?>

BM: Gazze'deki enkaz ve moloz Ukrayna'dakinden fazla

Birleşmiş Milletler (BM), soykırımla yargılanan İsrail'in saldırıları sonucu Gazze Şeridi'nde oluşan enkaz ve molozun 2 yıldan uzun süredir Rusya ile savaşan Ukrayna'dakinden fazla olduğunu bildirdi.

Dünya - 10 ay önce

New York

BM Mayın Eylem Servisi (UNMAS), İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik süren saldırıları sonucu oluşan enkaza dikkati çekti. UNMAS, nisan ortası itibarıyla Gazze Şeridi’nde metrekare başına 300 kilograma denk gelecek şekilde toplam 37 milyon ton enkaz oluştuğu tahmininde bulundu.

UNMAS'ın Filistin topraklarıyla ilgili programının başkanı Mungo Birch, "Gazze'de Ukrayna'dan daha fazla moloz var. Bunu perspektife koymak gerekirse Ukrayna'nın ön hattı yaklaşık 1000 kilometre, Gazze ise 40 kilometre uzunluğunda." ifadelerini kullandı.

Birch, Gazze’deki enkazı temizleme çalışmalarının tehlikesinin sadece patlamamış mühimmatla sınırlı olmadığını belirterek, asbest gibi zehirli maddelere maruz kalma olasılığına da dikkati çekti.

Gazze’deki molozda 800 bin tonun üzerinde asbest olduğu tahmininde bulunan Birch, "Bu moloz büyük ihtimalla patlamamış mühimmatla yoğun şekilde kirlenmiş durumda ancak molozdaki diğer tehlikeler nedeniyle bunun temizlenmesi daha da karmaşık hale gelecektir." görüşünü paylaştı.

Birch, patlamamış mühimmat ve kansere neden olan kimyasallara karşı önlem alacaklarını belirterek, Gazze’nin temizlenmesi için şu an 5 milyon dolar ödenek bulduklarını ancak gelecek 12 ay için 40 milyon dolara, Gazze’nin nüfusu için güvenli olacak tam bir temizleme için de 100 milyon dolardan fazla paraya ihtiyaç olacağını vurguladı.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in 7 Ekim'den bu yana Gazze’ye yönelik sürdürdüğü saldırıları sonucu şu ana kadar 35 bine yakın Filistinli hayatını kaybetti. Bunların yüzde 70’e yakınını kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Üniversitelilerden Filistin için ABD'de eylem yapan öğrencilere destek

2024-04-30 16:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu'na tebrik telefonu

2024-04-27 22:17 - Siyaset

Boykotların hedefindeki Starbucks'ın geliri ocak-mart döneminde düştü

2024-05-01 01:23 - Dünya

Bodrum'da, TCG Nusret Müze Gemisi ziyarete açıldı

2024-04-29 00:37 - Çevre-Hayat

İngiltere Kralı, düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine ilişkin tasarıyı onayladı

2024-04-25 14:47 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ergin Ataman'a "geçmiş olsun" telefonu

2024-04-26 19:18 - Gündem

BM: Gazze'deki toplu mezarlara ilişkin delillerin muhafaza edilmesi önemli

2024-04-25 20:42 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi mevkidaşı Faysal bin Ferhan ile görüştü

2024-04-25 19:03 - Siyaset

Milli Savunma Bakanı Güler, KKTC'de Mehmetçikle bir araya geldi

2024-04-27 11:57 - Gündem

İsrail saldırıları nedeniyle Refah'a sığınan Filistinliler kavurucu sıcaklarla da mücadele ediy

2024-04-29 12:23 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

02:43 - Dünya

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için bir Tesla satın aldı

02:37 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ateşkes önerisinin savaşı sona erdirme yolunu açacağını belirtti

02:32 - Dünya

Trump'ın Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack'ın ismi onay için Senato'ya gönderildi

00:18 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

02:43 - Dünya

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için bir Tesla satın aldı

02:37 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ateşkes önerisinin savaşı sona erdirme yolunu açacağını belirtti

02:32 - Dünya

Devler Ligi'nde ilk çeyrek finalistler belli oldu

02:28 - Spor