?>

'Bir çok düzeltme yapıldı, yapacak daha çok işimiz var'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye’nin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim gören bursiyerlerle ilgili “Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü” konulu çalıştayın kapanış programına katıldı.

Siyaset - 9 yıl önce

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü’nün Başkent Öğretmenevi’nde düzenlediği “Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü” konulu yurt dışı burs programı çalıştayının kapanışında yaptığı konuşmada, yurt dışı burslusu öğrencilerin çalışmaları ile ilgili düzenlemeler yaptıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Bakan Avcı, çalıştayın sembolik bir değeri olduğunu belirterek, "Türkiye’nin nereden nereye geldiğini sadece bu kanun ve bu kanuna ilişkin uygulamalara bakarak bile görebiliriz. Türkiye’nin ne büyük bir değişim geçirdiğini 1929 yılında çıkartılan ’Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun’ ve daha sonrasında yapılanlar, o kanun çerçevesinde talebenin nasıl seçildiği, nerelere hangi alanlarda eğitim-öğretim görmek üzere gönderildiği, giden öğrencilerin buradan nasıl gittikleri, orada hangi şartlarda eğitimlerini sürdürdükleri, döndükleri zaman Türkiye’ye nasıl döndükleri ile bugün bu süreçlerin nasıl işlediğini karşılaştırdığımız zaman gerçekten Türkiye’nin nereden nereye geldiğini çok daha iyi görüyoruz" dedi.

“NİCELİK VE NİTELİK OLARAK DEĞİŞİM ZORUNLU”

İlgili kanunun çıkış yılının 1929 olduğunu, o yıllarda üniversitelerin kurulmadığını ve üniversite reformunun ise 1933’te yapıldığını hatırlatan Bakan Avcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Giden öğrencilerin nasıl bir Türkiye’den gittiklerini düşünürsek, biraz tahayyül etmeye çalışırsak, bugün aradaki farkı daha güzel görürüz. O dönemin talebeleri çok yoksul bir ülkeden, savaş yorgunu bir ülkeden, gözlerini kamaştıran bir Batı’ya gidiyorlar. Psikolojiler de buna göre biçimleniyor. Yeni bir devlet kurulmuş, yeni bir ulus inşa projesi yürürlüğe konmuş, buna ilişkin birtakım düzenlemeler yapılıyor. Alfabe değişeli bir yıl olmuş. Dolayısıyla 1929 şartlarında çıkarılan bir kanunla doğrusu iyi idare etmişiz. Ama on yıldan beri artık bunu günümüz şartlarında eğitim öğretim görecek öğrencilerimiz için güncellememiz gerektiği çok açık. İşte bu çalıştay bunu yapıyor."

Yurt dışına öğrenci gönderme programının hem nitelik hem nicelik olarak değiştirilmesinin zorunluluk arz ettiğini vurgulan Bakan Avcı, nicelik olarak rakamların iyi olduğunu, işin nitelik kısmının üzerinde çalışılacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Nitelik de sürecin başından yani öğrenci seçme aşamasından başlayıp, dönüşte kimin nerede nasıl vazifelendirileceğine uzanan geniş bir yelpazede alınacak tedbirlerle ancak niteliği artırabiliriz. Bunu da yapıyoruz. Bu masalarda dile getirilen görüşlerin, önerilerin bir kısmını zaten yaptık. Öğrenci seçim süreçlerinde, gidilen ülkelerdeki şartların düzeltilmesi bakımından birçok düzeltme yapıldı. Ama yapacak daha çok işimiz var. 10 bin öğrenci içinden bin öğrenci seçiyoruz. Buna rağmen nitelik konusunda biraz daha gayretli olmamız gerekiyor."

“1416 BURSLULARI TÜRKİYE’NİN STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARINI OLUŞTURDU”

MEB Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili ise, 1416 Sayılı Kanun’un 87 yıl önce çıktığını ve bu süre içerisinde birçok öğrencinin bu kanundan yararlanarak Türkiye’nin stratejik insan kaynaklarını oluşturduğunu söyledi. Çalıştayın yurt dışına gidecek öğrencilerin seçilmesinden geri dönüşlerine kadar bütün süreçleri iyileştirmeyi hedeflediğini belirten Bilgili, 1416 Sayılı Kanun ile gidip gelen ve bu alanda tecrübesi olan kişilerin de çalıştayda bulunduğunu ifade etti. Bilgili, seçme ve yerleştirme, dil öğrenimi, yüksek lisans ve doktora öğrenim süreci, geri dönüşlerinde istihdam ve bunun takibi masası olarak dört masa halinde çalıştıklarını ifade eden Bilgili, sorunların bütün boyutlarıyla müzakere edildiğini kaydetti. Çalıştayda yurt dışına giden öğrencilerle ilgili önemli kararlar aldıklarını belirten Bilgili, komisyon çalışmalarının ardından strateji belgesinin ortaya çıktığını ifade etti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

iPhone 7'de 3.5mm jak yuvası görüldü!

2016-05-04 00:57 - Teknoloji

Ağrı kesici Nurofen'de büyük skandal

2016-04-30 00:37 - Sağlık

Fatih Çıtlak, Mehmet Gesoğlu İlkokulu’nda söyleşiye katıldı

2016-04-29 20:17 - Eğitim

Bağdat Caddesi'nde cinayetle biten kavga kamerada

2016-05-03 20:47 - Yerel haber-Şirket Haber

Gaziantep Emniyeti'ni harekete geçiren sürücü serbest bırakıldı

2016-05-01 21:02 - Yerel haber-Şirket Haber

Afgan kadın polislere Türkiye’de ’Özel Harekat’ eğitimi

2016-05-02 17:20 - Genel

Aliyev cepheye indi!

2016-05-02 16:37 - Dünya

Cizre’de Kürtçe Mevlid-i Şerif ve dualarla Kandil programı mest etti

2016-05-04 02:40 - Genel

En ilginç Nokia telefonları

2016-05-01 00:47 - Teknoloji

Bilgisayar korsanları Minecraft şifrelerini çaldı

2016-05-02 17:02 - Teknoloji

İlgili Haberler

Bakan Kurum, COP29'da Türkiye'nin İklim Yol Haritasını açıkladı

15:02 - Siyaset

Bakan Güler: Trump'ın, Suriye'den Amerikan askerlerini çekebileceğini değerlendiriyorum

01:42 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile telefonda görüştü

22:38 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu ile görüştü

15:51 - Siyaset

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, MAKÜ Rektörlüğünü ziyaret etti

16:42 - Siyaset

Günün Manşetleri

İsrail ordusu Filistinlilere ait iki ev ve bir tesisi "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıktı

17:48 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: (Gazze) Savaşı sona erdirme zamanı gelmiş olmalı

17:42 - Dünya

İzmit Körfezi'nden 1 milyon metreküp dip çamuru çıkarıldı

17:22 - Gündem

ABD'de yıllık enflasyon ekimde beklentiler dahilinde yüzde 2,6 oldu

17:18 - Ekonomi

Almanya Başbakanı Scholz, 11 Aralık'ta güvenoyu isteyeceğini açıkladı

17:12 - Dünya