?>

BM: Orta Doğu'da son yılların en tehlikeli kavşağındayız

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze ve Lübnan'da artan şiddet ile İsrail'in bölgedeki diğer ülkelerle gerginliğine işaret ederek, "Orta Doğu'da son yılların en tehlikeli kavşağındayız." uyarısında bulundu.

Dünya - 5 ay önce

New York

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki duruma ilişkin açık oturum düzenlendi.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, Gazze'de "korkunç ihtilafın" ikinci yılına girildiğini anımsatarak, işgal altındaki Filistin toprakları ve genel bölgede şiddetin ciddi şekilde arttığını dile getirdi.

Wennesland, daha dün İsrail'in Beyt Lahiya'da düzenlediği saldırıda 25'i çocuk olmak üzere en az 90 Filistinlinin öldürüldüğünü ya da kaybolduğunu kaydetti.

Bu saldırının İsrail'in Gazze'nin kuzeyine son dönemde düzenlediği ölümcül saldırılardan biri daha olduğuna işaret eden Wennesland, "Sadece korkunç bir insani kabusla değil, aynı zamanda bu ihtilafa sürdürülebilir bir çözüm bulma ihtimallerinin hızlıca yok olmaya başladığı bir durumla karşı karşıyayız." değerlendirmesinde bulundu.

Wennesland, geçen hafta Gazze'yi ziyaret ettiğini belirterek, "Gördüklerim, tahmin edilenin çok ötesinde." dedi.

Gazze Şeridi'nin girişinden Han Yunus'a kadar tamamen yıkılmayan sadece 2 bina görebildiğini kaydeden Wennesland, ateşkes çağrısını yineledi.

Gazze'de sivil ölümleri, süregelen yerinden edilmeleri ve gözaltındaki kişilere yönelik muameleyi kınadığını belirten Wennesland, aynı zamanda Gazze'de esirlerin tutulması ve İsrail'e atılan roketleri de kınadığını ifade etti.

Wennesland, Gazze'de insani yardım operasyonlarını geliştirmek için "temel bir değişimin gerekli" olduğunu dile getirdi.

"Batı Şeria'da şiddet alarm verici düzeyde arttı"

Gazze'ye odak sürerken işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de durumun kötüleştiği ve şiddetin arttığına dikkati çeken Wennesland, "Gazze'de ihtilafın başlamasından bu yana burada şiddet alarm verici düzeyde arttı ve yoğunlaştı." uyarısını yaptı.

Wennesland, sivillere yönelik her türlü şiddet ve terör faaliyetini kınadığını belirterek, İsrail'e Filistin halkını koruma ve şiddete sebep olanlara hesap sorma çağrısında bulundu.

"Gazze'de tek çözüm siyasi çözümdür"

İsrail Meclisinin, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) faaliyetlerine son vermeyi hedefleyen yasa tasarısını onaylamasının tek taraflı atılan bir adım olduğunu söyleyen Wennesland, "Bu sadece BM tarafından verilen yetkiyi değil aynı zamanda BM kararları ve uluslararası hukuk uyarınca siyasi çözüm çabalarını baltalıyor ve engellenmeli." dedi.

Wennesland, İsrail'in UNRWA'yı yok etme çabalarından derin endişe duyduğunu ifade ederek, "Gazze'de tek çözüm siyasi çözümdür. İşgali sonlandırma ve iki devletli çözümü sağlamak için bir yol bulunması şart." vurgusunu yaptı.

"Orta Doğu'da son yılların en tehlikeli kavşağındayız"

Wennesland, "Orta Doğu'da son yılların en tehlikeli kavşağındayız." uyarısında bulundu.

İran-İsrail ve Hizbullah-İsrail arasında gerginliğin arttığına işaret eden Wennesland, diğer taraftan Yemen, Irak ve Suriye'den İsrail'e, İsrail'den de Suriye'ye hava saldırılarının devam ettiğini kaydetti.

Wennesland, "Hepimizin tüm çabaları gerginliği azaltma ve bölgede barış ve istikrarı sağlamaya odaklanmalı." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya Bankasından Türkiye'deki 4 projeye 1,9 milyar dolarlık finansman

2024-10-23 09:18 - Ekonomi

Vatandaşlar, Cumhuriyet'in 101. yıl dönümünde 101 metrelik Türk bayrağı ile yürüdü

2024-10-28 21:08 - Çevre-Hayat

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde 5 bin yıllık kenevir izleri -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2024-10-24 21:02 - En Son Yazılar

MİT, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde sorumlularından Serkan Nazlier'i etkisiz hale getirdi

2024-10-24 15:38 - Gündem

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının biletleri yarın satışa sunulacak

2024-10-28 19:42 - Spor

LaLiga'da lider Barcelona, El Clasico'yu farklı kazandı

2024-10-27 00:23 - Spor

Dünya Bankası, tarım finansmanını 9 milyar dolara çıkaracak

2024-10-23 20:42 - Ekonomi

İsrail ordusu, Batı Şeria'da Filistinli ailelerin evlerine el koyarak askeri kışlaya dönüştürüy

2024-10-29 12:02 - Dünya

Aort yırtığı 10 saat süren hibrit ameliyatla tedavi edildi

2024-10-25 13:12 - Sağlık

BRICS: Gelişmekte olan ülkeler için ‘Mıknatıs’ ve Batı ittifaklarına alternatif -Okay Deprem yazdı-

2024-10-25 08:44 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Trump'a göre, gazetecinin Yemen saldırı planı grubuna eklendiği olay "eski ve sıkıcı"

12:28 - Dünya

İran, Trump'ın "bombalama" tehdidine tepki gösterdi

11:58 - Dünya

OECD: Küresel okyanus ekonomisinde sürdürülebilir büyümeyi yavaşlatan aksaklıklar meydana gelebilir

11:48 - Dünya

Netanyahu, Şin-Bet Direktörlüğüne İsrail Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Sharvit'i atadı

11:17 - Dünya

İsrail'in bayramın ikinci gününde Gazze'nin güneyini hedef alan saldırılarında 12 Filistin

10:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Binalarda enerji verimliliğini artıracak yeni yalıtım uygulaması yarın başlıyor

13:18 - Ekonomi

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den "Terörsüz Türkiye" çağrısı

13:12 - Siyaset

Ardahan'da karın erimesiyle Kura Nehri taştı

12:57 - Gündem

Trump tarifeleri öncesi ABD otomotiv endüstrisinin en büyük 10 pazarı arasında

12:53 - Ekonomi

Kurumlar vergisinde beyan ve ödeme dönemi yarın başlıyor

12:47 - Ekonomi