?>

BOTAŞ'ın Shell ile LNG anlaşması Türkiye'nin tedarik portföyüne esneklik getirecek

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) Shell ile yıllık 4 milyar metreküp kapasiteli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki anlaşmasının, Türkiye'ye gaz temini konusunda esneklik ve fiyat avantajı getirmesi bekleniyor.

Ekonomi - 7 ay önce

Ankara

Enerjinin doğal gaz ayağında çok boyutlu strateji izleyen Türkiye, son 10 yılda LNG tesisleri ve yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Üniteleri (FSRU), uluslararası doğal gaz boru hatları gibi altyapı konusunda önemli yatırımları hayata geçirdi.

Yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması konusunda 2020'de Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'nda Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştiren Türkiye, yerli gazda günlük üretimi 7 milyon metreküpün üzerine çıkardı. Türkiye, gazın tedarikinde kaynak çeşitliliğini önceleyen politikalarla da doğal gaz merkezi olma yolunda ihracat odaklı hamlelere hız verdi.

LNG tedariki konusunda Kasım 2023'te Cezayir ile 2024'te bitmesi beklenen LNG anlaşmasını 2027'ye uzatan Türkiye, nisanda Umman'dan yıllık bir milyon ton LNG tedarik için 10 yıllık anlaşma imzaladı. Tedarik 2025'te başlayacak.

BOTAŞ, mayısta ise ABD'li ExxonMobil firmasıyla yıllık 2,5 milyon ton (yaklaşık 3,2 milyar metreküp) kapasiteli 10 yıllık anlaşma imzaladı.

LNG tedarikine yönelik son anlaşma ise 2 Eylül'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında BOTAŞ ve Shell tarafından imzalandı. Anlaşmaya göre Shell, Türkiye'ye yıllık 4 milyar metreküp LNG'yi 10 yıl süreyle tedarik edecek. 40 kargoyu kapsayan tedarik 2027'de başlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2 Eylül'deki konuşmasında anlaşmanın, alım-satım işleminin ötesinde, dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonlarıyla bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından ayrıca bir farklılığa ve değere sahip olduğuna dikkati çekmişti.

LNG anlaşmaları Türkiye için esneklik yaratacak

Emtia piyasalarına hizmet sunan ICIS'in Küresel Gaz Analizleri sorumlusu Tom Marzec-Manser, BOTAŞ-Shell anlaşmasına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, BOTAŞ'ın ilerleyen yıllarda uzun vadeli çok sayıda boru gazı ve LNG tedarik anlaşmasının sona ereceğini belirterek, "Bu yüzden bu yeni Shell anlaşması, ExxonMobil'le yapılan son anlaşmaya benzer şekilde Türkiye'nin gaz tedarik güvenliğini kolaylaştıracak." ifadesini kullandı.

BOTAŞ'ın sona eren bazı anlaşmaları yenilemesinin önemli olduğunu kaydeden Marzec-Manser, "Ancak LNG sözleşmeleri, satın alan taraf olarak bakıldığında Türkiye için hem esneklik hem de fiyat kaldıracı imkanı yaratacak. Anlaşma şartlarının BOTAŞ'ın Shell'in tedarik edeceği LNG'yi Avrupa LNG terminallerinden teslim alabilmesine izin vermesi esneklik ihtiyacının başka bir göstergesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Marzec-Manser, imzalanan bu esnek anlaşma çerçevesinde Türkiye'nin iç piyasada gaza ihtiyaç duymaması durumunda Shell'den Avrupa piyasasında LNG'yi satılmak üzere başka bir yere götürmesini isteyebileceğine dikkati çekti.

Anlaşma Türkiye'nin doğal gaz merkezi olma hedefini güçlendiriyor

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener de anlaşmayı Avrupa'da LNG terminallerine boşaltım ve dolumu içermesi yönünden "çok komplike ve mantıklı" diye niteleyerek, "Türkiye'nin doğal gaz ticaret merkezi olma hedefini de güçlendiren bir anlaşma." sözlerini sarf etti.

Anlaşmayla BOTAŞ'ın, LNG sevkiyat ve lojistik alanında kabiliyetlerinin güçlendiğini dile getiren Akyener, LNG'yi, Türkiye'nin ihtiyacı olmadığı bir dönemde Avrupa'ya Shell'den aldığı fiyattan daha karlı bir fiyata satabileceğini söyledi.

Akyener, Türkiye'nin anlaşmayla gaz ihracat stratejisini boru hatlarıyla sınırlı tutmadığını gösterdiğini belirterek, "Bu, stratejiyi daha ileriye taşıyarak Avrupa piyasalarına yönelik özellikle daha agresif, daha etkin bir strateji kurgulamaktır. BOTAŞ, kendisini Avrupa piyasalarında daha etkin olacak bir konuma doğru taşımaya çalışıyor." dedi.

Oğuzhan Akyener, anlaşmanın, Türkiye'nin ticaret merkezi olmada önemli bir yer tutan gaz tedarikinde kaynak çeşitliliği üzerinde çalıştığını gösteren önemli bir adım olduğuna işaret etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ANKA III mühimmatlı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

2024-09-01 16:58 - Teknoloji

Türkiye Süper Enduro Şampiyonası'nın 3. ayağı Kocaeli'de başladı

2024-08-31 17:07 - Spor

Türk Yıldızları, Mogan Gölü üzerinde prova uçuşu gerçekleştirdi

2024-08-29 21:03 - Çevre-Hayat

ABD müzesinde sergilenen 2500 yıllık altın kolye Türk yetkililere iade edildi

2024-09-04 09:57 - Kültür Sanat

Fransa'da Macron'un azledilmesine ilişkin 186 binden fazla imza toplandı

2024-09-03 18:48 - Dünya

Terör örgütü PKK'nın Avrupa yapılanması içerisinde yer alan 1 kişi İzmir'de tutuklandı

2024-09-03 22:33 - Asayiş

"Enflasyon düzeltmesi"ne ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı

2024-08-31 11:17 - Ekonomi

ABD başkanlık yarışında Harris, Trump'ın 4 puan önünde görünüyor

2024-08-29 19:22 - Dünya

Şişli'de bir plazanın bodrum katında çıkan yangın söndürüldü

2024-09-03 15:28 - Asayiş

Azerbaycan'dan gelen 30 şehit ailesi Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-08-31 13:57 - Gündem

İlgili Haberler

KARDEMİR'in temelinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 88. yılı kutlanıyor

18:32 - Ekonomi

Bakan Bolat: Boykotçular kaybetti, milli ekonomi kazandı

17:33 - Ekonomi

Tarifelere doğrudan dahil edilmemesine karşın baz metallerde satış baskısı öne çıktı

17:27 - Ekonomi

Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom borcunu erken kapadı

17:23 - Ekonomi

ABD'nin dış ticaret açığı şubatta yüzde 6,1 daraldı

17:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kaymakcı'dan AB'ye yargıyı etkilemekten kaçınmas

21:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Minguzzi ailesini kabul etti

21:23 - Gündem

Şanlıurfa'da kanalizasyon kazısı sırasında toprak altında kalan işçilere ulaşıldı

21:17 - Gündem

Trump, en yüksek gümrük tarifesini Afrika'daki Lesotho Krallığı'na uyguladı

21:12 - Dünya

Macron, Trump'ın yeni gümrük tarifelerini "sert ve yersiz" bulduğunu söyledi

21:08 - Dünya