?>

Bir Yazı Sevdalısı: Hattat Emin Barın

Türk grafik sanatının usta isimlerinden, yazı sevdasıyla ulusal ve uluslararası çok sayıda sergi açan, cilt restorasyonlarına imza atan hattat ve cilt sanatçısı Prof. Dr. Mehmet Emin Barın'ın vefatının üzerinden 33 yıl geçti.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

İstanbul

Türk grafik sanatının duayen isimlerinden, hattat ve cilt sanatçısı Prof. Dr. Mehmet Emin Barın vefatının 33'üncü yıl dönümünde yad ediliyor.

Hattat ve cilt sanatçısı Hafız Mehmed Tevfik Efendi'nin oğlu olarak 2 Haziran 1913'te, Bolu'da dünyaya gelen Barın, ilk ve orta öğrenimini Bolu'da tamamladı.

Barın, ortaokulu bitirince babasından yazı meşketmiş olan resim öğretmeni Lutfi Nami Bey'in teşvikleriyle İstanbul Muallim Mektebinin parasız yatılı imtihanını kazanarak bu mektebe girdi ve 1932'de buradan mezun oldu.

Hem Türkiye'de hem de Avrupa'da yazı eğitimi gördü

Mezun olduktan sonra 1933'te Bolu'nun Berk köyünde bir yıl ilkokul öğretmenliği yapan Barın, 1936'da Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun oldu.

Aynı yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılan Avrupa matbaacılık ve klişecilik ihtisas imtihanını kazanan Barın, Mimar Sinan Üniversitesi Türk Süsleme Sanatları Bölümü'nde reisülhattatin Kamil Akdik'ten hat, Necmettin Okyay'dan klasik Türk ciltçiliği dersleri aldı.

Barın, 1937'de hat ve cilt alanında eğitim alma amacıyla Almanya'ya gönderildi. Oradayken hazırladığı "Olimpiyat" kitabı ile Hamburg Kitap Sergisi'nde birincilik ödülü kazanan hattat, 1939'da Leipzig'deki Kitapçılık ve Sanat Akademisine giderek Thieman ve Spemann'dan yazı, Wiemeler'den kitap ciltçiliği eğitimi gördü.

Mehmet Emin Barın, Almanya'da ihtisasını tamamlayıp yurda döndükten sonra 1943'te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde açtığı hat ve cilt sergisinin ardından, akademinin Dekoratif Sanatlar Bölümü'nün akademik kadrosuna katıldı.

Anıtkabir'deki metinleri taş kabartma üzerine altın varakla yazdı

Anıtkabir'in anıt mezar tören meydanına bakan cephesinde bulunan "Gençliğe Hitabe" ile "Onuncu Yıl Nutku" metinlerini taş kabartma üzerine altın varakla yazan usta hattat, 1951'de bugün Çemberlitaş'ta bulunan Barın Cilt ve Yazı Atelyesi'ni, ayrıca 1955'te akademi bünyesinde Dekoratif Sanatlar Bölümü'ne bağlı olarak bir yazı ve cilt atölyesi kurdu.

Barın, "Olimpiyat" adlı kitabıyla 1938'de Milletlerarası Hamburg Kitap Sergisi'nde, "Fatih Divanı" kitap cildiyle 1958'de Uluslararası Brüksel Sergisi'nde birincilik ödülü kazandı. 1983'de Kültür Bakanlığı şükran ödülünü, 1984'te de "Ya Rahim" adlı hat tasarımıyla Türkiye İş Bankası'nın büyük ödülünü kazanan Barın, çok sayıda sergi açtı.

Usta hattat ve cilt sanatçısı, 1968-1971 arasında Gülbenkyan Müzesi'ndeki İslami yazma kitapların restorasyonu için Portekiz’de bulunarak, 1973'te Alman Kitap Sanatkarları Derneği (Bund der Deutsher Buhkünstler) onur üyesi oldu.

Son sergisini 1987'de öğrencileriyle birlikte İstanbul'da açan Barın, hayatı boyunca Malezya, Dublin, Cezayir, İstanbul, Cidde, Bağdat ve Paris'te yazı, cilt ve hat sergileriyle sanatseverlerle buluştu.

Özellikle kufi ve celi divani yazılarında yeni yorumlarla eserler üreten usta hattat, cilt ve hat sanatı üzerine ulusal ve uluslararası konferanslarda tebliğler sundu.

Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü'nde hat, cilt restorasyonu derslerini ölümüne kadar devam Barın, 29 Aralık 1987'de İstanbul'da vefat etti.

Ardında 200'ü aşkın eser bıraktı

Birçok devlet başkanına, üniversitelere, çeşitli kuruluşlara takdirnameler, beratlar ve diplomalar yazan Mehmet Emin Barın, ardında 200'ü aşkın eser bıraktı.

