?>

Bulaşıcılığı yüksek kızamık hastalığında aşı hayat kurtarıyor

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, etkili aşılama sayesinde, kızamık virüsünün bulaşıcılığının engellenebildiğini söyledi.

Sağlık - 1 yıl önce

İstanbul

Ateş, halsizlik, öksürük, gözlerde sulanma ve deri döküntüleri gibi belirtileri olan kızamık, bulaşıcılığı en fazla olan hastalıklar arasında yer alıyor.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı da olan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızamığı en kolay bulaşan virüslerden biri olarak nitelendirerek, hasta bir kişinin virüsü, çevresindeki yaklaşık 15 kişiye bulaştırabileceğini anlattı.

Kızamığın çok eski bir hastalık olduğunu belirten Yavuz, "Kızamıkla yapılan mücadele aslında tıbbın da en büyük başarılarından biridir. Yıllar içerisinde kızamıktan milyonlarca insan ölürken, etkili aşılama sayesinde neredeyse 200 milyondan fazla hayat kurtarılmıştır. Kızamık evet herkeste çok ağır seyretmiyor ama ağır seyrettiği kişilerde, küçük çocuklar, gebeler, bağışıklığı baskılanmış gruplarda ölüme neden olabiliyor." dedi.

Aşı tereddüdünün giderilmesi gerekiyor

Prof. Dr. Yavuz, vaka sayılarının artmasında aşısız göçmen grupların ve çocuklarda pandemi döneminde aksatılan birinci basamak aşılamanın etkili olduğunu vurguladı.

Kızamık virüsünden korunmada aşının önemine dikkati çeken Yavuz, şöyle devam etti:

"Kızamık gibi çok etkili aşısı olan, değişmeyen bir virüsle karşı karşıyayız. Aşısı var ve aşının değişmesine ihtiyaç duymuyoruz. Aşı, temas etmiş kişilere yaptığınız zaman da koruyucu oluyor. Mesela biz temas ettik, kızamığa karşı bağışıklığımız yok. Aşıladıysak onları koruyoruz. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün yaptığı şu anda hızlıca olguları bulmak, tanımak. Sonra temaslılara gidip eksikse aşılamalarını yapmak. Gerek göçmen gruplarında gerek kendi vatandaşlarımızın primer aşılamasında o eksik aşıları hızla tamamlamak gerekiyor."

Prof. Dr. Yavuz, pandemi döneminde aşı karşıtlığının da gündeme geldiğini ifade ederek, doğru bilgileri aktararak bu tereddüdün giderilmesi gerektiğini, kişilerin aile hekimine başvurarak eksik aşılarını tamamlayabileceğini kaydetti.

Fotoğraf: Berfin Kıraç/AA

"Eksik aşılı çocuklar, eksik aşılı erişkinler de etkilenebilir"

Son yıllarda artan kızamık vakalarında insan yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda yaşayan veya çalışanların yer aldığını belirten Yavuz, "Genelde aşısız çocuklar etkileniyorlar ama mesela eksik aşılı çocuklar, eksik aşılı erişkinler de etkilenebilir. Özellikle sağlık çalışanları olmak üzere yine ön safta çalışan polis, öğretmen gibi görevliler de riskli grup. Bunlara da eğer geçirmemişlerse hastalığı veya aşısızlarsa iki doz aşılama öneriyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, kızamık bulaşındaki tıbbi tabloya değinerek, "Hastalık aslında birkaç haftalık kuluçka döneminden sonra ateşle başlıyor. Ondan sonra ateş, kırıklık, gözlerde sulanma olabilir, öksürük eşlik edebilir. Sonra vücutta yukarıdan aşağıya doğru kızarıklıklar ve döküntü oluyor. Aslında bir kızamık hastası gören gerçekten çok rahatlıkla tanıyor, hasta döküntü nedeniyle kıpkırmızı oluyor ve yüksek ateş görülüyor." ifadelerini kullandı.

Yavuz, kızamığın tedavi süreciyle ilgili, "​​​Bize normalde kızamık şikayetiyle gelen hastada öncelikle genel fonksiyonlarına bakıp, semptomatik tedavi dediğimiz tedaviyi yapmak durumundayız. Ateş varsa ateş gideriliyor, solunum destek ihtiyacı varsa destekleri yapılıyor." bilgisini verdi.

"Riskli gruplarda ağır seyredebiliyor"

Küçük çocukların, gebelerin ve bağışıklığı baskılanmış grupların riskli grupta yer aldığını aktaran Prof. Dr. Yavuz, "Riskli gruplarda ağır seyredebiliyor. Özellikle akciğerleri etkileyebiliyor, ağır bir zatürre yapabiliyor aynı Kovid-19'da olduğu gibi. Yine ilerleyen dönemlerde küçük, özellikle bir yaş altındaki çocuklarda on yıl sonra beyne yerleşerek çok ölümcül, ağır bir ensefalit tablosu yapabiliyor. O nedenle de aslında hastalıktan korunmak en iyisi." değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Yavuz, bulaş sonrası takip sürecinde bir hekime başvurulması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Özellikle kızamıklı biriyle temas etmiş gebe, küçük çocuk, bağışıklığı baskılanmış biri varsa mutlaka hekime başvursun. Çünkü korunmada aşının yanında bazen immünoglobulin dediğimiz bir uygulama var, onu da uygulayabiliyoruz. Kızamıkla teması olan kişilerin özellikle riskli gruptaysa mutlaka hekime başvurması önemli. Çünkü belli süreye kadar aşı yapılabiliyor, belli süreye kadar immünoglobulin dediğimiz ajanlar verilebiliyor ve bunlar koruyucu olabiliyorlar."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

YKS Taban Puanları ve Kontenjanları 2023

2023-07-04 10:01 - İnsan&Hayat

Bingöllü ressamın taş tozundan yaptığı eserler Paris'e uzandı

2023-07-03 14:47 - Çevre-Hayat

Edirneli çiftçi 2 dönümde yetişecek çileği topraksız tarımla 250 metrekarede yetiştiriyor

2023-07-05 10:48 - Çevre-Hayat

Kars’ta 'Geleneksel Yaz Festivali' düzenlendi

2023-07-02 15:22 - Magazin

Tuğba Gülyeşil: Hedefim dünya müziğine adımı ‘Bendir’le yan yana kazımak

2023-07-07 09:24 - Magazin

Çınarcık doğal güzellikleriyle turizm sezonunda nüfusunun 10 katını ağırlıyor

2023-07-01 13:17 - Çevre-Hayat

Büyükelçi Samsar: Türkiye ve Çuvaşistan arasında umut vaat eden birkaç alan var

2023-07-03 20:45 - Özel Haber

Kadın girişimcilerin kurduğu lavanta tarlaları Sinop turizmine renk katacak

2023-07-06 12:47 - Çevre-Hayat

Mahkum ve aileleri genel affı bekliyor: CHP’den yeşil ışık

2023-07-06 20:03 - İnsan&Hayat

Forbes'e göre Rus emlak krallarının ilk 10’u

2023-07-02 06:44 - Özel Haber

İlgili Haberler

Türk bilim insanları "milli kanser ilacı" projesinde faz aşamasına geçmeyi hedefliyor

14:07 - Sağlık

Bursa'daki hastanede fil hastalığının tedavisi için özellikli yöntemler uygulanıyor

13:48 - Sağlık

Sağlık kontrolünde karnında tespit edilen yarım kiloluk kitle ameliyatla alındı

15:33 - Sağlık

Van'da "uzaktan muayene" ile hastalar doktorlarla çevrim içi görüşüyor

12:53 - Sağlık

Ekran izleme süresinin uzaması göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor

12:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

UEFA Uluslar Ligi'nde kura çekimi gerçekleştirildi

15:03 - Spor

Rusya: Balistik füzeyle Batı'ya pervasız eylemlerin yanıtsız kalamayacağı mesajını verdik

14:57 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar Ligi play-off turunda Macaristan'ın rakibi oldu

14:53 - Spor

İstanbul Energy Forum'da sektörü bekleyen küresel gelişmeler masaya yatırıldı

14:47 - Ekonomi

A Milli Takımı, UEFA Uluslar Ligi play-off turunda Macaristan'ın rakibi oldu

14:43 - Spor