İç savaş nedeniyle halkının yüzde 80’inin yardıma ihtiyaç duyduğu ve kıtlıkla karşı karşıya kalan Yemen’de, Birleşmiş Milletler tarafından en üst seviyede ‘acil insani durum’ ilan edildi.
Birleşmiş Milletler İnsani ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brien, dün düzenlediği basın toplantısında Yemen için en üst düzey sayılan 3. derece acil insani durum ilan etti. İlk etapta 6 ay sürmesi kararlaştırılan acil durumun devam edip etmeyeceği 6 ay sonunda belli olacak. O’Brien, 3. seviyenin Yemen’e daha fazla yardım gönderilmesi için daha çok insanın çalışması ve fon bulunması yani seferberlik ilanı anlamına geldiğini ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen’in yüzde 80’ini oluşturan 21 milyon insanın acil insani yardıma muhtaç durumda olduğunu açıkladı. DSÖ, yaklaşık 13 milyon insanın yiyecek ve güvenlik krizi ile karşı karşıya kaldığını ve 9,4 milyon insanın su kaynaklarına ulaşımının kesildiğini, bunun da susuzluğun neden olduğu kolera gibi hastalıkların riskini arttırdığını kaydetti.
Birleşmiş Milletlerin Yemen Temsilcisi İsmail Ould Şeyh Ahmed, Yemen’de kıtlığa bir adım kaldığını ifade etmişti. Şeyh Ahmed, özellikle yardıma en çok ihtiyaç duyulan Ramazan ayında insani yardımın ulaşmaması sorununu çözmek için savaşan taraflarla mücadele etmişti. Birleşmiş Milletlerin geçen ay Cenevre’de düzenlediği ve Yemen’deki savaşın taraflarının katıldığı toplantıda da bir anlaşmaya varılamamıştı. Birleşmiş Milletler halen Irak, Güney Sudan ve Suriye için 3. derece acil insani durum uyguluyor.
19 Mart tarihinde Husilerin ayaklanmasıyla başlayan ve sonrasında Suudi Arabistan ile ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla devam eden olaylarda şimdiye kadar 3 bin 83 insan hayatını yitirirken 14 bin 324 insan da yaralandı. Bunun yanı sıra yaklaşık 1 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Limanların da neredeyse kuşatılmış olması Yemen’e insani yardım gönderilmesine engel oldu.
dikGAZETE.