?>

Bor madeni yeni bir uygulama alanına açılıyor

Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Plazma Fiziği ve Teknolojileri Araştırma Laboratuarında yapılan çalışmalarda, 15 yıl sonra neredeyse tüm enerji depolama sistemlerinde kullanılacağı düşünülen ‘bor’ madeni içeren pil tasarlanıyor. Fen Edebiyat Fakültesi Fizi

Dünya - 9 yıl önce

Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Plazma Fiziği ve Teknolojileri Araştırma Laboratuarında yapılan çalışmalarda, 15 yıl sonra neredeyse tüm enerji depolama sistemlerinde kullanılacağı düşünülen ‘bor’ madeni içeren pil tasarlanıyor.

Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğrencileri ve öğretim görevlilerinin çeşitli araştırmalar yaptığı laboratuarda, son günlerde ‘bor’ madeninin enerji sistemlerinde kullanılması ile alakalı araştırma çalışmaları yapılıyor. Türkiye’de bolca bulunan ve savunma sanayii başta olmak üzere cam sanayii, cam elyafı, seramik sanayii, temizleme ve beyazlatma sanayii, yanmayı önleyici maddeler, tarım, metalurji, nükleer uygulamalar, atık temizleme, yakıt ve sağlık gibi pek çok alanda kullanılan bor madeninin yeni bir alanda kullanılması için proje yürüten bölüm üyeleri, uzun yıllar bozulmadan kullanılabilecek nano boyutta ve nano kalınlıktaki pilin, gelecek yıllarda tüm enerji depolama sistemlerinde kullanılabilmesi için çalışmalarını yürütüyor.

UZUN YILLAR BOZULMADAN KULLANILABİLECEK

Çalışmaları ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Suat Pat, yeni projelerinden biri olan bor madenli pilin gelecekte özellikle teknolojik aletlerin kullanımında vazgeçilmez olacağından bahsetti. Doç. Dr. Pat, “Yeni projelerimizden birisi ise borun enerji sistemlerin kullanımıyla alakalı bir çalışma ve onun üzerinde geliştirme çalışmaları devam etmektedir. 

Planladığımız bor pil çalışmasının amacı, gelecek yıllarda karşımıza çıkacak tüm enerjinin depolandığı sistemlerde kullanılabilecek bir yapıda olmasıdır. Bu yapıların en büyük özelliği, uzun yıllar bozulmadan kullanılabilmeleridir. Tehlike oluşturmamaktadırlar ve çok güvenlidirler. En güzel yanı da ülkemizde çokça çıkan bor madenini yeni bir uygulama alanına açmış olacağız. Tahmin ediyoruz ki, önümüzdeki 10 ila 15 yıl içerisinde neredeyse tüm enerji depolama sistemlerinde bor piller karşımıza çıkacaktır. Bununla ilgili araştırma çalışmalarını ortaya koymaktayız” dedi.

BOR KAYNAKLARIMIZIN VERİMLİ KULLANILMASI

Bor pillerin prototip olarak üretildiğini ve deneme çalışmalarını gerçekleştiğini ifade eden Doç. Dr. Pat, “Bor pilleri şuanda prototip olarak ilk deneme çalışmalarını gerçekleştirdik. Üretilebilirliğini de gördük. Prototip ürünler olarak bunları geliştirebiliriz. Ülkemizde bor kaynaklarının verimli kullanılabilmesi ve ülkemizdeki bor katma değerini artırılabilmesi adına bor madenini enerji depolama sistemi olan şarj edilebilir pillerde kullanmayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.

İNSAN SAÇ TELİNİN 100 KATI İNCELİĞİNDE

İnsan saç telinin 100 katı inceliğinde üretilecek pilin daha da geliştirilebileceğini kaydeden Doç. Dr. Pat, “Bordan yaptığımız pilin nano kalınlıkta, yaklaşık 200 ya da 300 nanometre kalınlığında, yani insan saç telinin 100 katı inceliğinde bir yapı inceliğinde üretmeyi amaçlıyoruz. 

