?>

BMGK, İran gündemiyle toplanıyor

ABD'nin talebi üzerine BMGK, İran'da devam eden protestolara ilişkin toplanacak.

Dünya - 7 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İran'da devam eden protestolar üzerine bugün toplanacak.

ABD'nin talebi üzerine BMGK, Ortadoğu gündemiyle TSİ ile 23.00'te toplanma kararı aldı.

ABD toplantıda İran'da devam eden protestoları gündeme getirmek istiyor ancak Washington yönetimini İran'ın iç işlerine karışmakla suçlayan Rusya, toplantıda İran'daki gelişmelerin görüşülmesi için konseyden oylama talep edebilir.

İran'daki gelişmelerin görüşülmesi için oylama talep edilmesi durumunda ise konseyin 15 üyesinden 9'unun onayı gerekiyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İran'da devam eden protestolar ve şiddet olaylarıyla ilgili BMGK'ye acil toplanma çağrısı yapacaklarını söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise "Yozlaşmış olan hükümetlerini geri almak için çalışan İran halkına saygı duyuyorum. Zamanı geldiğinde ABD'den büyük destek göreceksiniz." açıklamasını yapmıştı.

İran, ülkede devam eden protestolarla ilgili olarak içişlerine karışmakla suçladığı ABD'yi BM'ye şikayet etmiş, İran'ın BM Daimi Temsilcisi Gholamali Khoshroo, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BMGK'ye gönderdiği mektupta, "ABD hükümeti gösterilere destek verme bahanesiyle anlamsız bir şekilde İran'ın içişlerine müdahale eylemlerini artırdı. ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı , çok sayıda saçma tweet ile İranlıları tahrik edici eylemlere teşvik etti." ifadelerini kullanmıştı.

İran'daki olaylar, 28 Aralık 2017'de Meşhed'de bir grup göstericinin, ülkedeki hayat pahalılığı, işsizlik, yolsuzluk gibi sorunları protesto etmesiyle başlamıştı. Kısa sürede rejim karşıtı gösterilere dönüşen protestolar, Tahran, Kirmanşah, Senendeç, Zencan, Şiraz, Kum, Ahvaz, Zahidan, Erak, Hurrem Abad gibi pek çok kente yayılmıştı.

Ülke genelindeki olaylarda 20'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, binden fazla gösterici gözaltına alınmıştı.

Muhabir: Betül Yürük

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi belli oldu

2017-12-29 13:02 - Ekonomi

Potada yılın son derbisi Fenerbahçe'nin

2017-12-31 19:32 - Spor

Tarihi konaklayarak öğreniyorlar

2017-12-30 17:02 - Çevre-Hayat

Doğu Gutalı Kasım, Kerim bebeğin kaderini paylaşıyor

2017-12-30 16:02 - Dünya

İran'daki protestolar ve muhtemel sonuçları

2018-01-03 19:27 - Dünya

Rockets iki uzatmada kazandı

2018-01-01 14:08 - Spor

Turizmde 2018 hedefi 2014 rakamlarını yakalamak

2018-01-01 17:11 - Ekonomi

Ekmekte yeni dönem başladı

2018-01-01 22:37 - Ekonomi

'Atilla masum ve mücadelesine devam edecek'

2018-01-04 04:02 - Dünya

2017’de doğan bebeklere en fazla verilen isimler belli oldu

2018-01-02 19:22 - Medya

İlgili Haberler

Belarus Cumhurbaşkanlığı seçiminde Lukaşenko yüzde 86,82 oy aldı

20:48 - Dünya

Gazze'deki hükümet: İsrail Gazze'ye insani yardımların girişini engelliyor

20:38 - Dünya

Beyaz Saray, tarifelerin ticaret savaşı değil, uyuşturucu savaşı olduğunu savundu

20:23 - Dünya

Rusya: ABD’nin OPEC’e petrol fiyatlarını düşürme çağrısı kabul edilemez

20:12 - Dünya

Yunanistan'daki 4 adada, Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle eğitime cumaya kadar ara v

20:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Belarus Cumhurbaşkanlığı seçiminde Lukaşenko yüzde 86,82 oy aldı

20:48 - Dünya

Gazze'deki hükümet: İsrail Gazze'ye insani yardımların girişini engelliyor

20:38 - Dünya

Medya mensuplarına Adıyaman'da 6 Şubat depremlerinin ardından yapılan çalışmalar anlatıldı

20:28 - Gündem

Beyaz Saray, tarifelerin ticaret savaşı değil, uyuşturucu savaşı olduğunu savundu

20:23 - Dünya

İzmir Valiliğinden Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğe ilişkin açıklama

20:18 - Gündem