?>

'Bu sorunun tek bir çözümü var; Ermenistan, Azerbaycan topraklarından çekilecek'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bu sorunun tek bir çözümü var; Ermenistan, Azerbaycan topraklarından çekilecek. Bu olmadığı sürece sorun çözülmez." dedi.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Gündem - 4 yıl önce

Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim'i ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan'a olan desteğin sadece Türk halkı değil tüm dünya tarafından bilindiğini kaydeden Çavuşoğlu, Azerbaycan Büyükelçiliğini ziyaret ederek Türkiye'nin ve Türk halkının desteğini bir kez daha vurguladıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bugün bir kez daha görüştüklerini belirterek "Sürekli temas halindeyiz. Gelişmeleri birlikte takip ediyoruz. Bu sabah (Almanya Dışişleri Bakanı) Heiko Maas ile de telefonda görüştük. Son gelişmeleri ve Ermenistan'ın saldırganlığı konuştuk. Gerekli mesajları da verdik. Nasıl çözülmesi gerektiği konusunda da düşüncelerimizi paylaştık" dedi.

"Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilecek"

Çavuşoğlu, Ermenistan-Azerbaycan sorununun çözümünün "basit" olduğunu ifade ederek "Esasen bu sorunun çözümü basit. Tek bir çözüm var. Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilecek. Bu çekilme olmadığı sürece bu sorun çözülmez." dedi.

Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve birliği konusunda Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının ortada olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, bütün bunlara rağmen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun sorunun çözümü konusunda somut hiçbir adım atmadığını söyledi.

Somut şekilde bu sorunun çözülmesini istediklerini aktaran Çavuşoğlu, "Türkiye olarak bu sorunun siyasi yoldan barışçıl bir şekilde çözümü konusunda özellikle iktidara geldiğimiz günden bu yana da çok çaba sarf ettik. Ama bu çabalarımızın da bir faydası olmadı." diye konuştu.

Çavuşoğlu, bugün haklı olarak ve doğru bir şekilde Ukrayna'nın ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü hep birlikte desteklediklerini dile getirerek "Bu doğru bir şeydir. Ama söz konusu Azerbaycan olunca toprakları işgal edilen Azerbaycan'la işgalci Ermenistan'ı eşit tutuyorlar. Bu yanlış ve haksız bir yaklaşım." ifadelerini kullandı.

"Sahada ve masada Azerbaycan'ın yanındayız"

Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın ve Azerbaycan halkının Türkiye'nin yanında olduğu gibi, Türkiye'nin ve Türk halkının da her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Sahada ve masada Azerbaycan'ın yanındayız. Artık bu meseleyi kökünden çözmek istiyoruz. Bu sorunu çözelim ki Kafkasya'ya, bu bölgeye barış ve istikrar gelsin. Azerbaycan'ın işgal edilmiş toprakları kurtulsun, azat edilsin. Bir milyona yakın göç etmek zorunda kalan Azerbaycanlı kardeşlerimiz de evlerine dönebilsin."

Türk diplomasisi olarak da dünyanın her yerinde kardeş Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bir millet iki devletin gereğini yapıyoruz. Ama bizim özellikle Azerbaycan'ın büyükelçiliğinin olmadığı yerlerde adeta Azerbaycan'ın büyükelçiliği gibi hizmet veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Keza Azerbaycan'ın tüm temsilcilikleri de Türkiye'nin temsilcilikleri gibi hizmet veriyor. Yeri geldiği zaman da bir devlet gibi hareket ediyoruz. Bu dayanışmamızı sürdüreceğiz" dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Büyükelçi Kılıç'tan Wall Street Journal'a Doğu Akdeniz yanıtı

2020-09-26 04:41 - Dünya

'Deneyap, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek önemli projelerden biri'

2020-09-29 17:56 - Spor

"Yaklaşık 100 Rus bankası kapanacak"

2020-09-23 07:42 - Özel Haber

Azerbaycan'ın Ermeni askeri mevzilerini yerle bir etmesi kamerada

2020-09-27 18:41 - Özel Haber

Zeki Müren vefatının 24. yılında kabri başında anıldı

2020-09-24 16:56 - Kültür Sanat

Kasımpaşa Florent Hadergjonaj'ı transfer etti

2020-09-25 20:31 - Spor

İsrail’de Netanyahu karşıtı gösteriler tüm hızıyla sürüyor

2020-09-27 01:01 - Dünya

Gaziantep FK'nin maçlarında uzatma dakikaları gollü geçiyor

2020-09-28 14:51 - Spor

Beyaz Saray: Başkan Trump, özgür ve adil bir seçimin sonucunu kabul edecektir

2020-09-25 00:41 - Dünya

Erzincan bağlarında 'Cimin üzümü' bereketi

2020-09-27 17:56 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

Almanya'nın Hanau kentindeki ırkçı terör saldırısında can verenler, Ankara'da anıldı

22:22 - Gündem

Rekabet Kurulundan yerinde incelemeyi engelleyen BİM'e 1,3 milyar liralık ceza

21:57 - Gündem

Depremde 115 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi B Blok'a ilişkin davada karar çıktı

20:22 - Gündem

Araç muayene istasyonlarının özelleştirme ihaleleri 24 Şubat'ta yapılacak

19:27 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basını: 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Medya