?>

Bugün 21 Haziran Dünya ALS Günü

YDÜ Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Senem Ertuğrul Mut, 21 Haziran Dünya ALS Günü dolayısıyla, hastalığın görüldüğü kişiler, kalıtsallık durumu, belirtileri, teşhis yöntemleri, seyri ve tedavisini anlattı.

Sağlık - 8 yıl önce

“Amiyotrofik lateral skleroz (ALS), kas erimesi ve omurilikte harabiyet ile seyreden bir hastalıktır” diyen Yrd. Doç. Dr. Senem Ertuğrul Mut, “ALS ilk kez 1869 yılında alanında öncü bir nörolog olan Fransız Jean-Martin Charcot tarafından tanımlandı. Bu nedenle, hastalık ilk zamanlar Charcot Hastalığı olarak adlandırılmıştı. Tüm dünyada görülen bir hastalık olan ALS, Amerika’da ünlü beyzbolcu olan Lou Gehrig adıyla, İngiltere’de ise Motor Nöron Hastalığı (MND) olarak anılıyor. Türkiye’de ise ünlü bir futbolcu olan eski Galatasaraylı ve Fenerbahçeli Sedat’ın Hastalığı olarak tanınıyor” ifadelerinde bulundu.

“ORTALAMA BAŞLANGIÇ YAŞI 55”

Hastalığın dünyanın her yerinden ve her kesimden insanda ortaya çıkabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mut, “Erkeklerde biraz daha sık görülmektedir. Ortalama başlangıç yaşı 55’tir. Ancak, çok genç yaşta veya çok ileri yaşta da görülebilir. Nüfusun yüz binde 2-6 kadarında ALS hastalığı görülmektedir. Tüm ALS hastalarının %90’ı sporadik, %10’u ailesel ALS hastasıdır. Bu nedenle hastalığın büyük çoğunlukla kalıtımla ilgisiz olduğu söylenebilir. Son zamanlarda ALS hastalığı ile ilgili olduğu tahmin edilen pek çok mutasyon bulunmuştur” dedi.

“İLK BELİRTİLER OLARAK BİR KOLDA YA DA BACAKTA GÜÇSÜZLÜK YA DA İNCELME FARK EDİLİYOR”

Başlangıç belirtileri her hastada aynı olmayabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mut, hastalık belirtileri için şunları söyledi;

“Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirti olur. Örneğin kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır ya da hasta yürürken tökezler. Bazı hastalarda ise hastalık, konuşma bozukluğu veya yutma güçlüğü şeklinde başlar. Hastanın kendisi ya da yakınları peltek, genizden konuşma fark eder. Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik edebilir. Bazı hastalarda kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir.”

Bir hareketi başarabilmek için o hareket ile ilgili kaslarımızın istemli olarak kasılabilmesi gerekir” diyen Yrd. Doç. Dr. Mut, “Kasların ihtiyaca göre kasılabilmesi için motor sinirler denen, iki grup sinir görev yapar. Biz bir hareket yapmak istediğimizde beynimizin ilgili bölümünden doğan uyarım birinci grup motor sinirler tarafından önce omuriliğe ulaştırılır. Orada bekleyen başka motor sinirler uyarılırlar. Bu ikinci grup sinirler ise omurilikten çıkıp ilgili kasa giderek onun kasılmasını sağlar. Eğer motor sinirlerde harabiyet olursa, istemli kas kasılması bozulur, hasta da gücünü kısmen ya da tamamen kaybeder. Hastalığın teşhisi klinik belirti ve bulgulara dayanarak konur. Yine de hastalık pek çok kas ve sinir hastalığı ile karışabildiği için bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Tanıya yardım eden yöntem elektromiyogramdır (EMG). Başka hastalıklarla karışabileceğinden, manyetik rezonans görüntüleme (MR), bazı kan ve idrar tetkikleri gerekebilir” açıklamalarında bulundu.

“20 YILDAN FAZLA YAŞAYAN ALS HASTALARI VAR”

Yrd. Doç. Dr. Mut, “ALS’nin seyri her hastada farklı şekilde olur. Hastalıkta hayatta kalma süresi genellikle 4-6 yıl olarak verilse de, 10 yıl ve üstünde yaşayan pek çok hasta vardır. İyi bir tıbbi ve sosyal destek ile 20 yıldan fazla yaşayan ALS hastaları vardır. Güçsüzlük, zaman içinde başladığı bölümden diğer uzuvlara (kol, bacak, dil ve yutak kaslarına) yayılır. Bütün vücutta kaslarda erime, güçsüzlük, seğirmeler nedeniyle hastanın günlük yaşam aktivitesi kısıtlanabilir. Tek başına iş göremeyebilir. Hastalığın kritik dönemi solunum kaslarının da güçsüzleştiği zamandır. Solunum ve beslenme yetersizliği ortaya çıktığında hastanın hızlı ve yakın tıbbi desteğe ihtiyacı vardır” dedi.

“ALS’NİN TEDAVİSİ İÇİN YENİ İLAÇ ÇALIŞMALARI YOĞUN OLARAK SÜRÜYOR”

Yrd. Doç. Dr. Senem Ertuğrul Mut son olarak, “Hastalık vücudun bütün kaslarını etkilemez. Hasta, barsaklarını ve idrarını kontrol edebilir. Cinsel fonksiyonları etkilenmez. Kalp kası zarar görmez. Göz kasları çoğu kez en son etkilenen kas olur, kimi zaman da hiç etkilenmez. Ağızdan alınan Riluzol etken maddeli tabletin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı, hastanın ömrünü uzattığı, hastanın daha uzun süre iş görmesini sağladığı kanıtlandı. Ancak, maalesef ALS’nin henüz kesin tedavisi bulunmamaktadır. Yine de, yeni ilaç çalışmaları yoğun olarak sürmektedir. Öte yandan, hastanın mümkün olduğunca rahat ettirilmesi, normal yaşamını sürdürmesini sağlayacak tedbirler alınması çok önemlidir” diyerek sözlerini tamamladı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Suç makinesi 'Maraz Ali' yakalandı

2016-06-18 16:12 - Yerel haber-Şirket Haber

Twitter'da canlı yayına yeni özellik geliyor!

2016-06-21 05:12 - Medya

Erdoğan'ın iftarına Engin Altan Düzyatan katılmadı

2016-06-20 21:42 - Magazin

34 mülteci ölü bulundu: 20’si çocuk !

2016-06-16 17:21 - Dünya

Bakan Eroğlu: ‘Ankara girişimi ile dünyaya örnek olacağız’

2016-06-17 17:32 - Siyaset

Fiyatı düşen akıllı telefonlar!

2016-06-15 04:52 - Teknoloji

HDP’li başkan mayına bastı

2016-06-16 16:32 - Asayiş

KOREV’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Aydeniz Keklikoğlu oldu

2016-06-16 11:52 - Gündem

İstanbul polisi böyle hazırlanıyor

2016-06-21 17:27 - Asayiş

Esenyurt Üniversitesi, ikinci mezunlarını verdi

2016-06-16 18:32 - Eğitim

İlgili Haberler

Çocuklarda görme sorunlarının giderilmesinde doğru gözlük seçimi önemli

16:22 - Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, organ nakli çeşitliliğiyle öne çıkıyor

13:33 - Sağlık

180 hastaya çapraz karaciğer nakli gerçekleştiren merkezden organ bağışı çağrısı

13:32 - Sağlık

TİTCK Ulusal Kontrol Laboratuvarına uluslararası tescil

12:23 - Sağlık

İstanbul'da bu yıl 2 bin 170 organ nakli yapıldı

12:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan'dan "6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi" paylaşımı

16:38 - Gündem

İçişleri Bakanlığı, Çorum'daki patlamadan etkilenenlere maddi destek sağlayacak

16:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın Zafer Günü'nü kutladı

16:28 - Siyaset

Rusya: Son bir haftada Ukrayna'da 6 yerleşim birimini ele geçirdik

16:23 - Dünya

Kuru kayısı ihracatında sezonun ilk çeyreğinde yüzde 12 artış

16:18 - Ekonomi