?>

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'den Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, " (Suriye'ye yönelik) Yaptırımları kaldırın ve yatırımlar, yeniden yapılanma ve iyileşme için alan açın." dedi

Dünya - 1 ay önce

Ankara

Grandi, Suriye ve Lübnan'daki temaslarının ardından ziyaret ettiği Ankara'da basın toplantısı düzenledi.

Yarın da Ürdün'ü ziyaret edeceğini dile getiren Grandi, Suriye'de başkent Şam ve Halep'te incelemelerde bulunduğunu belirterek, 2011'den itibaren Suriyelilerin yaşadıkları zorluklara ve birçok insanın yerinden edildiğine dikkati çekti.

Grandi, 12 milyona yakın Suriyelinin hem Suriye içinde "yer değiştirmek" hem de başka ülkelere göç etmek zorunda kaldığını belirterek, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından evlerine dönme kararı alanlarla ilgili bilgileri paylaştı.

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile "yapıcı" bir görüşme yaptığını vurgulayan Grandi, Suriye'deki temaslarının yerinden edilenlerin dönüşü, insan hakları ve güvenlik gibi konularda olumlu geçtiğini bildirdi.

Grandi, Suriye'deki üst düzey yetkililerden ülkedeki tüm toplumların barış içinde yaşayabilecekleri bir Suriye mesajını aldığına işaret etti.

Suriye'ye yaptırımların kaldırılması çağrısı

Grandi, Esed rejimi döneminde ülkedeki kötü yönetimin ve yaptırımların, Suriye ekonomisinin yıkımına neden olduğunu vurgulayarak, uluslararası topluma "Lütfen Suriye'ye yardım edin" çağrısında bulundu.

Suriye halkına yardım edilmesinin önemine işaret eden Grandi, "Yaptırımları kaldırın ve yatırımlar, yeniden yapılanma, iyileşme için alan açın." diye konuştu.

Grandi, "Bunu şimdi, bu geçiş sürecinin ya da yeni dönemin başında yapmazsak çok fazla zaman kaybederiz." ifadesini kullandı.

Yüksek Komiser Grandi, elektrik konusunun önemine atıfta bulunarak, AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi için yol haritası üzerinde anlaştığı, ancak bunun gibi uygulamaların genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Suriye'deki yardımlarına ve bu konudaki politikasına övgüde bulunan Grandi, "Türkiye'nin kendisi, kurumları TİKA, AFAD, Türk Kızılay ve diğer kuruluşlarıyla Suriye'de zaten çok şey yapıyor." diye konuştu.

Grandi, Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşlerine yönelik, Türkiye'nin çok iyi prosedürlere, mekanizmalara ve uygulamalara sahip olduğunu, ayrıca Türk yetkililerin mükemmel çalıştığını ve örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, ABD devlet kurumları için 'ChatGPT Gov'u tanıttı

2025-01-28 21:02 - Teknoloji

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Kartalkaya'daki otel yangınında yaralanan 8 kişinin tedavisi sürüyor

2025-01-24 13:48 - Gündem

ING Türkiye Kupası'nda çeyrek final eşleşmeleri belli oldu

2025-01-27 15:51 - Spor

7. Balkan Open 2025 Golf Şampiyonası Antalya'da başladı

2025-01-23 14:23 - Spor

Trump'ın, MK-84 bombalarının İsrail'e gönderilmesi konusundaki engeli kaldırdığı iddia edildi

2025-01-25 23:57 - Dünya

Hitit ve Maryland üniversiteleri KKKA aşısı üzerinde ortak çalışma yapıyor

2025-01-28 12:48 - Sağlık

İş dünyası temsilcileri TCMB'nin faiz kararını değerlendirdi

2025-01-23 16:53 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ruanda-Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki ihtilafın çözümünde her türlü desteğe hazırız

2025-01-23 19:29 - Siyaset

Fenerbahçe, Anderson Talisca ile sözleşme imzaladı

2025-01-28 20:03 - Spor

"Türkiye-Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Haftası" Kocaeli'de başladı

2025-01-28 17:33 - Teknoloji

İlgili Haberler

İsrail ordusu şubatta Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere ait 140'tan fazla yapıyı yıktı

22:53 - Dünya

İspanya'nın doğu ve güneybatı bölgeleri için şiddetli yağış uyarısı

22:48 - Dünya

Zelenskiy: Barışa giden yolda ABD'nin desteğinden büyük umut duyuyoruz

22:42 - Dünya

Trump'tan ABD'li çiftçilere 'çok sayıda tarım ürünü üretmeye hazırlanın' çağrısı

22:37 - Dünya

İsrail uçakları, Suriye'nin Tartus iline saldırı düzenledi

22:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Göztepe ile Samsunspor haftayı 1'er puanla kapattı

23:38 - Spor

Küçükçekmece'deki çatı katı yangını itfaiye ekiplerince söndürüldü

23:33 - Asayiş

Süper Lig'de görünüm

23:32 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye hepimizin ortak hedefidir

22:58 - Siyaset

İsrail ordusu şubatta Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere ait 140'tan fazla yapıyı yıktı

22:53 - Dünya