?>

BM Genel Sekreteri Guterres, Hindistan’da Cammu Keşmir Bölgesi’ndeki ağır ihlallerden endişeli

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hindistan’da Cammu Keşmir Bölgesi’nde yapılan ağır ihlallerden endişe duyduğunu bildirdi.

Dünya - 4 yıl önce

Ankara

BM tarafından çocuklar ve silahlı çatışmalara ilişkin yayımlanan raporda Guterres, Hindistan hükümetinden güvenlik görevlilerinin çocuklara karşı tüfek saçması kullanmasına son vermesi çağrısında bulundu.

Guterres, Hindistan hükümetinden, Güvenli Okullar Bildirgesi (Safe Schools Declaration) ve Vancouver İlkeleri'ni (Vancouver Principles) desteklemesini ve çocukların korunması için önleyici tedbirler almasını istedi.

Yayımlanan raporda, dört çocuğun silahlı gruplarla bağlantılı olduğu gerekçesiyle Hint güçleri tarafından gözaltına alındığını belirten Guterres, çocukların gözaltına alınması ve işkence gördüğü konusunda endişeli olduğunu aktardı.

Guterres, Hindistan hükümetinin son çare gördüğü durumlarda çocukların gözaltına alınması, uygun şekilde çok kısa süre gözaltında kalmaları ve her türlü kötü muamelenin önlenmesi için çağrıda bulundu.

Cammu Keşmir’de 9 çocuk öldürüldü

Raporda, Hindistan’daki Cammu Keşmir Bölgesi’nde Hint güvenlik güçlerinin operasyonları, direnişçiler, tanımlanamayan silahlı gruplar ve kontrol hattında yaşanan çatışmalar dolayısıyla 30 çocuğun tüfek saçmalarıyla yaralandığı ve 9 çocuğunda hayatını kaybettiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler, dört ay boyunca Hindistan güvenlik güçleri tarafından yedi okulun kullanıldığını doğruladı.

Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılması

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'nci maddesini 5 Ağustos 2019'da iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış ve eyaleti ikiye bölmüştü.

Eyalet, 31 Ekim 2019'da resmi olarak merkeze bağlı Cammu Keşmir ve Ladakh "Birlik Toprağı" statüsünde iki bölgeye ayrılmıştı.

Kararın ardından Hint güvenlik güçleri, Cammu Keşmir'de asayiş operasyonlarını ve halk üzerindeki baskıları yoğunlaştırmış, sokağa çıkma yasağının yanı sıra internet, telefon ve ulaşım kısıtlamaları getirilmiş, bölgedeki yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı.

İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanlar, alerjisi olanların Kovid-19 aşılarıyla ilgili endişelerine açıklık getirdi

2021-06-27 14:56 - Sağlık

Türkiye'de 5 bin 809 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 65 kişi yaşamını yitirdi

2021-06-23 23:11 - Gündem

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'nin içinde bulunduğu helikoptere ateş açıldı

2021-06-26 04:51 - Dünya

VLP temelli yerli Kovid-19 aşısı, Faz-2 aşamasında varyantlara karşı da test ediliyor

2021-06-29 15:31 - Sağlık

Kanada’da son 84 yılın sıcaklık rekoru kırıldı

2021-06-28 13:30 - Gündem

Trafiğe 5 ayda 502 bin 973 aracın kaydı yapıldı

2021-06-25 14:11 - Ekonomi

Coğrafi işaret tescilli Sürmene pidesi tadanları hayran bırakıyor

2021-06-25 17:02 - Kültür Sanat

Saati İsviçre'den getirilen Çankırı'daki tarihi saat kulesinde zaman yeniden akmaya başlay

2021-06-30 13:26 - Çevre-Hayat

Brüksel'e 2035'ten itibaren benzinli ve LPG'li araçların girmesi yasaklandı

2021-06-24 19:41 - Dünya

İklimlendirme sektörü bu yıl 5,5 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmayı hedefliyor

2021-06-24 14:26 - Ekonomi

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya