?>

Bu adacıklar yerinde durmuyor

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesindeki Çat Baraj göleti üzerinde binlerce yılda meydana gelen yüzen adacıklar sürekli yer değiştiriyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesindeki Çat Baraj göleti üzerinde oluşan adacıklar yüzüyor. Doğa harikası olan ve rüzgarın etkisiyle sürekli yer değiştiren yüzen adacıklar kıyıya vuruyor. Üç bin yılda bitkilerin kılcal köklerinden oluşan adacıkların son hali drone ile havadan görüntülendi. Türkiye’de 15 ilde yüzen adacık bulunduğu ancak bunların küçük boyutlarda olduğu öğrenildi.

Kalınlığı 3 metre ile 5 metre arasında değişen ve 100 ile 500 metrekare büyüklüğündeki yüzen adaların şuana kadar yüzde 70’e yakını kıyıya vurdu.

Öte yandan önceki yıllarda Adıyaman Üniversitesi ve çeşitli kuruluşlar tahrip olan yüzen adaları kurtarmak için ‘Yüzen Adalar Projesi’ hazırlandı. Çelik halat ve kelepçe sistemi ile yüzen adaların kıyıya vurmasının önüne geçmesi amaçlandı.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, kendisinin de içinde bulunduğu bir ekip ile yüzen adalarda inceleme ve projelendirme yapıldığını dile getirerek, "Proje çerçevesinde yüzen adaları kurtarmak istedik. Yüzen adalar çok geniş bir alanı olan, suyun yüzeyinde yüzen bir yapısı var. Bu adalar bizden önce öyle büyükmüş ki üzerinde ağaçlar varmış. Adalar gelecek açısından, günümüz açısından korunması gereken bir varlıktır. Dünyada suni olarak yapmaya gayret etseniz bunu yapmanız mümkün değil, yapamazsınız. Binlerce yılda oluşabilecek bir şeydir. Çünkü bu kadar çok bitki kalıntısının canlı olarak bir araya gelmesini sağlamak, yüzeyde kalmasını sağlamak, korumak imkansız. Kendi kendine üreten, çoğalan bir özelliği var. Bunu eğer koruyabilseydik büyümesi daha fazla söz konusu olabilirdi. Dünyada bu tür yüzen adaların çok küçük örnekleri var. Bu kadar büyüklükte başka yüzen ada yok. Sahiplenmemiz, korumamız lazım. Bu bize bir emanet ve kolayda oluşan bir şey değil" dedi.

Ziraat Mühendisi Müslüm Çakmak ise, yüzen adaların özelliklerinden bahsederek, "Bu yüzen adacıklar yaklaşık 3 bin yıllık bitkilerin kılcal köklerinden oluşmaktadır. Bu yüzen adacıkların kalınlığı 3 metre ile 5 metre arasında değişmektedir. Yani eşsiz bir malzemedir. Bu malzemenin oluşturmuş olduğu yüzen adacıkların bir kısmı geçmişte devlet tarafından bir proje ile koruma altına alınmıştı. Yaklaşık yüzde 30 civarında yüzen ada koruma altına alındı. Kalan yüzde 70’lik kesim ise karaya oturdu. Karaya oturan bu adacıkların zamanla güneşe maruz kalmalarından dolayı kılcal kökleri ya tamamen kurumakta ya da güneşin etkisiyle tutuşup yanıp kül olmaktadır" şeklinde konuştu.

Yazar Sabri Altun ise, yüzen adaların çok büyük bir miras olduğunu dile getirerek, "Çok büyük bir mirastır. Bu mirası maalesef kaybetmenin eşiğine gelmişiz. Bunları insanlığa mal edebilirsek, bunun gerçekten insanlık için önemli bir hazine olduğunu söyleyebilirsek bunlar tekrar kazanılır ve suyla temas ettiğinde yeniden canlanabilir" diye konuştu.

Ahmet Arslantaş-Kemal Altın

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Savunma ve havacılıkta Meksika fırsatı

2018-07-18 19:02 - Ekonomi

Ankara Emniyet Müdürlüğünde görev değişimi

2018-07-21 07:32 - Gündem

Fenerbahçe taraftarının önüne çıkıyor

2018-07-20 12:37 - Spor

1 milyon Afrikalıya katarakt ameliyatı yapılacak

2018-07-19 19:02 - Sağlık

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doktora saldırı

2018-07-21 01:14 - Genel

Gülse, Pegasus filosuna katıldı

2018-07-21 12:56 - Genel

Bu adacıklar yerinde durmuyor

2018-07-21 14:02 - Çevre-Hayat

Lösemiyi yenen miniklere denize sıfır tatil

2018-07-20 15:32 - Çevre-Hayat

'İran'da reformistler rejimin emniyet supabıdır'

2018-07-19 00:02 - Dünya

KKTC açıklarında göçmenleri arama çalışmaları devam ediyor

2018-07-21 01:13 - Genel

İlgili Haberler

Yozgatlı girişimci devlet desteğiyle otel açtı

15:28 - Çevre-Hayat

Giresun'da genç imalatçı Karabörk bıçağını geleceğe taşımayı hedefliyor

14:43 - Çevre-Hayat

Didim ve Çeşme'de deniz yaklaşık 300 metre çekildi

14:38 - Çevre-Hayat

Erzurum'da yeni itfaiye erleri mesleğe başlamadan zorlu eğitimlerden geçiriliyor

14:07 - Çevre-Hayat

Sinop'ta Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı kar sonrası görüntülendi

13:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Mersin'de sahipsiz köpeklerin bir kadına saldırısı güvenlik kamerasında

15:47 - Gündem

MÜSİAD Sektör Kurulları Raporları açıklandı

15:42 - Ekonomi

İnşaat malzemesi ihracatı 2024'te 29,03 milyar dolar oldu

15:38 - Ekonomi

Kuru kayısı ihracatından 6 ayda 240 milyon 57 bin dolar gelir elde edildi

15:33 - Ekonomi

BM'ye göre KDC'deki çatışmalar, yerinden edilmiş kişileri yeniden iç göçe zorladı

15:28 - Dünya