?>

Boğaziçili öğrenci, yerli yapay zeka destekli eğitim asistanı geliştirdi

Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Atakan Özkaya'nın öğrencilere özel ders asistanı sunarken, öğretmenlere de işlerinde destek sağlamasını hedeflediği yerli yapay zeka destekli eğitim asistanı platformu hayata geçti

Teknoloji - 14 saat önce

İstanbul

Özkaya, üniversite okumak için geldiği İstanbul'da, ortaokul ve lise öğrencilerine sınavlarda yardımcı olmak amacıyla özel ders vermeye başladı.

Bu süreçte öğrencilerin yaşadığı zorluklara yakından şahit olan Özkaya, 2021'de Sarıkamış'a yaptığı bir gezi sırasında tanıştığı ilkokul öğrencisinden de aynı şikayetleri duydu.

Başta Kovid-19 dönemi olmak üzere eğitimde yaşanan zorlukların bölge fark etmeksizin benzer olduğuna kanaat getiren Özkaya, bu konuda öğrencilere nasıl destek olabileceğine dair çalışmalara başladı.

Bu kapsamda Özkaya geçen yıl, Boğaziçi, Koç ve Bilkent üniversitelerinin farklı fakültelerinden mezun olan 15 arkadaşıyla konuya ilişkin fikirlerini paylaştı.

Bunun üzerine, Özkaya ve arkadaşlarınca yapılan çalışmaların ardından Türkiye'nin yerli yapay zeka destekli eğitim asistanı platformu hayata geçirildi.

"Her çocuğun bilgi eksiği farklı"

Konuya ilişkin soruları cevaplayan Özkaya, uygulamayı, "her çocuğun bilgi eksikliğinin farklı olması ve buna göre bir destek sağlanması" fikriyle hayata geçirdiklerini anlattı.

Yerli asistan platformunun öğretmenler için de yardımcı bir "copilot"a benzediğini belirten Özkaya, şöyle devam etti:

"Uygulama, öğretmenlerin günlük işlerine de yardımcı oluyor. Bu uygulamanın arkasında biz dil modeli dediğimiz yapay zekalar kullanıyoruz. Bu yapay zekaları birbiriyle haberleşecek biçimde kullanıyoruz. Bu mimaride öğretmen bir prompt yazıyor. Diyor ki 'Sivas Kongresi', biz de bunun kazanımlarına bakıyoruz. İlgili dokümanları tarıyoruz ve öğretmenin istediği her konudan o çalışmayı sunuyoruz ki sınıfta interaktif biçimde yapabilsin, tek tıkla soruları hazırlayıp öğrencilere dağıtabilsin. Aslında tüm algoritmayı, yazılımı bu şekilde planladık."

Özkaya, eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamak amacıyla platformu hayata geçirdiklerini ve uygulamayı önce Türkiye'de hizmete sunmak istediklerini aktardı.

Yerli ve milli imkanlarla hazırlanan uygulamanın Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına da uygun olması için çok çalıştıklarını dile getiren Özkaya, her çocuğun öğrenme yolculuğunun farklı olduğuna işaret etti.

Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir defa, okuldaki bir eğitim teknolojisine entegre bir platform olması lazım ki çocuklar kendi hızlarında ilerleyebilsin. Ayrıca özel dersler çok pahalı. Diyelim ki bütçenizden bir saat, iki saat ulaşıyorsunuz ama her gün, her saniye kaliteli eğitime ulaşmak nasıl olur? Oradan bu yerli uygulamamız çıktı. Biz de 'Bir mobil uygulama yapalım' dedik. Uygulama artık neredeyse her eve, telefona girmeyi başardı. Platformu 10 binden fazla öğrenci indirdi ve kullanıyor. Öğretmen tarafında ise 2 bin öğretmen düzenli olarak gündelik hayatını kolaylaştıracak uygulamadaki araçları kullanıyor. Bu aslında Atakan'a özgü, Kaan'a özgü bir asistan. Türk müfredatına çok hakim olması önemli. Bu düşünceyle başladık."

