?>

Bosna Hersek'te savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'nın 28. yılı

Bosna Hersek'te 21 Kasım 1995'te paraf edilen ve ülkede yaklaşık 4 yıl süren savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması, Bosna Hersek'te silahları sustursa da dünyanın en karmaşık siyasi yapısının kapılarını açtı

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 1 yıl önce

Saraybosna

Bosna Hersek'te 28 yıl önce paraf edilen ve 14 Aralık 1995'te imzalanan Dayton Barış Antlaşması, 1992-1995'te yaşanan savaşı sonlandırarak ülkeye barışı getirdi.

ABD'nin Dayton kentinde 21 Kasım 1995'te paraf edilen antlaşma beraberinde getirdiği karmaşık siyasi yapı gereği Bosna Hersek'in 2 entite ve bir özerk bölgeye ayrılmasına sebep oldu.

Dayton kapsamında Bosna Hersek'te Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) isimli bir kurum da açılırken, OHR'ye uluslararası toplum adına Bosna Hersek'te barış anlaşmasının uygulanmasını denetleme görevi verildi.

OHR'nin başındaki Yüksek Temsilci ise Devlet Başkanlığı Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere ülkede barışın uygulanmasına engel olan kişileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa çıkartabiliyor.

Siyasilerin söylemlerinde Dayton temeli

Bosna Hersek'te neredeyse her siyasetçinin "sırtını dayadığı" Dayton Barış Antlaşması'nın paraflanmasının üzerinden 28 yıl geçtiği gerekçesiyle güncellenmesi gerektiği ifade edilirken, ülkede birçok kararın alınması da antlaşma nedeniyle sekteye uğrayabiliyor.

Ülkedeki iki entiteden biri Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik de bütün ayrılıkçı söylemlerini Dayton ile bağdaştırırken Boşnak siyasiler de Dayton ile kurulan anayasal düzenin yıkılmasının amaçlandığını savunuyor.

RS'yi her fırsatta Bosna Hersek'ten ayırmayı planladığı aktaran Dodik'in bu söylemlerini Boşnaklar "Dayton karşıtlığı" şeklinde değerlendiriyor.

Savaşta silahları susturan antlaşma; Dayton

Yugoslavya'nın dağılmaya başlamasıyla Bosna Hersek'te de 29 Şubat-1 Mart 1992'de bağımsızlık referandumu yapıldı. Ülkedeki Sırpların önemli bir kesiminin boykot ettiği referanduma katılanların tamamına yakını bağımsızlıktan yana oy kullandı.

Bosna Hersek'in bağımsız bir devlet olmasının hemen akabinde "Büyük Sırbistan" ideolojisinin savunucusu Sırplar, Yugoslav ordusunun da desteğiyle Sırp olmayan halklara yönelik katliamlara başladı.

Ülkede 4 yıla yakın süren savaşta 2 milyondan fazla kişi evlerini terk etti, büyük çoğunluğu sivil 300 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Etnik temizlik yapmak isteyen Sırp güçleri, Bosna Hersek'in Prijedor, Visegrad, Foca, Bijelina, Zvornik, Srebrenitsa gibi birçok şehrinde çok büyük katliamlar gerçekleştirdi. Savaşın son yılında, Srebrenitsa ve civarında sadece birkaç gün içinde 8 binden fazla Boşnak sivil katledildi.

Ülkenin batısında ve güneyinde Hırvatlara, doğusunda ve kuzeyinde Sırplara karşı bağımsız Bosna Hersek'i savunan Boşnaklar, ağır silahlarla donatılmış düşmanlarına karşı önemli zaferler de kazandı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliamların yaşandığı Bosna Savaşı, Dayton Barış Antlaşması ile sona erdi.

Dayton ile Bosna Hersek'te 2 entite ve bir özerk bölge kuruldu

ABD'de günler süren müzakerelerin ardından 21 Kasım 1995'te paraf edilen antlaşma, 14 Aralık 1995'te ise Fransa'da Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman tarafından resmen imzalandı.

Dayton'un "adil bir antlaşma olup olmadığı" yıllarca tartışma konusu olurken merhum Aliya İzetbegoviç'in, "Bu adil bir barış değil ancak savaşın devam etmesinden daha adil. İçinde bulunduğumuz bu durumda ve böyle bir dünyada daha iyi bir barış sağlanamazdı." sözleri, aslında Boşnak kesiminin Dayton'a dair düşüncelerini net bir şekilde ortaya koydu.

Antlaşma ile Boşnak, Hırvat ve Sırplar "ülkenin kurucu halkları" kabul edildi.

