?>

Bolu'daki Fosil Araştırma Ormanı ziyarete açılacak

Bolu'nun Seben ilçesinde bulunan Fosil Araştırma Ormanı, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsünce yürütülen çalışmaların tamamlanmasıyla bahar sezonunda ziyaret edilebilecek.

Teknoloji - 2 yıl önce

Bolu

Dünyada az sayıda bulunan ve ilçeye bağlı Hocaş köyünde yer alan fosil araştırma ormanı, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 2005'te 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillendi, 2013'te ise Türkiye'nin ilk fosil ormanı ilan edildi.

Bolu kent merkezine yaklaşık 63 kilometre uzaklıkta olan ve yaklaşık 900 rakımlı bölgede 975 hektarlık alanda muhtelif ebattaki taşlaşmış ağaç gövdelerinden meydana gelen ormanda, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü öncülüğünde yapılan çalışmalarda sona gelindi.

Bugüne kadar 18 ila 19 milyon yıl öncesine tarihlenen palmiye, kavak, söğüt, sedir, 3-5 ibreli çam, sığla, meşe ve zelkova ağaçları, yaprak ve dal fosillerinin görülebileceği orman bahar sezonunda ziyarete açılacak.

"Yaptığımız çalışmalar fosillerin sürdürülebilir olarak korunabilmesine yönelik"

Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Arslan, AA muhabirine, çalışmaların başladığı 2009 yılından itibaren alanda bulunan fosillerin zarar görmemesi ve yeni buluntulara daha kolay ulaşılabilmesi amacıyla bölgeye girişin kısıtlı tutulduğunu söyledi.

Arslan, yakın zamanda ziyarete açılması planlanan ormanı, isteyen herkesin alan kılavuzları eşliğinde gezebileceğini belirtti.

Bölgede yürüttükleri çalışmalardan bahseden Arslan, şöyle dedi:

"İlk etapta günümüzde mevcut olmayan ağaç türlerini barındıran alanda yeni bulgulara da rastladık. Yaptığımız denetimli kazılarla çok farklı hayvan fosillerine de ulaştık. Zar kanatlı böcekler, kapalı kanatlı böcekler, balıklar, onlarla ilgili de şu anda bulgularımız var. Bunların teşhislerini gerçekleştireceğiz. Şu anda yaptığımız çalışmalar fosillerin sürdürülebilir olarak korunabilmesine yönelik."

Arslan, ziyaretçilerin bölge sakinleri tarafından karşılanacağını dile getirerek, "Yaptığımız çalışmalarda her zaman o lokasyondaki köylülerimizin ekonomik anlamda desteklenmesini düşünüyoruz. Özellikle o yöreden insanlarımızı alıp alan kılavuzu olarak yetiştireceğiz hatta ilkyardım eğitimlerimizi de vereceğiz. Bilinçli olan arkadaşlarımız hem fosilleri koruyarak hem de engebeli ve yer yer kayalık arazide ziyaretçilerin sağlığını koruyarak gezmelerine yardımcı olacak. Almış oldukları eğitimlerle ziyaretçilere birçok açıdan yardımcı olacaklar." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin "ilk ve tek" tescilli fosil ormanı olma özelliğini taşıyan Seben Fosil Araştırma Ormanı'nın öneminden bahseden Arslan, ormanın 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kesin korunacak hassas alan olarak tescil edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

20 Ocak Bakü katliamı ve şehitleri Moskova'da anıldı -Fuad Safarov bildiriyor-

2023-01-20 22:41 - Özel Haber

İğne ipliği 67 yıldır elinden düşürmüyor

2023-01-22 14:33 - Kültür Sanat

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen: Suriye'de çözüm ne yazık ki yakın değil

2023-01-25 23:23 - Dünya

Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu hizmete giriyor

2023-01-22 10:32 - Çevre & Seyahat

Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında bir avukat tutuklandı

2023-01-27 09:34 - Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: Hakim ve savcı, tarafsızlığını kapıların arkasına saklanarak temin edemez

2023-01-25 19:39 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e saldırıya tepki

2023-01-24 15:54 - Gündem

Deyrizor'da halk terör örgütü PKK/YPG'yi protesto etti

2023-01-20 18:33 - Dünya

Bitlis'te kar etkili oldu

2023-01-26 22:39 - Çevre-Hayat

Macron ve Scholz güçlü Avrupa için savunma sanayisine daha fazla yatırım yapmak istiyor

2023-01-21 14:39 - Dünya

İlgili Haberler

Çin, yapay zeka için su altı bilgisayar ağı kurdu

19:27 - Teknoloji

Savunma KOBİ'leri geliştirdikleri yeteneklerle teknoloji ihraç ediyor

14:48 - Teknoloji

Zırhlı muharebe aracı ANACONDA'ya Türk silahı

14:22 - Teknoloji

Yapay zeka destekli çağrı merkezi, belediyeye iş gücü ve zamandan tasarruf sağlıyor

13:28 - Teknoloji

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi Dismal Adası’ndaki çalışmalarını tamamladı

11:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset