BİTLİS
Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaşayan Refa Gökbulak, kasaplardan topladığı boynuzları çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra bastona dönüştürüyor.
Babadan kalma bastonculuk mesleğini yaklaşık 30 yıldır sürdüren Gökbulak, kasaplardan koç, sığır ve manda boynuzlarını topluyor.
Gökbulak, boynuzları bazı işlemlerden geçirdikten sonra bastona dönüştürerek, 5 ile 8 bin lira arasında "özel" müşterilerine satıyor. İsteğe göre çeşitli figürlerin de işlendiği bastonlar yoğun ilgi görüyor.
Boynuzları 4 yıl kurumaya bırakıyor
Refa Gökbulak, gazetecilere yaptığı açıklamada, kasaplardan topladığı boynuzları önce 4 yıl kurumaya bıraktığını söyledi.
Bir bastonun yapımında 20 boynuz kullandığını anlatan Gökbulak, şöyle konuştu:
"Kuruyan boynuzları önce küçük ebatlarda kesiyoruz. Törpüledikten sonra delip, metal bir mil üzerine dizip, aralarını tutkalla yapıştırıyoruz. Asıl zahmetli kısım da bundan sonra başlıyor. Boynuz sert olduğu için işlemesi oldukça uzun zamanımızı alıyor. Eğelemek, törpülemek, zımparalamak ve parlatmak yaklaşık 10-15 gün sürüyor."
Gökbulak, boynuzları, ceviz ağacından yaptığı bastonların kafa kısmında da kullandığını ifade etti.
Ürettiği bastonların tasarımının kendisine ait olduğunu belirten Gökbulak, "Bu bastonların işçiliği çok fazla. Oldukça emek istiyor. Tamamı boynuzdan üretilen bastonlara yurt içi ve dışından talep oluyor. Genellikle iş adamları ile koleksiyoncular alıyor." dedi.
Muhabir: Oktay Bayar
Kaynak: AA
dikGAZETE.com