?>

Bosna Hersek'teki Osmanlı mirası Ferhadiye Camisi 30 yıl aradan sonra mukabele geleneğine kavuştu

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Osmanlı mirası tarihi Ferhadiye Camisi'nde ülkede 1992-1995'te yaşanan Bosna Savaşı'nda kesintiye uğrayan mukabele geleneği, 30 yıl aradan sonra bu ramazanda yeniden başladı.

İslam-Hayat - Şaban 1446 - 4 yıl önce

Bosna Hersek'teki Osmanlı mirası Ferhadiye Camisi 30 yıl aradan sonra mukabele geleneğine kavuştu

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Osmanlı mirası tarihi Ferhadiye Camisi'nde ülkede 1992-1995'te yaşanan savaşta kesintiye uğrayan mukabele geleneği 30 yıl aradan sonra bu ramazan ayında yeniden başladı. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Ajansı )

Ferhadiye Camisi'nde ramazan boyunca her gün yerel saatle 11.30'da başlayacak mukabele, internet üzerinden de yayınlanırken ramazan ayının önemli geleneklerinden mukabele, Bosna Hersek'in birçok camisinde okunmaya devam ediyor.

Cami imamı Muhamed Velic, yaptığı açıklamada, mukabelenin İslam dünyası için oldukça önemli bir gelenek olduğunu belirterek "Hafızları 30 yıl sonra yeniden bir araya getirdik." dedi.

Başkent Saraybosna'daki Başçarşı'da bulunan her camide mukabele geleneğinin devam ettirildiğini anımsatan Velic, "Ferhadiye belli bir süre mukabele geleneğinden uzak kaldı ancak bu önemli geleneği devam ettirmek bizim için önemliydi." ifadesini kullandı.

Velic, 16. yüzyılda inşa edilen Osmanlı mirası camideki ilk mukabelenin, hafız Halid Hadzimulic ve Fadil Porca tarafından okunduğunu belirterek ülkede büyük kayıp ve acılara neden olan savaşın başlamasıyla mukabelenin kesintiye uğradığını anlattı.

"Dünyayı kurtarmak için ibadet etmeye devam edeceğiz"

Camide 30 yıl sonra yeniden başlayan mukabele geleneğinin her yıl devam edeceğini vurgulayan Velic, mukabelenin 4 hafız ve cami imamıyla okunacağını söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri çerçevesinde dünya genelinde ikinci ramazanın karşılandığını hatırlatan Velic, hem mukabele hem de ramazan boyunca yapılan bütün ibadetlerin, "dünyayı kurtardığı" mesajını gönderdiğini ifade etti.

Velic, salgın nedeniyle çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatarak "Biz geride kalanlar, dünyayı kurtarmak için ibadet etmeye devam edeceğiz. Bu zamanlarda dünyada bir kaos ve karışıklık hakim. Dilerim bunun yerine düzen ve uyum gelir. İnsanlığa lazım olan bunlar." diye konuştu.

Osmanlı ve İslam mimarisinin güzel örneklerinden "Ferhadiye Camisi"

Bosna Sancak Beyi Ferhat Vukovic Desisalic tarafından inşa edilen Ferhadiye Camisi, Osmanlı ve İslam mimarisinin en güzel örneklerini içerisinde barındırıyor.

Başkentte kendisiyle aynı ismi taşıyan Ferhadiye Caddesi'ndeki cami, 1697 ve 1879'da yaşanan yangınlarda büyük hasar gördü.

Bosna Savaşı'nda da hasar gören Ferhadiye Camisi, daha sonra restore edilerek bugüne kadar ayakta kalmayı başardı.

Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycanlı avukat Kerimli: 27 yıl önce burslu olarak geldi, bugün Türkiye'de vatandaşların haklarını savunuyor

2021-04-11 08:33 - Özel Haber

Kalkınma politikalarına kaynak oluşturacak 'yerleşim sistemleri araştırması' tamamlandı

2021-04-14 14:36 - Ekonomi

İtalya'da son 24 saatte 469 kişi Kovid-19'dan hayatını kaybetti

2021-04-14 23:46 - Dünya

Yargı FETÖ'nün kirli yöntemlerini ortaya çıkardı

2021-04-10 15:30 - Asayiş

Kremlin’den ABD’nin olası yeni yaptırımlarına 'karşılıklılık ilkesi geçerli olacaktır' tepkisi

2021-04-15 16:36 - Dünya

Turizmciler, Rusya'nın uçuş kısıtlaması kararının 'tatilcileri' de üzeceğini düşünüyor

2021-04-14 15:26 - Ekonomi

İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten ABD Başkanı Biden'a 'baskıları sona erdirin' çağrısı

2021-04-14 21:17 - Gündem

İçişleri Bakanlığı valiliklere 'Kısmi Kapanma' konulu genelge gönderdi

2021-04-14 05:13 - Siyaset

BAE, NASA'da eğitilecek ilk kadın Arap astronotu seçti

2021-04-11 14:41 - Teknoloji

Koç Holding’in 57. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti

2021-04-09 22:02 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

Adıyaman'da Kenyalı kadın Müslüman oldu

12:23 - İslam-Hayat - Şaban 1446

TDV 2025 Yarıyıl Kampları, 12 ilde 1774 öğrencinin katılımıyla tamamlandı

12:10 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Medeniyetimizin temeli okumaya, öğrenmeye, öğretmeye dayanıyor

19:02 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Kabartma yazıyı İncil'den öğrenmeye zorlanan Ugandalıları Kur'an eğitimiyle İslam'la tanıştırdılar

12:13 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh Sabri'den 'direniş' vurgusu

12:00 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Günün Manşetleri

Oxfam: Gazze'nin kuzeyi ve Refah'taki su miktarı, 7 Ekim öncesinin yüzde 7'sinin altı

13:47 - Dünya

DOGE'nin ABD Gelir İdaresinin hassas verilerine erişmeye çalıştığı iddia edildi

13:42 - Dünya

Filistinli aile İsrail saldırısı altındaki Cenin'de her şeye rağmen evlerini terk etmiyor

13:38 - Dünya

Üst düzey AB yetkilileri, ABD'nin Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Kellogg ile görüştü

13:33 - Dünya

Anderlecht-Fenerbahçe maçını İsviçreli hakem Sandro Scharer yönetecek

13:28 - Spor