?>

BM muhabirlerinden Türkiye'ye övgü Suudi Arabistan'a tepki

BM Cenevre Ofisi'nde görev yapan uluslararası gazeteciler, Kaşıkçı cinayeti soruşturmasında Türkiye'nin tutumunu överken Suudi Arabistan'a tepki gösterdi.

Medya - 6 yıl önce

CENEVRE

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'ne Akredite Basın Mensupları Birliği (ACANU) Başkanı Nina Larsson, Türkiye'nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin soruşturmadaki tutumuna övgüde bulunarak "Türkiye'nin tutumu, umarım (Suudiler gibi) aynı şeyi yapmayı düşünenlere bir mesaj olmuştur." dedi.

BM Cenevre Ofisi'nde görev yapan uluslararası gazeteciler, Kaşıkçı cinayeti hakkında konuştu.

BM kurumları ve sözcüleriyle ilişkilerde temel muhatap noktası olan ACANU Başkanı gazeteci Larsson, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesini "son derece şoke edici bir olay" olarak değerlendirdi.

Bir gazetecinin konsolosluk binasına girdikten sonra cinayete kurban gitmesinin ve katillerin bedel ödemeden bu işin içinden sıyrılacağını düşünmesinin "ibret verici" olduğunu vurgulayan Larsson, Kaşıkçı'nın öldürülmesinin gazetecilerin dünyada karşılaştıkları tehditleri bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Larsson, Kaşıkçı cinayetinin gazetecilere verdiği mesajlara değinerek "Bu olay bize çok uyanık olmamız ve tüm gazetecilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca tehlikeli yerlerde çalışan gazeteciler için demokratik yollarla seçilmiş hükümetlerden destek alınması mesajını veriyor." diye konuştu.

Kaşıkçı cinayetinin dünya medyasında geniş şekilde yer almasını gazetecilik açısından "olumlu" olduğunu ifade eden Larsson, "Bence (cinayetin ardındaki) Suudiler Türkiye'nin bu olayın üzerine bu kadar gitmesine şaşırdılar.

Çünkü bu olaydan hiç mukabele görmeden sıyrılacaklarını düşündükleri görülüyor. Gerçek şu ki Türkiye bu işin üzerine gitmeye karar verdi ve bu gazeteciler için çok iyi bir şey. Türkiye'nin tutumu, umarım (Suudiler gibi) aynı şeyi yapmayı düşünenlere karşı bir mesaj olmuştur." dedi.

"Türk makamları iyi iş çıkardı"

ACANU'nun eski başkanı ve Almanya'nın Handelsblatt gazetesi BM muhabiri Jan Dirk Herbermann de "Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu gibi diplomatik bir yerde öldürülmesi özellikle şoke edici." diye konuştu.

Kaşıkçı'nın Başkonsolosluk binasında ortadan kaybolduğu ilk günden bu yana Suudi makamlarının olayı örtbas etme girişimine tanıklık ettiklerini vurgulayan Herbermann, "Suudiler umarım bu cinayeti soruşturmakta gerçekten çok ciddidir.

Ama dürüstçe söylemek gerekirse bu işi adamakıllı yapacaklarına dair benim şüphelerim var. Ayrıca bu cinayetin ardındaki kişilerin adaletle yüzleşeceğine ilişkin de şüphelerim var. Bence bu olayı örtbas etme politikasına sadık kalacaklar." yorumunu yaptı.

Herbermann, "Türk makamları iyi iş çıkardı. Türk yetkililerin Kaşıkçı cinayetini profesyonel şekilde soruşturduğunu gözlemliyorum." dedi.

"Yeşil ışık alınmadan yapılamazdı"

Herbermann, gazeteciliğin her geçen gün daha tehlikeli bir meslek haline geldiğini ifade ederek uluslararası toplumun gelecekte gazetecilerin konsolosluk gibi diplomatik alanlarda hedef olmasını engellemek için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

"Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi" olduğu yönündeki iddialara da değinen Herbermann, "Suudi Arabistan iç politikasına pek hakim değilim. Ama bir şey net ki otokratik bir sistem ve böylesine bir cinayet hükümetin (krallığın) en üst düzey temsilcilerinden yeşil ışık alınmadan yapılamazdı." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye kesinlikle itibar kazandı"

Güney Afrika Cumhuriyeti'nden gazeteci Peter Kenny de Kaşıkçı cinayetini, "en garip ve en rahatsız edici" uluslararası vaka olarak niteledi.

Kenny, Kaşıkçı soruşturmasında Suudi Arabistan'ın "en güvenilmeyen taraf" olduğunu belirterek "Başlangıçta insanlar Türk makamlarının soruşturmada yavaş hareket edeceğini düşündü. Fakat olayın başlangıcından itibaren Türkiye'nin tutarlılık sergilediğini görüyoruz." dedi.

Türk makamlarının cinayeti soruşturmasından tatmin olduğunu vurgulayan Kenny, "Türkiye Kaşıkçı soruşturmasını ele alış şekliyle kesinlikle itibar kazandı." dedi.

Kenny, dünya genelindeki gazetecilerin Kaşıkçı cinayetinden çıkarması gereken dersler olduğunu belirterek uluslararası toplumun gazetecilerin güvenliğini sağlamak için daha fazla tedbir alması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Azez’de bombalı araçla saldırı

2018-11-08 19:37 - Dünya

DEAŞ'ın Telafer bölge sorumlusuna hapis cezası

2018-11-06 19:52 - Gündem

'Ülkemizin ihtiyacı olan bal Türkiye arıcısının elinde var'

2018-11-05 00:42 - Ekonomi

'Turkish Airlines Open 2018'in galibi Justin Rose

2018-11-04 22:02 - Spor

Galatasaray zirve takibini sürdürüyor

2018-11-11 00:27 - Spor

Suriye'de bir milyon çocuğa kızamık aşısı yapılacak

2018-11-06 19:57 - Dünya

Sahte rapor operasyonunda 7 kişi tutuklandı

2018-11-05 23:32 - Asayiş

'Yemen'de 10 dakikada 1 çocuk ölüyor'

2018-11-05 03:02 - Dünya

Mersin'de mülteci teknesi battı: 11 Suriyeli kurtarıldı

2018-11-07 04:32 - Asayiş

Milletvekili İslam hakkında tazminat davası

2018-11-09 18:23 - Gündem

İlgili Haberler

DMM 'THK'ye atanan kayyumlar 2 bin kişiyi işe aldı' iddialarını yalanladı

21:26 - Medya

Trump ve Musk medyanın kendilerini 'ayırma' çabalarını tartıştı

01:42 - Medya

Google'ın, Rusya ve Çin'in talebiyle ‘hükümet karşıtı’ içerikleri kaldırdığı iddiası

00:28 - Medya

ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, Elon Musk'ın satın alma teklifini reddetti

11:23 - Medya

Reklam Kurulu 2024'te 'karanlık ticari tasarımlar'a odaklandı

11:53 - Medya

Günün Manşetleri

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne 206 işçi alınacak

09:02 - Gündem

Çin, Kanada savaş gemisinin Tayvan Boğazı'ndan geçişine tepki gösterdi

08:57 - Dünya

Trump, Putin'le çok yakında görüşebileceğini söyledi

08:53 - Dünya

Avrupa, Trump’a blöf yapmak için Ukrayna’yı kullanmak istiyor -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

08:08 - En Son Yazılar

İznik’in Fethinin 950. 945. 694. Yılı kutlaması -Ramazan Topraklı yazdı-

07:37 - En Son Yazılar