?>

BRICS Liderler Zirvesi Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da başladı

Rusya, Batılı ülkelerin "izolasyon" çabaları devam ederken 30'dan fazla ülkenin üst düzey temsilcisini ağırlıyor. BRICS'in bu yılki liderler zirvesi, birliğe yeni katılan üye ülkelerle genişlemiş haliyle ilk defa düzenleniyor

Dünya - 2 ay önce

Kazan

Dünyanın önde gelen gelişen ekonomilerinin oluşturduğu BRICS ülkelerinin liderleri, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da, birliğin genişlemesi, "ticarette dolarsızlaşma" ve bölgesel çatışmalar ana gündemleriyle bir araya geliyor.

Kazan'da bugün başlayan BRICS Liderler Zirvesi'nde 30'dan fazla ülkenin temsil edilmesi bekleniyor.

Bu yıl Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) katılmasıyla üye sayısı 9'a çıkan BRICS, Ukrayna Savaşı'nın ardından Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımları nedeniyle son yıllarda daha fazla gündeme geliyor.

Kazan'da başlayan zirvenin ilk gününde BRICS ülkelerinden liderlerin ve üst düzey yetkililerin toplantılar gerçekleştirmesi planlanırken, zirvenin ikinci ve üçüncü günlerinde ise misafir ülkelerden yetkililerin katılımı bekleniyor.

Rusya'nın 2024 için dönem başkanlığı yaptığı BRICS'in genişlemiş haliyle ilk defa düzenlenen bu yılki liderler zirvesi, Batılı ülkelerin Rusya'yı izole etme girişimlerinin devam ettiği bir dönemde ayrı bir öneme sahip bulunuyor.

"BRICS Batı'ya karşı değil" vurgusu

BRICS üyesi ülkelerin liderleri, birliğin "Batı'ya karşı olmadığını ancak Batılı da olmadığını" vurgulayan açıklamalar yaparken, zirvede alınabilecek bazı kararların küresel düzende önemli etkiler yaratabileceğine işaret ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 18 Ekim'de Moskova'da düzenlenen BRICS İş Forumu'nda yaptığı açıklamada, BRICS'in dünya ekonomisinin itici gücü olduğunu vurgulayarak, "BRICS ülkelerinin ekonomik büyümesi giderek daha fazla dış etkenlere ve müdahalelere korunaklı hale gelecek." ifadesini kullanmıştı.

Genişlemenin yanı sıra yeni bir uluslararası ödeme sistemi konusunun da bugün başlayan zirvede ele alınacağını aktaran Putin, BRICS nezdinde ortak bir para birimi oluşturulmasına yönelik sürecin ise henüz olgunlaşmadığını söylemişti.

BRICS nezdinde yürütülen ticarette ulusal para birimlerinin kullanımını artırmak için çalışmalar yapan Rusya, son dönemde ortaya çıkan "BRICS Bridge" adlı projeye de önem veriyor. Geliştirilme aşamasındaki BRICS Bridge, ticarette özellikle dolara bağlılığı azaltmayı hedefleyen, çok taraflı bir dijital ödeme platformu projesi olarak ön plana çıkıyor.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, 11 Ekim'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "BRICS'in kapıları, birliğin temel prensiplerini ve hedeflerini paylaşan, benzer düşünen devletlere açıktır." demişti.

BRICS nezdinde ticarette enerji kaynakları önemli yer tutuyor

Başlangıçta Güney Afrika'yı içermeyen "BRIC" kısaltması, 2001'de İngiliz ekonomist Jim O'Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanılarak literatüre girmişti.

Birliğin kuruluşu ise Rusya'nın girişimleriyle ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek gayriresmi bir platform olarak 2009'a dayanıyor. Güney Afrika'nın da bir yıl sonra davet edilmesiyle birlik bugünkü BRICS adını aldı.

Üye ülkeler, aynı zamanda dünyadaki toplam toprakların yaklaşık yüzde 30'una, nüfusun yaklaşık yarısına ve petrol üretiminin de yaklaşık yüzde 45'ine sahip konumda. Dünyadaki mal ticaretinin de yaklaşık dörtte biri BRICS ülkeleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Rusya, Batılı ülkelerin yaptırımlarının, Avrupa pazarının kritik ihracat ürünlerine önemli oranda kapanmasının yol açtığı ve ithalatta yaşadığı sorunları çözmek için BRICS nezdindeki ekonomik faaliyetlerini özellikle son 2,5 yılda önemli oranda artırdı.

Ülkenin Çin ile ticaret hacmi geçen yıl 240 milyar dolara çıkarken, söz konusu dönemde Hindistan ile ticaret hacmi bir önceki yıla göre yaklaşık iki kat artarak 65 milyar dolara yükseldi.

Rusya'nın bu ülkelere yönelik ana ihracat kalemi petrol ve petrol ürünleri olurken, ithalatında ise yüksek teknoloji ve sanayi ürünleri önemli rol oynadı.

Bugün başlayan zirvede, Rusya'nın diğer üye ülkelerle birlikte birlik nezdindeki ticareti daha da artırmaya yönelik çeşitli öneriler sunması bekleniyor.

Öte yandan, uluslararası düşünce kuruluşu Global Energy Monitor'ün (GEM) raporunda ise BRICS nezdinde fosil kaynakların toplam enerji kapasitesindeki payının düştüğü, yıl sonuna kadar temiz enerji kaynaklarının payının fosil kaynakları geçeceği belirtildi.

Raporda, söz konusu gerilemeye rağmen BRICS'teki neredeyse tüm üyelerin ilave kömür, petrol veya doğal gaz santralleri inşa etmeye devam ettiğinin altı çizildi.

Zirvede bölgesel çatışmalar da gündemde olacak

Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın, özellikle Putin'in yapacağı görüşmelerde gündemin ana maddelerinden birisi olması bekleniyor.

İsrail'in Gazze ve Lübnan'a artarak devam saldırıları ve bu nedenle Orta Doğu'da tırmanan gerginlik de yine BRICS Lider Zirvesi'nde ele alınması planlanan konular arasında yer alıyor.

Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı zirveye beklediğini, bölgedeki gelişmeleri kendisiyle istişare edeceğini söylemişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Şansölye Scholz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk-Alman ilişkilerini yeniden ele alması bekleniyor

2024-10-19 00:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Türk savunma sanayisinin yeni araçları robotlarla SAHA'ya çıkıyor

2024-10-20 11:42 - Teknoloji

Kırgızistan'da TDT Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı düzenlendi

2024-10-18 17:58 - Ekonomi

Kars'ta kar yağışı besicilere zor anlar yaşattı

2024-10-19 19:38 - Çevre-Hayat

IKBY’de 20 Ekim’deki milletvekili seçimleri için güvenlik güçlerinin oy kullanma süreci sona erdi

2024-10-18 19:27 - Dünya

İzmir’de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2024-10-17 02:23 - Asayiş

BM Özel Raportörü, İsrail'in basını susturarak suçlarının belgelenmesini engellediğini söyledi

2024-10-18 23:13 - Dünya

Türkiye'de ilaç takibine yapay zeka destekli "e-Denetim" geliyor

2024-10-17 11:27 - Teknoloji

CANLI-Sağlık Bakanı Memişoğlu, AA Editör Masası'nın konuğu

2024-10-22 09:42 - Gündem

Çin, Lübnan'a tıbbi malzeme yardımı yaptı

2024-10-21 19:52 - Dünya

İlgili Haberler

Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera: Dost ülke Türkiye, devrimin başından beri Suriye halkının yanında durdu

18:44 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırılarını genişlettiğini duyurdu

18:08 - Dünya

Almanya'da Noel pazarı saldırganı tutuklandı

17:58 - Dünya

Gazze'nin kuzeyindeki "son kale" Kemal Advan Hastanesi, İsrail saldırılarına direniyo

17:52 - Dünya

Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "büyük zalimlik" olarak nitelendi

16:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Kayserispor Kulübü Başkanı Ali Çamlı, istifa ettiğini açıkladı

19:17 - Spor

Beşiktaş'ta denizde kaybolan 2 kardeşi arama çalışmaları sürüyor

19:13 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan: PKK/YPG'ye Suriye’de yer olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyoruz

18:58 - Siyaset

Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera: Dost ülke Türkiye, devrimin başından beri Suriye halkının yanında durdu

18:44 - Dünya

Kayserispor deplasmanından farklı galibiyetle dönen Galatasaray, zirvede puan farkını açtı

18:42 - Spor