?>

BM raportörlerinden Chicago'daki sistematik ırkçı polis şiddetine karşı daha çok eylem çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, ABD'nin Chicago kentindeki Afrika ve Latin kökenlilere karşı sistematik ırkçı polis şiddeti ve suistimaline çözüm bulmak için daha fazla eylem çağrısında bulundu.

Dünya - 9 ay önce

Cenevre

BM raportörleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, Chicago'nun "ciddi suçları itiraf ettirmek için işkenceye başvuran kolluk kuvvetleriyle ilgili uzun bir geçmişi olduğu" belirtildi.

Açıklamada, "İddia edilen bu iğrenç insan hakları ihlallerinin köklerinin büyük ölçüde sistematik ırkçılığa dayandığı, Afrika ve Latin Amerika kökenli insanları orantısız bir şekilde etkilediği görülüyor." ifadeleri kullanıldı.

Bu uygulamaların bireyler ve toplumlar üzerindeki yıkıcı etkisinin olduğu vurgulanan açıklamada, bazıları çocuk birçok Afrika ve Latin Amerika kökenlinin gerekçesiz tutuklandığı ve cinayet dahil çok ciddi suçlara ilişkin itirafları imzalamak için işkenceye maruz kaldığı belirtildi.

Açıklamada, "Bu itirafların yanı sıra daha geniş sistematik ırkçılık ve Chicago'nun ceza yargılaması sistemindeki polis suistimallerinin, yaşlılar ve işkence mağdurları dahil birçok kişinin haksız mahkumiyetine ve bireylerin uzun süre sağlık hizmetlerine yeterli erişim olmaksızın haksız yere hapsedilmesine yol açtığı bildirildi." denildi.

Chicago'daki Afrika ve Latin kökenlilere karşı sistematik ırkçı polis şiddetine ve suiistimallere çözüm bulmak için daha fazla eylem çağrısında bulunulan açıklamada, topluluklarda önemli bir "dalgalanma etkisi" oluşturulacak şekilde hayatların çalındığı vurgulandı.

Açıklamada, Chicago'da bildirilen insan hakları ihlallerini ele almak için adımlar atıldığı kaydedilirken, suistimalleri gidermeye yönelik çabaların uygulamada çok yavaş olduğu gerekçesiyle endişe duyulduğu bildirildi.

İlgili federal, eyalet ve yerel yetkililerine Chicago'daki durumu tam olarak ele almak ve düzeltmek için acil ve kapsamlı eyleme geçme çağrısı da yapıldı.

BM özel raportörleri

BM özel raportörleri, "İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları" diye tanınan sürecin parçası olarak biliniyor.

BM İnsan Hakları sistemindeki bağımsız özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın herhangi bir yerindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkıyor.

Kurumun bünyesinde bulunmayan özel mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına göre ve bağımsız şekilde çalışmalarını yürütüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sporla hayata yeniden tutunan engelli yüzücü, Paralimpik Oyunları’nda altın madalyayı hedefliyor

2024-05-31 12:07 - Spor

Meclis, TSK personeline ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine başlayacak

2024-06-02 11:07 - Siyaset

Meksika'da devlet başkanı seçimini Sheinbaum kazandı

2024-06-03 18:53 - Dünya

Motosikletlilerden İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde "soykırım" protestosu

2024-06-01 15:52 - Gündem

Mersin'deki Anamur İskelesi'nden KKTC seferleri haziranda başlıyor

2024-05-30 10:12 - Gündem

Ordu'da öğrencilerin futbol turnuvasında güvenlik kamerası "VAR" olarak kullanıldı

2024-05-30 18:47 - Gündem

Artan sıcaklıklar ve düzensiz yağışlar tarımsal üretimi etkiliyor

2024-05-30 11:17 - Gündem

Yiğit Akü'nün halka arzında talep toplama bugün başlıyor

2024-05-29 10:47 - Ekonomi

Türk Eximbank, Dünya Bankası garantisiyle 1 milyar avro kredi anlaşması imzaladı

2024-05-29 12:42 - Ekonomi

Fenerbahçe Kulübü Başkan Adayı Aziz Yıldırım, Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-05-29 17:48 - Spor

İlgili Haberler

Sırbistan'da bugünkü gösteri öncesinde binlerce öğrenci başkent Belgrad'a geldi

01:47 - Dünya

Türkiye, Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda 4 sporcuyla finalde

00:47 - Dünya

Trump: Ukrayna ateşkesi kabul etti, Rusya'yı zor da olsa ikna edebiliriz

00:10 - Dünya

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'dan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Doğan'a teşekkür

23:43 - Dünya

ABD'de Filistin destekçisi öğrencilere yönelik gözaltılar sürüyor

23:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Sırbistan'da bugünkü gösteri öncesinde binlerce öğrenci başkent Belgrad'a geldi

01:47 - Dünya

İstanbullular güzel havayı fırsat bilerek yeşil alanlarda iftar yaptı

00:43 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Trump: Ukrayna ateşkesi kabul etti, Rusya'yı zor da olsa ikna edebiliriz

00:10 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: (Suriye'de) Terör faaliyetlerine bulaşan bütün silahlı unsurların denklem dışına çıkması elzem

23:46 - Siyaset

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'dan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Doğan'a teşekkür

23:43 - Dünya