İstanbul'un 500. Fetih yılında şehrin önemli yerlerine konulan 10 adet büyük mermer kitabe yazıları, Anıtkabir'in bütün kitabe yazıları, Yunus Emre kabri yazıları, Portekiz Gülbenkyan Müzesi'ndeki Türk-İslam yazma eserlerinin res­torasyonu, İslamabad'da İslam Konferansı ve Camii yazıları, Samsun Çarşısı ve Çarşı Camii yazıları Barın'ın başlıca eserleri arasında yer alıyor.

Prof. Önder Küçükerman tarafından kaleme alınan, "Bir Yazı Sevdalısı: Emin Barın" isimli kitap ise Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları tarafından 2002'de yayınlandı.

"Türk hattatlarına yeni bakış açıları ortaya koymuştur"

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Emin Barın'ın vefatı dolayısıyla düzenlenen bir paneldeki konuşmasında, "Grafik sanatının imkanlarını hat estetiğiyle yan yana getirerek geleceğin Türk hattatlarına yeni bakış açıları ortaya koymuştur. Bu yönüyle Emin Barın hiçbir zaman unutulmayacaktır." dedi.

Barın'ın ilk öğrencisi ve eski dostlarından Etem Çalışkan ise Barın'la tanışma hikayesini şu sözlerle anlatıyor:

"Emin hocayı ilk kez Güzel Sanatlar Fakültesi'nin önünde gördüm, kapıya asılan listede bir şey bulamamıştım. Emin Hoca olduğunu bilmeden sordum, hemen bakıp gülümsedi, müdürün odasına çıkardı. Raptiye verdi bana. İşte dostluğumuzun ilk simgesi o raptiyelerdir.

O gün tanıdım Emin Hocayı. Dostluğumuz hiç bitmedi, hocamızın ölümüne kadar sürdü, hala da devam ediyor. Yazıya dair öğrendiğim ne varsa Emin Hocamdandır, sanatçı terbiyesini, ahlakını ben Emin Hoca'dan öğrendim. Onu kendime yol olarak seçtim.

Atölyesine gidip bütün çalışmalarımı ona gösteriyordum. Türkiye'nin ilk yeni yazı öğretmeni Emin Barın'dır. Benim çizgiye, yazıya tutulmamın sebebi Emin Hoca'dır. Emin Hocanın ilk öğrencisi olmakla iftihar ediyorum. Ben İstanbul'u Emin Hocayla öğrendim. Emin Hoca'nın olgunluğu unutulmaz. Doğru yazı yazmak için hala onun izindeyiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycan asıllı Rusya eski senatörü Ferhad Ahmedov: Türkiye karşıtı açıklamalar Putin'in siyasetine aykırı!

2020-12-28 07:28 - Özel Haber

ANTTEQ şirketi ortaklarından İsmet Birinci: Uluslararası ödüllü projelerimizle onur duyuyoruz!

2020-12-28 07:41 - Özel Haber

Seksenler dizisinin oyuncularının tercihi 'Sofranın sürpriz konuğu'

2020-12-26 16:41 - Medya

Van'da belediye işçileri kardan dev 'Van Gölü canavarı' yaptı

2020-12-26 21:46 - Çevre-Hayat

Kommersant: Aras Ağalarov inşaat projesi politikaları konusunda uyarmıştı

2020-12-22 06:47 - Özel Haber

Arçelik'ten yüzde 100 geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir ürün kutuları

2020-12-24 17:38 - Genel

Bülent Ortaçgil: Müzik piyasası benden bir tane daha 'Benimle Oynar mısın?' yapmamı bekledi

2020-12-23 17:16 - Magazin

Tivibu Seç İzle'nin şampiyonu “Kral Şakir“ oldu

2020-12-28 14:39 - Genel

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kısıtlamaları gevşetmeyeceği sinyalini verdi

2020-12-21 17:11 - Dünya

Akar: Türk unsurlarına yapılacak herhangi bir saldırı girişiminde katil Hafter unsurları meşru hedef olarak görülecektir

2020-12-27 16:38 - Dünya

İlgili Haberler

21 milyon yıllık ağaç fosilleri, kazı çalışması sonrası ziyarete açılacak

13:18 - Kültür Sanat

Türk dünyasında her bilim dalıyla ilgili terimler tek yazılımda toplanacak

12:52 - Kültür Sanat

Reklamcıların atık malzemelerinden üç boyutlu sanat eserleri üretiyor

12:27 - Kültür Sanat

Atık ahşap parçaları sanat eserlerine dönüştürüyor

12:08 - Kültür Sanat

Tokat'ta topladığı eski eşyaları yaptırdığı odada sergiliyor

15:28 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İsrailliler Gazze'de esir takası anlaşması talebiyle gösteri düzenledi

00:23 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkevi'nde Venezuela Dışişleri Bakanı Gil ile görüştü

00:12 - Siyaset

İsrail’in bugün Lübnan’a yönelik saldırılarda ölenlerin sayısı 33'e yükseldi

23:53 - Dünya

Galatasaray Teknik Direktörü Buruk: Puan kaybetmek benim sorumluluğum

23:27 - Spor

İsrail Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı Halevi'yle Lübnan'a saldırıları genişletmeyi görüştü

23:03 - Dünya