"Yerli imkanlarla geliştirdiğimiz platformu ihraç etmek en büyük hayalimiz"

Atakan Özkaya, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik uygulamanın yardımcı bir eğitim asistanı olduğunu anımsatarak, "Çocuklar şimdi uygulamaya girip akıllarına takılan her şeyi sorup müfredata paralel bir yanıt alabiliyor, sesli konuşabiliyor. Yapamadıkları soruların fotoğrafını çekip gönderebiliyor. Aslında okula destek platformu. Okulda o açılan arayı öğrencinin kendi hızında kapatabileceği bir platform. Öğrencilerin böyle bir ihtiyacı vardı." diye konuştu.

Çalışmaları için İş Bankası Yapay Zeka Fabrikası'ndan destek aldıklarını, ayrıca Türk Eğitim Derneği (TED) ile çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Özkaya, "Yetenekli, tutkulu, etki bırakmak isteyen genç insanlarla takımımız büyüyor. Buradaki amacımız eğitimde bir rol almak." dedi.

Yapay zekayla artık bunların mümkün olduğunu ifade eden Özkaya, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye'de bunu bir başarı hikayesi haline getirip daha da besleyip yurt dışında, Afrika ve Hindistan'da eğitime erişemeyen her çocuğun hayatına dokunmak istiyoruz. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Yerli imkanlarla geliştirdiğimiz platformu ihraç etmek en büyük hayalimiz. İhracata başladığımızda platformda yabancılara tanıtmak amacıyla da Anadolu'dan izleri ve konuları da işleyeceğiz. Türkiye'deki milli değerleri evrensel bir potada eritip, bu ülkelere giderken, hikayemizi götürürken, kendimizden de bir parça götürmek istiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Dışişleri Bakanı Fidan'ın ‘Ukrayna’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-19 00:04 - Özel Haber

BM Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Pope: Ateşkes olmadan yardımları ulaştıramayız

2025-01-21 11:58 - Dünya

Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio, Senatodan onay aldı

2025-01-21 04:03 - Dünya

10 soruda '5G'nin merak edilenleri

2025-01-19 13:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Bisiklette 2025 yılı faaliyet takvimi açıklandı

2025-01-14 15:02 - Spor

Van'daki Dilkaya Sazlığı'nın büyük bölümü buzla kaplandı

2025-01-20 13:58 - Çevre-Hayat

Rusya'dan Google'a 8 milyar ruble ceza

2025-01-14 15:07 - Medya

Meta, çalışanlarının yüzde 5'ini 'düşük performans' gerekçesiyle işten çıkaracak

2025-01-14 21:37 - Medya

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk: Ana hedefimiz final oynamak

2025-01-20 14:18 - Spor

Çanakkale'de aç kalan tilkiyi balıkçılar besledi

2025-01-18 14:23 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Bilim insanları, dünyanın manyetik kutbunun kayması üzerine yeni konum güncellemesi yaptı

22:47 - Teknoloji

Çin'in uzay istasyonundaki Şıncou-19 taykonot ekibi ikinci uzay yürüyüşünü yaptı

16:58 - Teknoloji

İlk yerli ve milli zeka testi 'Türk Ulusal Zeka Ölçeği' tanıtıldı

15:07 - Teknoloji

Bakan Kacır: Türk Ulusal Zeka Ölçeği, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak önemli bir proje

15:02 - Teknoloji

Sınıf öğretmeninin yapay zeka projesi 10 ülkedeki öğrencileri bir araya getirdi

12:57 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Milli yas ilanının ardından Türkiye'de bayraklar yarıya indirildi

02:53 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajı

01:42 - Siyaset

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 7. hafta heyecanı başladı

01:26 - Spor

Fenerbahçe'nin prensip anlaşmasına vardığı Diego Carlos, İstanbul'a geldi

01:26 - Spor

İsrail saldırıları Gazze'nin kuzeyinin yüzde 80'ini yok etti

01:17 - Dünya