?>

BM, ateşkesle Gazze'ye günlük 600'den fazla yardım tırı girişinin sürmesini umuyor

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Gazze'de varılan ateşkes anlaşmasının ilk gününde 630'dan fazla yardım tırının bölgeye giriş yaptığını belirterek, bu miktarın devam etmesini umduklarını söyledi.

Dünya - 16 saat önce

Cenevre

UNOCHA Sözcüsü Laerke, İsrail ile Hamas arasında varılan mutabakat sonucu 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının, insani yardımların Gazze'ye ulaşmasındaki etkisine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Anlaşmanın başlamasıyla topluca rahat bir nefes alındığına işaret eden Learke, sonunda Gazze'dekiler için bir umut ışığı belirdiğini, 3 esirin serbest bırakılmasıyla İsraillilerin de mutlu olduğunu söyledi.

Laerke, "Tırlar hareket ediyor. 19 Ocak'ta insani yardımla dolu en az 630 tırın Gazze Şeridi'ne girdiğini doğrulayabildik. Bu, aylar önce gelen yardımlarla kıyaslandığında muazzam bir yardım miktarı. Bu yüzden şimdi bu hacmin ve sıklığın, giriş yapan günlük miktarın devam etmesini umuyoruz." diye konuştu.

Ateşkesin ilk aşamasında, günde 600 tır insani yardımın Gazze'ye girmesine izin verildiğini hatırlatan Laerke, "Unutmayın, 19 Ocak'ta giriş yapan 630 tır insani yardımlardı. Bunlar ticari tırlar değildi. Ticari sektörün de tırlar göndermeye başlamasını umuyoruz. Çünkü sadece insani sektörün tüm ihtiyaçları karşılayabileceğini düşünmek gerçekçi değil. Ticari sektör gelip bize katıldığında, Gazze'nin kuzeyine ve güneyine günlerce yüzlerce yardım tırı göndermeyi umuyoruz. Önümüzdeki haftalarda bunun gerçekleşmesini temenni ediyoruz." şeklinde konuştu.

Laerke, Gazze'ye giden insani yardım çalışanlarının aylardır trajik durumlarla karşılaştığına dikkati çekti.

Gazze'de çok kötü bir durum olduğuna değinen Laerke, "Burada tamamen yıkım var, sağlık sektörü yok oldu. Görülen tabloda hala kıtlık var. Yaralı ve sağlık hizmeti alamayan çok sayıda insan var. İnsani ihtiyaçlar çok büyük, gerçekten çok büyük. Dolayısıyla şu anda varılan anlaşmaya uygun olarak bu can suyu olan yardımın devam etmesine ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

"İnsanların acil hayat kurtarıcı maddi ihtiyaçlarına odaklanıyoruz"

Laerke, Gazze'de kısa vadede bir normalleşmeden bahsetmenin adil olmadığının, burada son 15 aydaki durumun ve günlük hayat şartlarının normalin dışında olduğunun altını çizdi.

Gazze'de normale dönmenin ne kadar zaman alacağını bilmediğini dile getiren Laerke, "Biliyorsunuz, muhtemelen yıllardan bahsediyoruz. Bu, hem çocukların hem de yetişkinlerin tamamını etkileyen nesiller arası bir kriz. İnsanların hayatlarını kurtaracak acil malzeme ihtiyaçlarına odaklanıyoruz. Ancak uzun vadede yeniden yapılanmaya, uzun vadeli psikososyal bakıma, eğitim sisteminin tekrar çalışır hale getirilmesine ve benzeri şeylere büyük bir ihtiyaç olacak." dedi.

Laerke, genel olarak anlaşmanın yürürlüğe girdiği ilk günde yardım tırlarına yönelik herhangi bir kısıtlamanın olmadığını, tırların hem güney hem de kuzeyden giriş yaptığını belirtti.

Gazze içinde yardım tırlarının yağmalamasıyla ilgili zorlukları da hatırlatan Laerke, "Operasyon sırasında yağmalamayla ilgili hiçbir rapor yoktu. Yani bunlar çok iyi ve cesaret verici işaretler." diye konuştu.

"Pek fazla ev yok ancak insanları geldikleri topraklara geri dönüyor"

Laerke, Gazzelilerin evlerine dönmesiyle ilgili haberleri görmenin ilginç olduğunu kaydederek, "Geri döndüklerinde bir ev bulamadıkları için, ben insanların kendi memleketlerine geri döndüklerini söylemeyi tercih ediyorum. Gazze'nin kuzeyine dönen insanların fotoğraflarını ve bazı görüntülerini gördüm. Açıkçası geri dönebilecekleri bir evleri yoktu. Onları karşılayan sokaklarını tanımlayabildikleri molozlardı. Pek fazla ev yok ancak insanlar geldikleri topraklara geri dönüyor. Bu elbette iyi ve olumlu bir şey. Eminim, insanların hayatlarını yeniden kurmak istediklerine dair çok sayıda cesaretlendirici işaret göreceğiz. Buna şüphe yok." şeklinde konuştu.

Enkazlarla ilgili tehlikeler olduğuna işaret eden Laerke, buralarda patlamamış mühimmatların olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Laerke, "Patlamamış mühimmatlar son derece tehlikeli. Hem bunların çıkarılması hem de tespit edilmemiş her şeyin etkisiz hale getirilmesi ve ortadan kaldırılması konusunda çok büyük bir görev olacak." ifadelerini kullandı.

Uzun zamandır dünyanın yanlış yöne gittiğinden ve bir savaş dönemine girildiğinden bahsedildiğine dikkati çeken Laerke, "Son dönemde Suriye ve Lübnan'da gördüklerimiz, şu anda ise Gazze ve İsrail'de gördüklerimiz, esirlerin evlerine dönmesiyle ve Filistinli esirlerin serbest bırakılmasıyla belki de o bölgede barış ve iyi komşuluk için bir şans vardır." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio, Senatodan onay aldı

2025-01-21 04:03 - Dünya

Meta, çalışanlarının yüzde 5'ini 'düşük performans' gerekçesiyle işten çıkaracak

2025-01-14 21:37 - Medya

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türkiye Varlık Fonu denetimi görüşüldü

2025-01-14 22:12 - Gündem

Sağlıkçılar senaryolu eğitimlerle ilk yardım bilgisi olmayanları telefonda hayata bağlayacak

2025-01-20 13:08 - Sağlık

İstanbul'daki suç örgütü soruşturmasında ifadesi alınan Ahmet Özer tutuklandı

2025-01-21 01:52 - Gündem

Trabzonspor, Süper Lig'de bu sezon ilk kez art arda 2 maç kazandı

2025-01-20 22:38 - Spor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Orta Doğu’dan ayrılmıyoruz

2025-01-14 18:43 - Dünya

Fenerbahçe, Adana Demirspor'u farklı mağlup etti

2025-01-19 21:27 - Spor

Ocak ayına ait SED ödemeleri hesaplara yatırıldı

2025-01-20 12:47 - Gündem

Ülke tarihinin en yüksek tutarlı taşınmaz ihalesini kazanan Gamador İnşaat sözleşmeyi imzaladı

2025-01-20 15:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail saldırıları Gazze'nin kuzeyinin yüzde 80'ini yok etti

01:17 - Dünya

ABD'nin Chicago kentinde soğuk hava uyarısı yapıldı

01:13 - Dünya

BM, Gazze'deki ateşkes sürecini desteklemek için büyük miktarda yardım ulaştırmayı planlıyor

00:38 - Dünya

Grönland Başbakanı Egede, Ada'yı ABD kontrolüne almak isteyen Trump ile görüşmek istiyor

00:33 - Dünya

KKTC'de, Kartalkaya'daki yangında hayatını kaybedenler için 1 günlük ulusal yas ilan edild

00:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Milli yas ilanının ardından Türkiye'de bayraklar yarıya indirildi

02:53 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajı

01:42 - Siyaset

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 7. hafta heyecanı başladı

01:26 - Spor

Fenerbahçe'nin prensip anlaşmasına vardığı Diego Carlos, İstanbul'a geldi

01:26 - Spor

İsrail saldırıları Gazze'nin kuzeyinin yüzde 80'ini yok etti

01:17 - Dünya