?>

BM'den Yemen'in başkenti Aden bilançosu: 40 sivil öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'in güneyindeki geçici başkent Aden'de son dört günde meydana gelen çatışmalarda 40 sivilin öldüğünü, 260 sivilin yaralandığını duyurdu.

Dünya - 6 yıl önce

İstanbul

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'in güneyindeki geçici başkent Aden'de son dört günde meydana gelen çatışmalarda 40 sivilin öldüğünü, 260 sivilin yaralandığını duyurdu.

BM'nin Yemen Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, konuya ilişkin hazırlanan ilk raporlara göre, 8 Ağustos tarihinde Aden kentinde patlak veren çatışmalarda bugüne kadar 40 sivil öldü, 260 sivil yaralandı.

Açıklamada ifadelerine yer verilen BM Yemen Koordinatörü Lise Grande, "Yemenli ailelerin, Kurban Bayramı'nda sevdiklerini barış içinde kucaklayacakları yerde yas tutuyor olmaları çok üzücü bir durum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten şekilde başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Yemenli sivillerin korunması için çatışmadaki tüm taraflara uluslararası insan haklarına ilişkin hukuka riayet etmeye çağıran Grande, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bölgedeki ailelerin, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları gereksinimlerine güvenli ve özgürce ulaşmaları gerekiyor. Bu bağlamda ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmemiz için yetkililerin insan hakları örgütlerine erişim garantisi vermesini talep ediyoruz."

Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı Hizam Emni birlikleri, 4 gün süren çatışmalar sonucu dün Aden'deki Maaşik Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile stratejik devlet kurumlarının kontrolünü ele geçirmişti.

Yetkililer ve komutanların Suudi Arabistan'a ait zırhlı araçla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrıldığı bildirilmiş ve kentin kontrolü tamamen Hizam Emni güçlerine geçmişti.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ikamet eden Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi liderliğindeki meşru hükümeti düşürme girişiminde bulunan BAE destekli Güney Geçiş Konseyi bünyesindeki Hizam Emni birlikleri, çarşamba gününden beri Aden'de hükümet güçleriyle savaşıyordu.

Yemen'de 2011'de başlayan halk ayaklanmaları sonrasında Kuzey ve Güney Yemen'in birleştiği 1990 yılı öncesindeki "ayrılık" fikirleri yeniden gündeme gelmiş ve "Güney Hareketi" adı altında ayrılıkçı bir hareket oluşmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Atambayev'in evine düzenlenen silahlı operasyon yarıda kesildi

2019-08-08 10:52 - Dünya

Carettaların rahatından 'Caretta Timi' sorumlu

2019-08-06 17:27 - Genel

Bakan Akar ve komutanlar KKTC'de

2019-08-08 14:57 - Dünya

ING Türkiye, 305 milyon dolar sendikasyon kredisi anlaşması yaptı

2019-08-08 13:54 - Ekonomi

Türk hayırseverlerden Nijeryalı yetimlere bayram hediyesi

2019-08-10 02:57 - Dünya

Zelenskiy Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti

2019-08-08 18:52 - Siyaset

'Bedelsiz verilen herhangi bir tahsis söz konusu değil'

2019-08-08 14:37 - Sağlık

Bodrum'da 'Huzur' uygulaması düzenlendi

2019-08-09 05:02 - Gündem

Çankaya'da temizlik işçileri gece yarısı iş bıraktı

2019-08-09 12:52 - Gündem

HDP'li belediyenin işten çıkardığı işçilerden eylem

2019-08-09 16:32 - Gündem

İlgili Haberler

Almanya Başbakanı Scholz: ABD bize başka seçenek bırakmazsa, AB hep birlikte karşılık verecek

14:17 - Dünya

Trump yönetiminin biyomedikal araştırma fonlarında kesinti kararı geçici olarak durduruldu

13:53 - Dünya

Akademisyenler Santorini Yanardağı'nda olası patlamayı değerlendirdi

13:18 - Dünya

Filistinli gruplar: Trump'ın Gazze planı, bir savaş ilanı anlamına geliyor

12:47 - Dünya

İsrail'de muhalefet lideri Lapid, esir takasının askıya alınmasından Netanyahu'yu sorumlu

12:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanya Başbakanı Scholz: ABD bize başka seçenek bırakmazsa, AB hep birlikte karşılık verecek

14:17 - Dünya

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Avrupa'daki maçlarını yönetecek hakemler belli oldu

14:12 - Spor

Başakşehir, Hırvat futbolcu Ivan Brnic’i kadrosuna kattı

14:07 - Spor

Başkentte devrilen su yüklü kamyon 3 araca çarpıp durabildi

14:02 - Gündem

IMF Başkanı Georgieva: ABD'nin tarifelerinin dünya ekonomisine etkisini anlamak için erken

13:58 - Ekonomi