?>

BM: Çatışma bölgelerinde çocukların çığlıkları yankılanıyor, dünya sessiz kalıyor

BM Genel Sekreteri Guterres'in Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, "Çatışma bölgelerinde çocukların çığlıkları yankılanıyor, ancak dünya çoğu zaman sessiz kalıyor." açıklamasında bulundu

Dünya - 3 ay önce

NEW YORK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, "Çatışma bölgelerinde çocukların çığlıkları yankılanıyor, ancak dünya çoğu zaman sessiz kalıyor. Acıları, kolektif vicdanımızda bir leke." açıklamasında bulundu.

Gamba, 2024 yılında silahlı çatışmalarda çocuklara yönelik ihlalleri hatırlatan bir yazılı açıklama yaptı.

2024 yılının 18 yaşın altındaki çocukların silah altına alınmasını yasaklayan Ek Protokolü de içeren Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 35. yıl dönümü olarak tarihe geçtiğini anımsatan Gamba, "Ancak, çocukların temel haklarını ilerletme açısından bir kutlama yılı olması gereken bu yıl, aksine, insanlığın anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmedeki yetersizliğinin bedelini yine çocukların ödediğini ortaya koyan bir yıl oldu."

Gamba, silahlı grupların çocukları silah altına alma uygulamasını durdurmadığına, birçok yerde daha fazla çocuğun silah altına alındığına dikkati çekerek, çocukların çoğunun kaçırılarak zorla silah altına alındığını ifade etti.

Diğer taraftan bazı ülke ordularının da askeri güç kullanımını arttırdığına işaret eden Gamba, bunun çocuklar üzerinde yıkıcı etkiler yarattığının altını çizdi.

Gamba, "Çocukların öldürülmesi ve sakatlanması ile okullara ve hastanelere yönelik saldırılar, 2024'te silahlı çatışmalarda çocuklara yönelik en yaygın ihlaller haline geldi. İsrail ve işgal altındaki Filistin Toprakları, özellikle Gazze, Sudan, Lübnan, Myanmar ve Ukrayna’da yoğun nüfuslu bölgelerde hava saldırıları, roketler, füzeler ve patlayıcı silahların yaygın kullanımı yıkıma neden oldu." vurgusunu yaptı.

Çocukların yaş tanımı manipüle edilerek Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ruhu ve metninin ihlal edilmeye devam edildiğini kaydeden Gamba, milyonlarca çocuğun savaşlardan korunabilecekleri güvenli alanların eksikliği nedeniyle eğitimden mahrum kaldığını belirtti.

"Çocukların hikayelerini korku ve kayıpla değil, iyileşme ve umutla yeniden yazalım"

Gamba, "Çatışma bölgelerinde çocukların çığlıkları yankılanıyor, ancak dünya çoğu zaman sessiz kalıyor. Acıları, kolektif vicdanımızda bir leke. Daha iyisini yapmalıyız, çünkü her geçen an, bir başka çocuğun sadece bir istatistik haline gelmesi anlamına geliyor." uyarısında bulundu.

Özel Temsilci Gamba, çocuklara insani yardım erişiminin sağlanması, uluslararası insancıl hukuk, insan hakları hukuku ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

"Hep birlikte bu çocukların hikayelerini korku ve kayıpla değil, iyileşme ve umutla yeniden yazalım." çağrısında bulunan Gamba, çocukların barış, eğitim ve iyileşme taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

ASELSAN, toplam 58,6 milyon dolarlık ihracat sözleşmeleri imzaladı

2024-12-25 11:03 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığından 'fahiş fiyat' uygulayan işletmelere 10 milyon lirayı aşkın ceza

2024-12-29 11:03 - Ekonomi

İzmir'de toprak kayması sebebiyle yolda çökme meydana geldi

2024-12-25 15:42 - Asayiş

İsrail ordusu, vuracağı tehdidiyle Gazze kentinin kuzeybatısının boşaltılmasını istedi

2024-12-29 22:22 - Dünya

TÜRSAB'dan turistlere Erciyes daveti

2024-12-25 17:47 - Gündem

Mukaddes üç aylar yarın başlıyor! Bu gece Receb-i Şerifin 1’inci gecesi

2024-12-31 11:22 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Güney Kore'de Devlet Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon, yine ifade vermeye gitmedi

2024-12-25 10:52 - Dünya

Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz için boru döşeyecek gemi İstanbul Boğazı

2024-12-27 14:02 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı Müzesi kapılarını açtı

2024-12-27 12:12 - Kültür Sanat

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, yarın AA Editör Masası'na konuk olacak

2024-12-25 16:27 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail, "tahliye emriyle" Gazze'nin orta kesimindeki Filistinlileri göçe zorluyor

03:23 - Dünya

Senegal Cumhurbaşkanının eşinden Emine Erdoğan'ın Sıfır Atık Projesi'ne destek

03:18 - Dünya

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, akademisyen Macut'u hükümeti kurmakla görevlendirdi

22:48 - Dünya

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Yetersiz beslenme nedeniyle 52 çocuk öldü, sayı daha da artabilir

20:38 - Dünya

UNRWA: Gazze'de tedarik stokları tükenmek üzere

20:17 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail, "tahliye emriyle" Gazze'nin orta kesimindeki Filistinlileri göçe zorluyor

03:23 - Dünya

Senegal Cumhurbaşkanının eşinden Emine Erdoğan'ın Sıfır Atık Projesi'ne destek

03:18 - Dünya

Bursa Deniz Otobüsleri feribotunun makine dairesinde çıkan yangın söndürüldü

22:53 - Asayiş

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, akademisyen Macut'u hükümeti kurmakla görevlendirdi

22:48 - Dünya

İBB'deki yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan Kaan Ketenci tutuklandı

22:22 - Gündem