Hedefimize ulaştığımızda görebileceğimiz bir takım ekstra bulgular da olacaktır. Bunların arasında bor kullandığımızda pil kapasitesinin arttığını, enerji veriminin arttığını göreceğiz. Bu da bize önümüzdeki yıllarda teknoloji adına çok büyük bir kazanç sağlayacak. Ayrıca ülkemiz adına büyük bir getiri olacak. Çünkü bu tür pillerin ham maddesi tamamen yurt dışına bağımlıdır. Biz ise bunu yurt içindeki kaynaklarla geliştirmeyi hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.

BOR PİLLERİNİN ÖMRÜ 10-15 YIL

Bor pillerinin 10 ila 15 yıl pil ömrü olacağına da dikkat çeken Doç. Dr. Pat, şöyle devam etti:“Bu pillerin şarj edilebilir olması üzerine de bir çalışma yürüteceğiz. Literatürde gördüğümüzde bunlar en az 3 bin ile 5 bin arasında şarj edilebilir bir seviyeye kadar çıkartılabiliyorlar. 

Her gün bir defa şarj ederseniz 10 ya da 15 yıl arasında bir pil ömrü ile karşımıza çıkacak. İlerideki yıllarda göreceğiz, pil teknolojisi çok hızlı gelişiyor ve karşımıza çıkacak olan yapılar da bu tür yapılar olacak. Şimdiden çalışmalara başladık, 10 ya da 15 yıl içerisinde günlük hayatımızda yaygın olarak kullanılabileceğini ümit ediyoruz.”

dikGAZETE..
Haftanın Öne Çıkanları

Patlayan şofben füze gibi uçtu, karşı evin duvarını deldi

2015-03-29 01:38 - Genel

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan teröristler adliyeye nasıl girdi?

2015-03-31 18:05 - Siyaset

İşte İstanbul Üniversitesi’nin yeni rektörü ve...

2015-04-03 03:15 - Dünya

Evsizler için bir gece sokakta yaşama eylemi: Tehlike değiliz! Tehlikedeyiz!..

2015-03-29 14:28 - Genel

Kopan elektrik teli telef etti

2015-04-03 14:45 - Genel

Oyun oynayan çocuk buldu

2015-04-02 17:22 - Genel

Turgay Demirel’den veda mesajı

2015-04-01 15:06 - En Son Yazılar

Bor madeni yeni bir uygulama alanına açılıyor

2015-04-04 19:06 - Dünya

Bakan Mehdi Eker'den hibrit tohumu açıklaması

2015-04-03 20:35 - Magazin

Mezun olduğu üniversiteye rektör oldu

2015-04-03 21:27 - Genel

İlgili Haberler

Türk heyeti ve birçok delegasyon Netanyahu'nun BM Genel Kurul hitabını protesto etti

17:07 - Dünya

İngiltere'de Van Gogh tablosuna çorba atan çevre eylemcileri hapis cezasına çarptırıldı

17:02 - Dünya

İsrail'in Lübnan'a yönelik bugünkü hava saldırılarında 25 kişi öldü

16:52 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyinde çok sayıda noktaya saldırı düzenlendiğini duyurdu

16:22 - Dünya

Japonya'da iktidardaki LDP'nin yeni lideri İşiba'nın haftaya başbakanlığı devralması

16:13 - Dünya

Günün Manşetleri

AA Finans'ın eylül ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

17:48 - Ekonomi

Türk Eximbank'tan ihracatçılara yeşil dönüşüm için 1 milyar avroluk destek

17:37 - Ekonomi

İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'dan ayrılan yabancı uyruklular gemiyle Mersin'e geldi

17:18 - Gündem

Bakan Fidan New York'ta temaslarını sürdürdü

17:13 - Siyaset

Türk heyeti ve birçok delegasyon Netanyahu'nun BM Genel Kurul hitabını protesto etti

17:07 - Dünya