?>

Bitlis'te öğretmenler öğrencileriyle doğada ders yapıyor

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Oymapınar köyünde görev yapan öğretmenler, derslerin bir bölümünü evlerin bahçelerinde ve açık alanda işleyerek öğrencilerini hem doğayla buluşturuyor hem de çevre bilinci edinmelerini sağlıyor.

Çevre-Hayat - 4 ay önce

Bitlis

Oymapınar Köyü İlkokulu öğretmenleri, öğrencilerinin derslere olan ilgisini artırmak, dersleri eğlenceli hale getirmek amacıyla "Eğitimi Doğaya Taşıyoruz Projesi"ni hayata geçirdi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Tarhan'ın destek verdiği proje kapsamında öğrencileri evlerin bahçelerine ve köydeki ağaçlık alanlara götüren öğretmenler, burada kitap okuyor, işledikleri konularla ilgili tekrar yapıp sorularını yanıtlıyor.

Resim derslerini de bu alanlarda işleyerek öğrencilerinin görsel hafızalarının gelişmesine katkı sunan öğretmenler, düzenledikleri etkinliklerle çocukların eğlenerek öğrenmelerini sağlıyor.

"Doğayla iç içe bir ortamımız var"

Sınıf öğretmeni Elif Gencer, AA muhabirine, köyde doğayla iç içe bir ortamlarının olduğunu söyledi.

Dersleri sınıfın dışına taşıyarak öğrencilerin bulundukları ortamı sevmelerini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Gencer, "Sadece okula bağlı kalmayıp doğayla iç içe eğitim yapıyoruz. Doğada etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Bağda, bahçelerde özellikle görsellerden faydalanarak resim derslerimizi dışarıda yapıyoruz. Onlara hayvan sevgisini aşılamaya çalışıyoruz çünkü bizden gördüklerini hayata geçirecekler. Doğada ne kadar etkinlik yapıp ders işlersek hayatlarının o kadar iyi olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Yaptıkları etkinlikleri herkesin görmesini ve doğa ile iç içe eğitimi sürekli kılmak istediklerini belirten Gencer, doğada eğitimin birçok faydasını gördüklerini vurguladı.

Öğrencilerin derse olan ilgisinin arttığını ifade eden Gencer, "Çocukların çevreden gördükleri şeyler hafızalarında belli bir süre sonra yok oluyor ama onlara gösterdiğimiz renkler, doğa ve ağaç çeşitleri hafızalarında çok daha kalıcı oluyor." dedi.

Öğretmenlerden Zeliha Gencer ise proje kapsamında köydeki bahçelerde çocuklarla sürekli etkinlikler yaptıklarını söyledi.

Açık alanda kitap okuduklarını, resim yaptıklarını, etkinlikler düzenlediklerini anlatan Gencer, "Şu anda ders işlediğimiz ortamda koyunlar, keçiler ve kediler var. Doğayla iç içe bir ortamdayız. Bundan hem çocuklar hem de biz çok memnunuz. Eğitim faaliyetlerimiz güzel şekilde ilerliyor. İşlediğimiz konuların tekrarını yapıyor, soruları yanıtlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hem eğleniyoruz hem öğretiyoruz"

Okul öncesi öğretmeni Ezgi Ekinci de okul öncesi çağın insan hayatındaki en kritik dönemlerden biri olduğunu belirtti.

Çocukların bu dönemlerdeki tüm gelişim alanlarını desteklemeye çalıştıklarını kaydeden Ekinci, şöyle konuştu:

"Bunu sınıf içi ve sınıf dışı etkinliklerle planlıyoruz. Köyümüzde doğa ile iç içe etkinlikler planlıyoruz. Doğa yürüyüşleri yapıyoruz ve kitap okuma saatlerimizi dışarıda planlıyoruz. Hareket eğitimimizin tamamını bütün okulla dışarıda gerçekleştiriyoruz. Doğanın tadını çıkarıyoruz. Hem eğleniyoruz hem de öğreniyoruz. Öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrendikleri bilgiler daha kalıcı oluyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın vefatının üzerinden 4 yıl geçti

2024-10-29 11:59 - Siyaset

Çinli şirket uzay turizmi seferinin biletlerini satışa çıkardı

2024-10-25 18:47 - Ekonomi

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, apandisit rahatsızlığı nedeniyle ameliyat edildi

2024-10-25 17:02 - Spor

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, muhalefet ve STK'leri anayasal düzene karşı çıkmakla suçladı

2024-10-28 13:28 - Dünya

Londra'da aşırı sağcılar ile ırkçılık karşıtları karşılıklı eylem düzenledi

2024-10-26 20:03 - Dünya

Gazze'deki hükümet: Kuzeydeki sağlık sektöründe yaşanan felaket tüm tahminlerin ötesinde

2024-10-31 23:12 - Dünya

Çanakkale'de lodos fırtınasının etkisiyle sahilde kırmızı algler gözlendi

2024-10-31 16:48 - Çevre-Hayat

İspanyol futbolunda ırkçılık bu kez El Clasico'da Lamine Yamal'ı hedef aldı

2024-10-27 16:58 - Spor

Emine Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanının eşi Marie Khone Fay ile bir araya geldi

2024-10-31 19:42 - Gündem

İbo Aslan, UFC 308'de Brezilyalı Rafael Cerqueira'yı nakavtla mağlup etti

2024-10-27 14:08 - Spor

İlgili Haberler

Tarihi İnebolu evleri karla kaplandı

13:07 - Çevre-Hayat

Annesinin kabullenmediği kuzuyu esnaf evde besliyor

12:58 - Çevre-Hayat

Geri dönüşüm malzemeleri kadınların ellerinde çeşitli ürünlere dönüşüyor

12:52 - Çevre-Hayat

Senegal ve Gambiya'da bebeklere isim verme töreni: Ngente

12:47 - Çevre-Hayat

Sivas'ta Kızılırmak'ın bazı bölümleri ve Serpincik Göleti buz tuttu

12:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, yarın Ankara'ya gelecek

13:12 - Dünya

Karadeniz'de hortum oluştu

12:56 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kayıt dışı siyaset yapma dönemi artık kapanmıştır

12:53 - Siyaset

TFF'nin Fair-play ve sosyal sorumluluk ödüllerinin kazananları belli oldu

12:48 - Spor

Trump ile Trudeau, uyuşturucu kaçakçılığı ve sınır meselelerini ele aldı

12:17 - Dünya