?>

Bitki, hayvan ve deniz araştırmacılarının ilgi odağı: Galapagos Adaları

Güney Amerika'nın en ilgi çekici ülkelerinden biri olan Ekvador'un 926 kilometre kuzeyinde, 13 ana adadan oluşan Galapagos Milli Parkı, ekolojisi ile biyolog, çevre bilimci ve turizmcileri hayran bırakıyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 gün önce

Galapagos

Büyük Okyanus'un doğusundaki Ekvador'a bağlı 13 ana adadan oluşan Galapagos'un sadece 3 adası insan yerleşimine açık ve son yıllarda turizm merkezleriyle de dikkati çekiyor.

Volkanik patlamalarla oluşan takımadada halen çok sayıda aktif yanardağ bulunurken, son 200 yılda 50'den fazla patlamanın meydana geldiği biliniyor.

Volkanik oluşumların doğa güzelliklerini ortaya çıkardığı Galapagos'ta zengin bitki örtüsü ve yeşilin farklı tonlarını gözlemlemek mümkün oluyor.

Dünyanın volkanik açıdan en aktif bölgelerinden biri olan Galapagos takımadaları, yalnızca canlı türleri araştırmaları için değil, aynı zamanda jeoloji araştırmaları için de ilgi çekici bir konumda yer alıyor.

Darwin ile araştırmaların parlayan yıldızı oldu...

1831'de İngiltere'den beş yıllık bir yolculuğa çıkan Bilim insanı Charles Darwin, mola verdiği Galapagos'taki canlı yaşamının adalarda birbirine benzediğini ve canlıların bulundukları ortama mükemmel bir şekilde uyum sağladığını fark etti.

Adadaki canlıları keşfi Darwin'i insanın kökeni konusunda düşünmeye yönelterek, "Doğal Seçilim Teorisi"ni ortaya koymasında etken oldu ve ilerleyen yıllarda Galapagos, bilim insanları ve doğa meraklılarının odağı haline geldi.

Adaların eşsiz biyolojik çeşitliliğini korumak adına 1959'da Ekvador hükümeti Galapagos'u Milli Park ilan etti.

Ada sularının 1970'lerde insan faaliyetleri nedeniyle kirlenmeye başlaması sonucu kara ekosistemini korumak için Karasal Yönetim Planı yazıldı, deniz ekosistemini korumak içinse 1998'de Galapagos Deniz Rezervi oluşturuldu. Buna göre, rezerv, adaların iç sularını ve 40 deniz mili içindeki alanı koruyarak sorunları ele almayı amaçladı ve bugün gelinen noktada canlı hayatı son derece korunaklı bir yapıda ada ziyaretçileriyle buluşuyor.

Fotoğraf karelerine yansıyan Galapagos...

AA foto muhabiri Özge Elif Kızıl, 10 gün boyunca Galapagos'un "Santa Cruz", "San Cristobal", "Isabela" adalarındaki yaşamı ve doğanın izini karelere aktardı.

İstanbul'dan Kolombiya'nın başkenti Bogota'ya 12 saatlik uçuşun ardından, yaklaşık 2 saatlik başka bir uçak yolculuğu daha yaparak Ekvador'un başkenti Kito'ya ulaşan Kızıl, Kito'dan da yine yaklaşık 2,5 saatlik yolculuk ile San Cristobal Adası'na ulaştı.

Koruma altındaki adalar rehber eşliğinde geziliyor...

Santa Cruz, San Cristobal ve Isabela adaları haricindeki diğer adalarda bitki ve hayvan ekolojisinde dikkati çeken türleri barındırdığı için koruma altında bulunuyor ve yerleşime izin verilmiyor.

Bu 3 adanın belirli bölgeleri hariç, diğer tüm adalarda yapılmak istenen aktiviteler rehber eşliğinde gerçekleştiriliyor. Adaların koruma altındaki ekolojik zenginlik barındıran bölgelerine belgesel, haber çekimi ve film projeleri için özel izin alınması gerekiyor.

Büyük Okyanus'un akvaryumu: Galapagos...

İnsanların ve hayvanların iç içe yaşadığı adaların, plajları, sokakları, parkları ve yaşam alanlarının her yerinde foklara, deniz iguanalarına ve birçok farklı kuş türüne rastlamak mümkün oluyor.

Ekolojik yaşamın korunması için hayvanlara 2 metreden fazla yaklaşmanın yasak olduğu Galapagos'ta bitkilerin ve hayvanların korunması noktasında ciddi kurallar bulunuyor. Buna rağmen insanlar ile hayvanların birlikte ahenk içerisinde yaşadıkları da gözlemleniyor.

Deniz rezervi ile dünyanın en büyük ve biyolojik olarak çeşitliliği en çok deniz koruma alanlarından birisi olarak bilinen Galapagos'ta yaklaşık 2 bin 900'den fazla deniz canlısı türü bulunuyor.

