?>

BM'ye göre İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e sivil nüfus yerleştirmesi savaş su

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail’in işgal ettiği Doğu Kudüs de dahil Batı Şeria’ya kendi sivil nüfusunu yerleştirmesinin savaş suçu olduğunu vurguladı.

Dünya - 4 saat önce

Ankara

BM İnsan Hakları Ofisinin 1 Kasım 2023-31 Ekim 2024 tarihlerini kapsayan raporuna göre, İsrail işgal ettiği topraklardaki yasa dışı yerleşimini artırdı.

Yalnızca işgal altındaki Doğu Kudüs’te İsrail’in 20 binden fazla konut inşa etme adımı attığı ve Filistinlilere ait 214 mülkü ve evini yıktığı belirtilen raporda, Batı Şeria’da 10 bin 300 yasa dışı İsrail yerleşiminin olduğu kaydedildi.

İsrail ordusu ve yerleşimciler tarafından işgal altındaki yerleşim yerlerinin çevresine izinsiz yol döşendiğine ve bu yollar ve kontrol merkezlerinin Filistinlilerin topraklarına el konulmasına olanak sağladığına dikkat çekildi.

Raporda, işgal altındaki topraklarda yerleşimciler tarafından 612 Filistinlinin öldürüldüğü ve 2023’te günde ortalama 118 yerleşimci şiddeti kaydedildiği aktarıldı.

Öte yandan Batı Şeria’da yerinden edilen Filistinlilere ait 1779 evin yıkıldığı ve bunun sonucunda 4 binden fazla kişinin yerinden edildiği ifade edilen raporda, yıkımlar nedeniyle zorla yerinden edilen Filistinlilerin sayısının bir önceki rapor dönemine göre yüzde 200 arttığına işaret edildi.

Raporda, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail hükümet yetkililerinin yerleşimcilerin ilerlemesini ve Batı Şeria’nın “istikrarlı bir şekilde İsrail’e entegre edilmesini” kolaylaştırdığı belirtildi.

Görüşlerine yer verilen BM Yüksek Komiseri Türk, “İsrail’in yerleşim politikası, ilhak eylemleri ve ilgili ayrımcı mevzuat ve önlemleri Uluslararası Adalet Divanının da doğruladığı gibi uluslararası hukuku ve Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını ihlal ediyor.” ifadelerini kullandı.

Türk, İsrail’in “derhal ve tamamen tüm yerleşim faaliyetlerini durdurması ve İsrail güvenlik güçleri ve yerleşimcileri tarafından yapılan saldırıları önlemesi” gerektiğini kaydetti.

“İsrail’in kendi sivil nüfusunun bir kısmını işgal ettiği topraklara aktarması savaş suçudur.” vurgusunu yapan Türk, İsrail’e UAD kararına uyarak derhal tüm yeni yerleşim faaliyetlerini durdurması çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, ayrıca İsrail’in buralarda yol açtığı hasarı da telafi etmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Külliye'de Ramazan' etkinlikleri çocukları eğlendirerek geliştiriyor

2025-03-11 17:42 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin 40 yılına, on binlerce canına mal olan musibetin çözümü için cesur bir adım attık

2025-03-17 21:32 - Siyaset

Büyükçekmece'de servis minibüsünün devrilmesi sonucu trafik yoğunluğu oluştu

2025-03-18 00:27 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, '18 Mart Şehitleri Anma Günü' mesajı

2025-03-17 17:42 - Siyaset

Kamuda Yapay Zeka Dönüşümü Projesi eğitiminin ilk dönemi tamamlandı

2025-03-14 16:37 - Teknoloji

Edirne'de sağanak ağaç devrilmesine ve trafikte aksamalara sebep oldu

2025-03-18 00:32 - Asayiş

Şanlıurfa'da Çanakkale Türküsü tarihi mekanlarda seslendirildi

2025-03-17 14:47 - Çevre-Hayat

Zelenskiy: Putin, bir haftadır kendisine sunulan ateşkes teklifine 'evet' cevabı veremiyor

2025-03-17 23:44 - Dünya

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu Ocak 2025'te arttı

2025-03-17 11:37 - Ekonomi

AK Parti Sözcüsü Çelik: 21 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Nevruz programı gerçekleştirilecek

2025-03-17 18:48 - Siyaset

İlgili Haberler

İsrail'in gözaltına aldığı Filistinli kadın gazeteci şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı

18:13 - Dünya

Cenevre'deki gayriresmi Kıbrıs konferansı sona erdi

18:08 - Dünya

Rusya, Elon Musk ile uzay konusunda işbirliğini ele alacak

17:37 - Dünya

ABD'de sanayi üretimi şubatta beklenenden fazla arttı

17:32 - Dünya

Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, Suriye'yi de vurdu

17:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Karayolu dışı hareketli makinelerin emisyon izleme kurallarında değişikliğe gidildi

18:23 - Gündem

Google, bulut güvenliği şirketi Wiz'i satın alacak

18:18 - Ekonomi

İsrail'in gözaltına aldığı Filistinli kadın gazeteci şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı

18:13 - Dünya

Cenevre'deki gayriresmi Kıbrıs konferansı sona erdi

18:08 - Dünya

Artos Dağı'nda mahsur kalan dağcılar kurtarıldı

18:03 - Gündem