?>

BM raportörleri, Trump'ın UCM yetkililerine yönelik yaptırım kararını kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) yetkililerine yönelik yaptırım kararına imza atmasını kınarken, bu kararın, küresel hukukun üstünlüğüne saldırı olduğunu bildirdi.

Dünya - 10 saat önce

Cenevre

BM raportörleri, Trump'ın, UCM yetkililerine yönelik kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Trump'tan Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkaran UCM'ye yaptırımTrump, yaptırım silahıyla UCM'yi teslim almaya çalışıyor

Açıklamada, Trump'ın, UCM, mahkeme personeli ve onunla işbirliği yapan kişi veya kuruluşlara yaptırım uygulanmasını yetkilendiren kararı imzalamasından ciddi endişe duyulduğu belirtilerek, bu uygulama kınandı.

"Karar, küresel hukukun üstünlüğüne saldırıdır ve uluslararası adalet sisteminin tam kalbini hedef alıyor." ifadelerine yer verilen açıklamada, bunun getireceği mali kısıtlamaların, dünya genelinde savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili soruşturmaları ve UCM'yi zayıflattığı bildirildi.

Açıklamada, UCM'nin yargı yetkisinin, uluslararası hukuka aykırı kullanılmadığına vurgu yapılarak, Trump'ın UCM'ye yaptırım kararının mahkemenin çalışmalarını ciddi anlamda baltaladığı kaydedildi.

"ABD bu kararla, UCM'yi cezalandırmaya çalışarak savaş suçlularını güçlendirdi." ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, kadın ve çocuklar dahil dünyanın dört bir yanındaki binlerce mağdurun adalet ve tazminattan mahrum bırakıldığının altı çizildi.

Trump'ın UCM'ye yaptırım kararı

UCM, 21 Kasım 2024'te Gazze Şeridi'nde İsrail'in işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar dolayısıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile eski İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Şubat'ta bu karar nedeniyle UCM'ye yaptırım öngören başkanlık kararnamesini imzalamıştı.

BM özel raportörleri

BM özel raportörleri, "İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları" diye tanınan sürecin parçası olarak biliniyor.

BM İnsan Hakları sistemindeki bağımsız özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın herhangi bir yerindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkıyor.

Kurumun bünyesinde bulunmayan özel mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına göre ve bağımsız şekilde çalışmalarını yürütüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul merkezli terör örgütü DEAŞ operasyonunda 46 şüpheli yakalandı

2025-02-04 08:52 - Asayiş

2025 Futgolf sezonu başladı

2025-02-08 17:07 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazzelileri binlerce yıllık ezeli ve ebedi vatanlarından çıkarmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-09 23:03 - Siyaset

Japon sanat tarihçisinden Türk-Japon dostluğuna özel defile

2025-02-07 12:28 - Magazin

Süper Lig'in eski ekiplerinden Yeni Malatyaspor'da önlenemez düşüş sürüyor

2025-02-10 11:18 - Spor

Kocaeli Haber

2025-02-08 01:12 - İnsan&Hayat

TÜBİTAK'tan bilim seferberliği için stratejik destek atağı

2025-02-05 14:02 - Teknoloji

Gümüşhane'de "Zigana Dağı Kış Gençlik ve Spor Şenliği" düzenlendi

2025-02-08 17:23 - Çevre-Hayat

Beyaz Saray: Başkan, Filistinlilerin 'geçici olarak' başka yerlere yerleştirilmesinde kararlı

2025-02-05 23:58 - Dünya

İsrail, ateşkese rağmen Lübnan'ın Bekaa bölgesine hava saldırısı düzenledi

2025-02-10 00:48 - Dünya

İlgili Haberler

FBI'ın Kennedy suikastıyla bağlantılı binlerce gizli dosyayı ortaya çıkardığı iddiası

04:57 - Dünya

Fas'ın Kasır El Kebir şehri yakınlarında 5,1 büyüklüğünde deprem

04:53 - Dünya

Fitch: ABD'de tüketim dirençli ancak politika belirsizlikleri risk oluşturuyor

01:17 - Dünya

Avusturya'nın başkenti Viyana’da 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' temalı panel düzenlendi

01:07 - Dünya

İsrail işgal atındaki Batı Şeria'da 10 evi yıktı

00:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim tarafından resmi törenle karşılandı

06:57 - Gündem

Siirt'te 10 katlı binada çıkan yangın söndürüldü

05:08 - Gündem

Ege Denizi'nde 5,2 ve 5,1 büyüklüğünde iki deprem

05:03 - Gündem

FBI'ın Kennedy suikastıyla bağlantılı binlerce gizli dosyayı ortaya çıkardığı iddiası

04:57 - Dünya

Fas'ın Kasır El Kebir şehri yakınlarında 5,1 büyüklüğünde deprem

04:53 - Dünya