Su altı çeşitliliğini incelemek ve kayıt altına almak için son yılların yükselişteki destinasyonları arasında bulunan Galapagos'ta "çekiç başlı köpek balıkları", "beyaz uçlu resif köpek balıkları", "deniz kaplumbağaları", "vatozlar", "balinalar", "yunuslar", "albatroslar", "deniz aslanları", "penguenler", "kürklü foklar", "karabataklar", "deniz iguanaları", "tropikal balıklar" ve "büyük mavi balıkçıl" başta olmak üzere farklı deniz canlıları ilgi çekiyor.

Balina köpekbalıklarının göç yolu üzerinde olan Galapagos, bu canlıları incelemek için her yıl belli dönemlerde gelen çok sayıda araştırmacıya da ev sahipliği yapıyor.

Yılın her ayı ziyaretçisi olan adaların tüm sahilleri birer akvaryum gibi çeşitli deniz canlılarının yaşam alanı olduğundan, ziyaretçiler yüzmekten ziyade okyanus kıyılarında şnorkelleriyle keşif yapıyor.

Adaların simge canlısı: Galapagos dev kaplumbağaları...

Yaklaşık 3 milyon yıl öncesinde Güney Amerika kıyılarından adaya ulaştıkları tahmin edilen ve atalarının Arjantin kaplumbağası olduğu düşünülen Galapagos dev kaplumbağaları, adanın simge canlılarından biri olarak biliniyor.

Boyu 1,5 metreye, kilosu 300 kilograma kadar çıkabilen bu canlılar 100-200 yıl arasında yaşayabiliyor. Adanın diğer canlıları gibi dev kaplumbağalar da kurdukları ortak yaşamdan ötürü insanlarla uyum içinde yaşıyor.

Dev kaplumbağaların neslini korumak için Santa Cruz, San Cristobal ve Isabela adalarında açılan koruma merkezleri faaliyet gösteriyor. Koruma merkezlerince, üzerinde çalıştıkları ve koruma altına aldıkları dev kaplumbağalar numaralandırılarak, gelişimsel süreçleri takip ediliyor ve belli dönemlerde doğal ortamlarına geri gönderiliyorlar.

Adaların kara biyoçeşitliliği de ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. "Dev kaplumbağalar", "lava kertenkelesi", "mavi ayaklı sümsük kuşu", "Darwin ispinozları", "alaycı kuşu", "uçamayan karabatak", "kara iguanası", "büyük fregat kuşu" başta olmak üzere pek çok canlı türü adalarda gezenlere eşlik ediyor.

Dalış tutkunlarının ve doğa severlerin "ölmeden önce gidilmesi gereken yerler" listesinin en başında gelen Galapagos Milli Parkı, endemik bitki örtüsünü, canlı çeşitliğini keşfetmek ve fotoğraflamak isteyenlere unutulmayacak bir deneyim sağlıyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Darbukayı bidonla öğrenen ilkokul öğrencileri 'Şenlik Grubu'nda bir araya geldi

2025-03-25 12:57 - Magazin

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tutuklandı

2025-03-23 10:27 - Gündem

Piyanosundan çıkan ezgileri geliştirdiği mobil oyunda kullandı

2025-03-27 13:52 - Magazin

Türkiye’den Rusya’ya taziye

2025-03-22 16:12 - Özel Haber

Moskova Büyükelçisi Bilgiç: Türkiye, Rus turistler için Karadeniz kıyılarını geliştirecek

2025-03-24 14:35 - Özel Haber

Türkiye, Çin ile "tıpta yapay zeka" ve "tarım" projelerinde işbirliği yapacak

2025-03-25 11:28 - Teknoloji

SGK'nin geri ödeme listesine 5'i kanser ilacı 16 ilaç daha alındı

2025-03-25 11:27 - Sağlık

TEKNOFEST KKTC'ye 47 bin yarışmacı başvurdu

2025-03-25 13:03 - Teknoloji

BMW, Çin'de satılan araçlara yapay zeka entegrasyonu için Alibaba ile çalışacak

2025-03-26 17:18 - Teknoloji

Microsoft, siber güvenlik hizmetlerini yapay zeka araçlarıyla geliştiriyor

2025-03-25 11:18 - Teknoloji

İlgili Haberler

İsrail'in bayramın ilk gününde Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13'ü çocuk 33'e yükseldi

21:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Senegalli 'Plastik Adam'a göre Afrika, dünyanın çöp kutusu değil

12:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 5 yılda yüzde 58,1 arttı

11:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye, otomotiv sektöründeki yatırımlarla küresel üretim üssü oluyor

11:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye, uzay etkinlikleriyle dünya sıralamasında zirveye oynuyor

11:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

İnternet alışverişlerinde "güçlü ürün güvenliği" dönemi yarın başlıyor

10:28 - Ekonomi

İsrail'in bayramın ikinci gününde Gazze'nin güneyini hedef alan saldırılarında 12 Filistin

10:22 - Dünya

İnternet alışverişlerinde 'güçlü ürün güvenliği' dönemi yarın başlıyor

09:56 - Ekonomi

Trump'tan İran'a 'anlaşmaya yanaşmaması durumunda' yeni yaptırım tehdidi

07:23 - Dünya

Trump, Zelenskiy'nin nadir toprak elementleri anlaşmasından geri adım atmaya çalıştığını savundu

07:17 - Dünya