?>

BM: İhtilafta olan taraflara silah tedarik eden ülkelerin sorumluluğu bulunmaktadır

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, "İhtilafta olan ülkelere silah tedarik eden ülkelerin, bu silahların uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde kullanılmamasını sağlamalarına ilişkin ahlaki sorumluluğu bulunmaktadır." dedi.

Dünya - 3 ay önce

New York

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'nin İsrail'e silah ve mühimmat satışının durdurulması için başlattığı ortak mektup girişimiyle ilgili, "İhtilafta olan ülkelere silah tedarik eden ülkelerin, bu silahların uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde kullanılmamasını sağlamalarına ilişkin ahlaki sorumluluğu bulunmaktadır." açıklamasını yaptı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, AA muhabirinin "Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği, 52 ülke ve 2 uluslararası örgüt adına ortak bir mektup göndererek İsrail'e silah transferinin sonlandırılmasını talep etti. BM Genel Sekreteri'nin bu ortak mektuba tepkisi nedir? Kendisi bu çağrıyı destekliyor mu?" sorularını yanıtladı.

Dujarric, çağrının üye ülkelere yapılması durumunda bu konuda faaliyete geçme yükümlülüğünün onlarda bulunduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreter Antonio Guterres'in bu çağrıyı destekleyip desteklemediğine ilişkin ise Dujarric, "İhtilafta olan ülkelere silah tedarik eden ülkelerin, bu silahların uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde kullanılmamasını sağlamalarına ilişkin ahlaki sorumluluğu bulunmaktadır." cevabını verdi.

UNRWA bugün görevini yapmaya devam ediyor

Dujarric, İsrail Dışişleri Bakanlığının BM Genel Kurul Başkanı Philemon Yang'a bir mektup göndererek, BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) yetkisini belirleyen 1967 anlaşmasından çekildiğini bildirmesine ilişkin ise, "Bizim tutumumuzda bir değişiklik yok." açıklamasında bulundu.

BM Genel Sekreteri'nin UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki çalışmalarının kilit öneme sahip olduğunu düşünmeye devam ettiğini ve Ajansın alternatifinin bulunmadığını kaydettiğini aktardı.

Dujarric, İsrail'in UNRWA'ya ilişkin yasasının tam olarak uygulanmasının Ajansın bu bölgelerde çalışmasını engelleyeceğini anımsattı.

UNRWA'nın sadece insani yardım değil, aynı zamanda eğitim ve sağlık hizmeti de sunduğunu kaydeden Dujarric, avukatlarının İsrail Dışişleri Bakanlığının gönderdiği mektubu detaylı şekilde incelemeye devam ettiğini söyledi.

Dujarric, "UNRWA bugün görevini yapmaya devam ediyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2025 hac kuralarında ismi çıkanlar kesin kayıtlarını 15 Kasım'a kadar yapabilecek

2024-11-04 17:47 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Fenerbahçe, Trabzonspor maçının kamp kadrosunu açıkladı

2024-11-02 18:03 - Spor

Güven ortamının sağlandığı Ağrı'da tarihi ve doğal güzellikler turistlerin rotasında

2024-11-02 12:42 - Çevre-Hayat

Milli kick boksçu Asuman, şampiyonalardaki talihsizliğini yenmek istiyor

2024-11-02 13:52 - Spor

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, kariyerinin ilk WTA şampiyonluğunu elde etti

2024-11-04 09:37 - Spor

Milli futbolcu Can Uzun, Bundesliga'daki ilk golünü attı

2024-11-02 22:17 - Spor

İsrail işgal altındaki Batı Şeria'da ekim ayında 1490 saldırı gerçekleştirdi

2024-11-03 17:08 - Dünya

Borsa liginin ekim ayında tek kazandıranı Galatasaray oldu

2024-11-03 11:33 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: İç hatlardaki aktif havalimanı sayısı 58'e yükseldi

2024-11-01 20:18 - Siyaset

Sberbank’ın net karı yılın ilk 9 ayında yüzde 6,8 arttı

2024-10-31 10:58 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail Lübnan'ın güneyinde büyük bir patlama gerçekleştirdi

19:27 - Dünya

Fransız hükümeti, Paris'te AB liderlerinin bir araya geleceği güvenlik zirvesini doğruladı

17:42 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği saldırıda bir kadın hayatını kaybetti

17:38 - Dünya

Rusya: ABD ile artık savaşı değil barışı konuşacağız

17:23 - Dünya

İsrail'in istasyonlarını tahrip ettiği Gazze'deki hastanelerde oksijen sıkıntısı yaşanıyor

17:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Kurum, CHP Genel Başkanı Özel'in kendisine yönelik iddialarını yalanladı

19:33 - Gündem

İsrail Lübnan'ın güneyinde büyük bir patlama gerçekleştirdi

19:27 - Dünya

Samsunspor, Konyaspor'u 1-0 yendi

19:13 - Spor

Eyüpspor-Kayserispor maçı 1-1 sona erdi

19:07 - Spor

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Medeniyetimizin temeli okumaya, öğrenmeye, öğretmeye dayanıyor

19:02 - Gündem