?>

Bu hastanede çocuklar güle oynaya ameliyata gidiyor

Erzurum'da, Yakutiye Araştırma Hastanesinin hayata geçirdiği uygulamayla çocuklar, anestezi, çocuk psikiyatristi ve çocuk gelişimcilerin desteğiyle ağlamadan adeta güle oynaya ameliyata alınıyor. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

ERZURUM - İlhami Erkılıç

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesinin hayata geçirdiği uygulamayla çocuklar, anestezi, çocuk psikiyatristi ve çocuk gelişimcilerden aldığı destekle korkularını yenerek annelerinin yanında adeta güle oynaya ameliyata gidiyor.

Yakutiye Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Gürsaç Çelik ile Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Onur Burak Dursun, yaklaşık 1 yıl önce ameliyata alınacak çocukların doktor, hastane, ameliyat ve annesinden ayrılma gibi korkularını yenmeyi amaçlayan çalışma başlattı.

Bu kapsamda Doç. Dr. Dursun tarafından hastane, doktor ve ameliyatı anlatan içerisinde boyama ve bulmaca gibi uygulamaların yer aldığı "Elif Hastanede" isimli kitapçık hazırlandı.

Hastanede ameliyat edilecek çocukları aileleriyle karşılayan çocuk psikiyatristi ve çocuk gelişimciler, öncelikle çocuklara ön değerlendirme yaparak hem aileye hem de çocuklara ameliyat sürecini anlatıyor.

Daha sonra anestezi doktorlarınca hazırlanan özel odaya annesiyle getirilen çocuklar, burada ellerine tablet veya en sevdiği oyuncaklar verilerek annelerinden ayrılma endişesi ve hastane korkusu yaşamadan ameliyata gidiyor.

Doç. Dr. Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların ameliyata girmesinin ciddi travma sorunu olduğunu söyledi.

Bir sebeple planlı ameliyat için hastaneye gelen çocuklara hastane kapısının bile korkutucu geldiğini ifade eden Dursun, çocukların ameliyat sürecini en az travma veya korku ile atlatması için hastane olarak yeni bir uygulamayı hayata geçirdiklerini dile getirdi.

"Bunları anlatmazsak boşlukları kendi korkularıyla doldurabilirler"

Dursun, uygulama kapsamında çocuklar için hastanede ayrı bir ortam hazırladıklarını ifade ederek, "Çocuklara kendi dillerinden ne olup biteceğini öğretecek 'Elif Hastanede' isimli bir kitap hazırladık. Kitapta hastane nedir, çocuklar neden hastaneye gelir gibi ameliyattan anesteziye kadar her şeyi anlattık. Bunları anlatmadığımız zaman çocukların hayal dünyası çok geniş olduğu için bu boşlukları kendi korkularıyla doldurabilir." dedi

"Ameliyat ve anestezi ekibi artık ağlayan çocuk sesi duymuyor"

Uygulama sayesinde ameliyat ve anestezi ekibinin artık ağlayan çocuk sesi duymadığını belirten Dursun, "Bilimsel çalışmalar sonucu yapılan uygulamayla çocuklarda anksiyetenin ciddi oranda azaldığını görüyoruz. Ameliyat edilen veya serviste yatan çocuklar her türlü sosyal ve psikososyal desteği alıyor." ifadesini kullandı.

"Güle oynaya ameliyata girdi"

Çocuğunu ameliyata getiren Gamze Şahin de kızı Elif Ece'nin ilk kez ameliyata girdiğini söyledi.

Uygulama sayesinde kızının rahat ameliyat geçirdiğini anlatan Şahin, "Ece'nin ağlamasını bekliyordum ama hiç ağlamadı. Güle oynaya ameliyata girdi. En azından kızımla ameliyat aşamasına kadar beraber olmak ve onu görmek çok güzel duygu. Uygulama sayesinde hem çocuğum hem de biz rahatladık. Hastane yetkililerine böyle güzel uygulamadan dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'de siyam ikizleri ameliyatla birbirinden ayrıldı

2017-06-14 13:27 - Sağlık

22 saat oruç tutuyor

2017-06-11 15:32 - Çevre-Hayat

Otomobil bankaya girdi: 2 yaralı

2017-06-14 14:57 - Asayiş

'İsrail, 2 milyar Müslümana meydan okuyor'

2017-06-11 14:52 - Dünya

Genler gözden zihin okuma yeteneğini etkiliyor

2017-06-09 17:40 - Genel

Vitor Pereira'ya hapis cezası

2017-06-09 22:37 - Spor

Yüksekdağın yargılandığı dava yeniden ertelendi

2017-06-12 19:17 - Asayiş

HDP'li Buldan Diyarbakır Adliyesi'nde ifade verdi

2017-06-13 02:07 - Gündem

Galatasaray transferde hüsrana uğradı

2017-06-09 15:47 - Spor

ABD heyeti iklim değişikliği başlığına imza atmadı

2017-06-13 01:02 - Dünya

İlgili Haberler

Bartın ve Düzce'de şiddetli rüzgar etkili oldu

21:28 - Çevre-Hayat

Ankara'da kar etkili oluyor

19:32 - Çevre-Hayat

Mehmetçik, Kosova'da ilkokul öğrencileri için kütüphane kurdu

17:18 - Çevre-Hayat

Giresun'da 84 yaşındaki kadının böbreğinden 10 santimlik taş çıkarıldı

17:02 - Çevre-Hayat

Çankırı'da keklikler karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basını: 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Medya