?>

Bu yıl 11 binden fazla Arakanlı Müslüman, Bangladeş'e sığındı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, bu yıl içerisinde zulümden kaçan 11 binden fazla Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e sığındığını söyledi.

Dünya - 7 yıl önce

CENEVRE

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırıları nedeniyle kaçışların sürdüğünü, yılbaşından bu yana 11 bin 432 Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e sığındığını açıkladı.

İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, BM Cenevre Ofisi'nde devam eden İnsan Hakları Konseyi'nin 38. oturumunda Arakan sorununa ilişkin üye ülkelere bilgi verdi.

Hüseyin, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçmak zorunda kalıp Bangladeş'e sığınan 700 binden fazla Müslümana yenilerinin eklendiğini söyledi.

İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin yeni gelen bazı Arakanlı sığınmacılarla görüştüğünü belirten Hüseyin, bu kişilerin Arakan'daki şiddetin, zulmün, zorla yerinden edilmelerin ve Müslümanların evlerinin yakılması da dahil insan hakları ihlallerinin yoğun şekilde devam ettiğini aktardıklarını kaydetti.

Hüseyin, "Hiçbir retorik bu gerçekleri örtbas edemez. İnsanlar Arakan'daki zulümden kaçmaya devam ediyor. Hatta denizde ölme riskini alarak kaçıyorlar" dedi.

Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarının başlamasından bu yana Bangladeş ile Myanmar arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde tek bir Müslümanın dahi resmi olarak evine geri dönemediğine dikkati çeken Hüseyin, bu yıl ocak ayından bu yana kendi imkanlarıyla Myanmar'a dönen 58 kişinin de çeşitli bahanelerle tutuklandığını ifade etti.

Hüseyin, Arakan eyaletinde Müslümanlara yönelik zulmün devam ettiğini vurgulayarak, bu yıl 11 bin 432 Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e geçtiğini kaydetti.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik...

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan eyaletine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri de yerine getirmedi.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların gerekli güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

BM'den İsrail'e tepki

2018-07-03 23:02 - Dünya

FETÖ'nün Pensilvanya'daki 'hamisi' böyle bulundu

2018-07-03 18:27 - Gündem

'Küresel ticaret savaşlarının maliyeti 2 trilyon dolar'

2018-07-04 18:52 - Ekonomi

Kemal Sunal vefatının 18. yılında anıldı

2018-07-03 18:02 - Kültür Sanat

Batı Şeria’dan Gazze'ye destek yürüyüşü

2018-06-28 05:32 - Dünya

İsveç ile Meksika son 16 turuna kaldı

2018-06-27 22:57 - Spor

CHP Parti Sözcüsü Tezcan: Gündemimizde kurultay yok

2018-07-04 21:26 - Siyaset

Yoksul hanelere 26 milyon liralık onarım desteği

2018-06-28 15:01 - Genel

S&P, Türkiye'nin 'Ulusal Ölçüm Notu'nu yükseltti

2018-06-30 12:02 - Ekonomi

Bu yıl 11 binden fazla Arakanlı Müslüman, Bangladeş'e sığındı

2018-07-04 22:40 - Dünya

İlgili Haberler

Amerika'da yaşayan Suriyeli bilişim mühendisleri, Şam'da öğrenciler ve sektör çalışanlarıyla buluştu

23:47 - Dünya

Macaristan Başbakanı Orban, dışarıdan destekli bazı STK'lerin hükümeti devirmeye çalıştığını söyledi

23:46 - Dünya

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya

İsrail saldırısında öldürülen Kassam Tugayları Komutan Yardımcısı Mervan İsa toprağa verildi

01:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya