındaki bir kırsal mahalleye bağlı olan eski köye dönerek yaşamlarını sürdüren vatandaşlar geçmişe büyük özlem duyuyor.

Gündem - 4 yıl önce

BURSA

Eskiden ormancılıkla ve tarımla geçimini sağlayan Çökene köyü sakinleri, 1988 yılından itibaren kent merkezine göç etmeye başladı.

Köy, 1994'ten sonra uzun süre boş kalması üzerine 2008'de statüsü iptal edilerek yakınındaki kırsal Bademli Mahallesi'ne bağlandı.

Sağlam birkaç yapının kaldığı yerleşim biriminde yaşam 2016'da yeniden başladı. Emekliye ayrıldıktan sonra köy özlemiyle geri dönenlerden oluşan 3 hanedeki 6 kişi, eski komşularının, akrabalarının da dönmesini, Çökene'nin güzel günlerine yeniden kavuşmasını istiyor.

Eski köy muhtarı 72 yaşındaki Hüseyin Kaya, 1988'den itibaren 28 yıl uzak kaldığı ve eşiyle 5 sene önce döndüğü Çökene'nin 450 yıllık geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Köye 30-35 yıl önce bir cami yapıldığını belirten Kaya, "O zamanlar burada cıvıl cıvıl insanlar, 35-40 hane vardı. Köy susuz kaldı. Suyumuz yeterli olmadı. Jeoloji mühendisleri buradaki suyun içmeye elverişsiz olduğunu söylediler. Bir türlü bize yardımcı olamadılar. Ondan sonra köyün önü bir açıldı, tamamı Bursa'ya gitti." dedi.

Kaya, eskiden halkın ormancılık, çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağladığını, öküzlerle çifte koşulduğunu, düvenle harman yapıldığını aktardı.

Sürekli yaşayan 3 hanenin dışında 4 hanenin de yazları Çökene'de, kışları Bursa'da oturduğunu dile getiren Kaya, şöyle konuştu:

"3 dönüm kadar bahçem var. Bahçemde soğan, patates, domates, kavun, karpuz, meyvelerim var. Üzüm bağından elma, armuda, çileğe kadar her şey var.

Diğer ihtiyaçlar için haftada bir gün ilçeye gidiyorum. Pazar günleri de buraya bir satıcı geliyor, eğer çağırırsak.

Evimi tekrar düzenledim. Şehirde bir evde ne varsa benim evimde de var. Birkaç keçim var, onları güdüyorum akşam oluyor.

Tavuklarım da var. Sağlığım sıhhatim çok iyi. Burası tertemiz. Hiçbir sıkıntımız yok. Bizim ölümüz de dirimiz de burada artık."

Kaya, buraya tekrar muhtarlık statüsü verilirse geri dönüşlerin artacağına inandığını vurguladı.

"Komşularımı, herkesi özlüyorum"

Eşi Fadime Kaya (60) da köyde en çok komşu özlemi çektiğini ifade etti.

Eskiden köyün komşularıyla daha güzel olduğunu dile getiren Kaya, "Bursa'da yaşarken buraya gelip köy cemiyeti yapıyorduk. O zamanlarda da 'Bu köyün insanları, o cıvıl cıvıl sesleri nereye gitti' diye oturup ağlıyordum. O eski halini, o cıvıl cıvıl komşularımı, herkesi özlüyorum. İnşallah dönenler olur." ifadelerini kullandı.

Yaşar Doğan (57) ise bölgede su az olduğu için tarım ve hayvancılığın pek gelişmediğini, bahçesinde soğan, patates yetiştirdiğini, arılarına baktığını anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Başkentte özel bir huzurevinde yangın çıktı

2021-06-11 17:47 - Asayiş

Milli Savunma Bakanı Akar, İtalya ve İngiltere Savunma Bakanları ile Sicilya'daki üçlü toplantıda bir araya geldi

2021-06-12 01:17 - Gündem

Avrupa Merkez Bankası, enflasyonda artışın devam etmesini bekliyor

2021-06-10 20:17 - Dünya

İDDEF'ten 40 ülkeye 'Kardeşinle Kurbanını Paylaş' yardımı

2021-06-11 17:31 - Gündem

Corendon Sport Talks'a Harun Erdenay konuk oldu

2021-06-11 16:29 - Yerel haber-Şirket Haber

Doğal akvaryum Gökpınar Gölü yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor

2021-06-08 18:18 - Gündem

Filistin Dışişleri Bakanlığı: Netanyahu kendini kurtarmak için Kudüs’e yönelik saldırganlığını artırıyor

2021-06-06 21:34 - Gündem

Öğretim üyesi Aylin Sözer'in öldürülmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı

2021-06-10 20:37 - Gündem

Irak'ın kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi

2021-06-10 16:53 - Gündem

TFF; Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı ile transfer dönemi tarihlerinde değişikliğe gitti

2021-06-10 01:46 - Spor

İlgili Haberler

Ambulans uçak Muş'ta yeni doğan bebek için havalandı

13:02 - Gündem

Şehirler arası otobüs biletlerinde "Aile Yılı" indirimi

12:37 - Gündem

Terör örgütü DHKP/C soruşturmasında yakalanan 34 zanlının emniyetteki işlemleri sürüyor

12:32 - Gündem

Sultanbeyli'de iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

12:28 - Gündem

Kaza kara noktaları birer birer güvenli hale getiriliyor

12:18 - Gündem

Günün Manşetleri

İran: Trump'ın mektubu henüz ulaşmadı

13:18 - Dünya

Mükellefler geçen yıl en çok imalat sektöründe vergi matrahını eksik beyan etti

13:12 - Ekonomi

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma G

13:08 - Siyaset

Ambulans uçak Muş'ta yeni doğan bebek için havalandı

13:02 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Ekonomimizi daha dirençli ve güçlü hale getirdik

12:58 - Ekonomi