?>

BM Özel Raportöründen Arakan'da yeni çatışma uyarısı

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Lee, "Arakan'da yakın zamanda bir çatışmanın başlamasından endişe ediyorum." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

NEW YORK

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki sivillerin, bazı askerlerin köylerle ormanlık alanlarda dolaştığını gördüğünü ve silah sesleri duyduğunu belirterek, "Arakan'da yakın zamanda bir çatışmanın başlamasından endişe ediyorum." dedi.

Lee, New York'ta düzenlenen "Myanmar'da Koruma ve Sorumluluk Uluslararası Konferansı"na gönderdiği video kaydında, geçen ay Tayland ve Bangladeş'e yaptığı 11 günlük ziyareti değerlendirdi.

"Myanmar'da insan hakları durumunun ne kadar kötüye gittiğini ve askeri yönetim altında nasıl bir baskının oluştuğunu görmek çok kötüydü." ifadesini kullanan Lee, Aung San Suu Çii liderliğindeki sivil hükümetin Myanmar'da demokratik reformlar sözü verdiğini hatırlattı.

Lee, "İfade özgürlüğü gibi demokratik alanlar hiç olmadığı kadar kırılgan. Ülke genelinde topluluklar, dini ve etnik çizgilerde bölünmüş halde. Etnik azınlıklar, marjinallik ve ayrımcılıkla karşı karşıya." ifadesini kullandı.

Arakan'da yeni çatışma uyarısı

Arakan eyaletindeki sivillerin, bazı askerlerin köylerle ormanlık alanlarda gezdiğini gördüğünü ve silah sesleri duyduğunu söylediğini aktaran Lee, Myanmar ordusunun eyalet genelinde yeni üsler kurduğu yönünde bilgiler geldiğini belirtti.

Lee, "Arakan'da yakın zamanda bir çatışmanın başlamasından endişe ediyorum, güneydoğusunda 162 bin yerinden edilmiş kişinin kaldığı kamplar var." değerlendirmesinde bulundu.

"Arakan mevzusu uluslararası bir hal aldı"

Myanmar askerlerinin son dönemde Arakan'da Müslümanlara ait bazı evleri yaktığına dair haberler aldıklarını da belirten Lee, şu ifadelere yer verdi:

"Myanmar'daki son gelişmeler özellikle Arakan'ın kuzeyinde durumun oldukça kötü olduğunu gösteriyor. Arakanlı Müslümanların diğer ülkelerden geri döndürülmesi de söz konusu. Arakanlı Müslümanlar konusu tam anlamıyla bölgenin sınırlarını aşarak küresel bir hal aldı."

Bu ülkedeki sorunlara çözüm bulunması ve suç işleyenlerden hesap sorulması gerektiğini vurgulayan Lee, "Arakan, Karen, Kaçin ve Şan eyaletlerinde etnik azınlığa yönelik şiddet olayları sona ermeli. Arakanlı Müslümanlara karşı olası soykırım, ülke genelinde etnik azınlıklara yönelik işlenen insanlık suçlarından sorumlu olanlardan hesap sorulmalı." diye konuştu.

Lee, Arakanlı Müslümanların yakın gelecekte yurtlarına dönmesi için gerekli koşulların oluşmadığını vurgulayarak, "Uluslararası toplumun Myanmar'daki insanların durumuna yeterince müdahale etmemenin sorumluluğuyla yüz yüze gelmeleri gerektiğini düşünüyorum. Arakanlı Müslümanlara yönelik zulüm artık durmalı." ifadesini kullandı.

New York'tan yükselen Myanmar'ı boykot sesi

Özgür Rohingya Koalisyonu tarafından Columbia Üniversitesi Güney Asya Enstitüsü ve Bernard Collage iş birliğinde hazırlanan "Myanmar'da Koruma ve Sorumluluk Uluslararası Konferansı", çok sayıda Birleşmiş Milletler yetkilisi, akademisyen ve aktivistin katılımıyla bugün başladı.

İki gün sürecek konferansta, Myanmar'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle bu ülkeye yönelik boykot çağrısı yapılıyor.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 725 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların gerekli güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sınırı geçmeye çalışan 2 terörist yakalandı

2019-02-07 02:02 - Asayiş

Uludağ’da kar altında kalan yaralılar korku dolu anları anlattı

2019-02-05 00:47 - Gündem

Benfica'dan peş peşe 5. galibiyet

2019-02-04 04:02 - Spor

Ruanda soykırımı Netflix dizisi oldu

2019-02-08 12:32 - Medya

DSP’ye geçen belediye başkanından şok Kılıçdaroğlu iddiası

2019-02-08 17:44 - Siyaset

'Cumhuriyetin Divası' vefatının 4. yılında özlemle anılıyor

2019-02-08 14:32 - Kültür Sanat

Mısır uyruklu şahsın iadesiyle ilgili 8 polis görevlerinden uzaklaştırıldı

2019-02-05 23:02 - Gündem

Trakya'da doğal gaz bulundu

2019-02-08 17:47 - Ekonomi

Interpol ve Europol'un kırmızı bültenle aradığı Rus terörist Kayseri'de yakalandı

2019-02-09 02:07 - Gündem

Maduro: Vatanımızı asla teslim etmeyeceğiz!

2019-02-05 00:52 - Dünya

İlgili Haberler

Hindistan'ın eski Başbakanı Manmohan Singh, 92 yaşında hayatını kaybetti

13:12 - Dünya

Kazakistan'da düşen uçağın bulunduğu bölgede olay yeri incelemeleri sürüyor

13:08 - Dünya

Güney Kore'de devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Han, parlamentodaki oylamada azledildi

11:57 - Dünya

Türk Akademisi, bu yıl 30'dan fazla projeye imza attı

11:53 - Dünya

Tiran Büyükelçisi Atay, Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin 2024 yılı seyrini değerlendirdi

11:37 - Dünya

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Mehmet Akif Ersoy'u vefatının 88. yılında andı

13:52 - Siyaset

Süper Lig'de 17 haftada 12 teknik direktör değişti

13:47 - Spor

Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 155 samur postu ve 239 akıllı cep telefonu ele geçirildi

13:42 - Gündem

PFDK, 6 Süper Lig kulübüne para cezası verdi

13:37 - Spor

Gaziantep FK'yi yeni transferleri "sırtladı"

13:33 - Spor