Dayton'a göre Bosna Hersek ülkesi, nüfusunun büyük çoğunluğunu Hırvat ve Boşnakların oluşturduğu Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ile Sırp nüfusun yoğun olduğu RS entitelerinden ve özel bir statüye sahip Brcko Bölgesi'nden, FBIH entitesi de her birinin kendi hükümeti ve meclisi bulunan 10 kantondan oluşuyor.

Devletin en üst makamı olarak da Boşnak, Sırp ve Hırvat üç üyeden oluşan Devlet Başkanlığı Konseyi belirlendi. Dört yıllığına halk tarafından seçilen konsey üyeleri, dönüşümlü olarak sekiz aylığına "konsey başkanlığı" yapıyor.

Konseyin Hırvat ve Boşnak üyeleri, FBIH'de yaşayanlar, Sırp üye ise RS'de yaşayanlar tarafından seçiliyor.

Dayton, karar alınmasını zorlaştıran bir antlaşma

Antlaşmanın getirdiği karmaşık yapıda, kanton, entite ve devlet düzeyinde 5 başkan (3'ü konsey üyeleri), 13 başbakan ve 130'dan fazla bakan bulunuyor. Bu karmaşıklık, birçok kez hükümetler arasında yetki kargaşasına neden oluyor, karar alınmasını zorlaştırıyor.

Basit bir kanunun çıkarılması dahi Sırp, Boşnak ve Hırvat temsilcilerin onayını gerektirdiğinden uzun sürerken dış politika gibi önemli konularda alınacak kararlar, Devlet Başkanlığı Konseyi'nin üç üyesinin de uzlaşmasıyla alınabiliyor.

Bosna Hersek'in birçok alanda elini kolunu bağlayan Dayton Barış Antlaşması, birçok kesim tarafından "son kullanma tarihi geçmiş" ya da "artık güncellenmesi gereken" bir antlaşma olarak görülüyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

AB Konseyi, dijital Şengen vizesi için yeni düzenlemeye onay verdi

2023-11-13 16:47 - Dünya

Tescilli Sivas köftesinde talebe yetişmek için seri üretime geçti

2023-11-18 14:37 - Magazin

Müslüman akademisyenler, sorunlara karşı yeni yaklaşımlar geliştirilmesinin önemine değindi

2023-11-18 23:57 - İslam-Hayat - CemâziyeleAhir 1446

İlkokulda resimle başladığı sanat serüvenini heykel alanında yüksek lisansla sürdürüyor

2023-11-18 14:07 - Kültür Sanat

Ünlü sanatçılar, sosyal medyadaki paylaşımlarıyla Filistin'e desteğini sürdürüyor

2023-11-15 12:38 - Magazin

Gazzeli kanser hastalarıyla refakatçilerini Türkiye'ye getirecek uçaklar Mısır'dan havalandı

2023-11-15 22:58 - Gündem

Integral Uzay Teleskobu, 2 milyar ışık yılı uzakta patlayan yıldızın gama ışınlarını yakaladı

2023-11-15 18:43 - Teknoloji

TMOK Başkanı Uğur Erdener'e yeni uluslararası görev

2023-11-14 22:52 - Spor

İsrail'de silah ruhsatı başvuruları 7 Ekim'den bu yana rekor kırdı

2023-11-13 19:28 - Dünya

TTF Ulusal Antrenör Gelişim Semineri'nin açılışı yapıldı

2023-11-15 16:57 - Spor

İlgili Haberler

Afrika’da seçimler: Barışçıl demokrasi ve sivil irade

12:23 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Trump 2.0 ve Almanya'da ekonomik darboğaz

11:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Filistinli karikatürist Mahmud Abbas: Çizimlerim kültürel direnişin bir aracı

11:04 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İİT, Arap Birliği ve Afrika Birliğinin Filistin için kurduğu işbirliği mekanizması ilk toplantısını yaptı

09:21 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı

15:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

Fransa'da "kapanmayı" önleyecek özel bütçe tasarısı parlamentodan geçti

21:07 - Ekonomi

Ardahan'da kapalı yolun açılmasını bekleyen sürücülere çorba ikram edildi

20:52 - Gündem

Dilan Polat ve Sıla Doğu'ya 1 yıla kadar hapis istemli dava

20:48 - Gündem

BM'ye göre, yeni bir Suriye'nin başlangıcını görebilme konusunda çok fazla umut var

20:43 - Dünya

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Suriye'den gelen heyeti kabul etti

20:37 - Siyaset