?>

Bir çağı kapatıp bir çağı açan Fatih'in anlatıldığı müze ilgi görüyor

Türk-İslam ve dünya tarihinin önemli şahsiyetlerinden, bir çağı kapatıp bir çağı açan Fatih Sultan Mehmet adına Edirne'de kurulan müze ilgi görüyor.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Edirne

Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından geçen yıl mayıs ayında Fatih'in ilk eğitim gördüğü Saatli Medrese onarılarak, Fatih Sultan Mehmet Müzesi oluşturuldu.

Türkiye'de Fatih Sultan Mehmet'e adanmış ilk tematik müze, yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, AA muhabirine, Fatih Sultan Mehmet'in Edirne'de Saray-ı Cedide-i Amire'de Cihannüma Kasrı'nda dünyaya geldiğini söyledi.

Fatih Sultan Mehmet'in "Edirneli Fatih" olarak kayıtlara girdiğini belirten Soytürk, "Fatih, İstanbul'un fetih planlarını Edirne'de lalaları ve paşalarıyla gerçekleştirmiş." dedi.

Fatih'in babası Sultan 2. Murad Han tarafından inşa edilen Saatli Medrese'nin restore edildiğini belirten Soytürk, "Saatli Medrese müzeye dönüştürüldü. Açıldığı günden bugüne özellikle yabancı ziyaretçilerin, Fatih Sultan Mehmet'e hayranlık duyan tarihçilerin ciddi anlamda ilgi gösterdiği bir müze. Açıldığı günden bu yana yaklaşık 6 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı." diye konuştu.

"Tarih kitaplarının sayfalarını çevirir gibi gezeceksiniz"

Soytürk, müzede Fatih Sultan Mehmet'in her yönünün ve Fatih öncesi Osmanlı'nın durumunun anlatıldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Müzede Fatih Sultan Mehmet'in doğumu, birinci tahta çıkışı, ikinci tahta çıkışı, İstanbul'un fethi, Fatih'in bilimde, teknikte, ilimde ve felsefede yaptıkları anlatılıyor. Hem eğitici hem de öğretici bir müze. Ziyaretçilerin tarih kitaplarının sayfalarını çevirir gibi gezecekleri bir yer."

Ziyaretçilerden Emine Duymaz da müzeyi çok beğendiğini söyledi. Genç yaşlarda büyük başarılara imza atmış bir ecdadın bugünün gençlerine daha fazla anlatılması gerektiğini belirten Duymaz, "Çok etkilendim. Bütün bölümlerini gezdim müzenin, gezmeyenler muhakkak gelip görmeli." dedi.

Mehmet Duymaz ise müzenin Edirne'nin tarihine yakıştığını, özellikle gençlerin ziyaret etmesi gerektiğini kaydetti.

Süleyman Ayar da tarihin yaşatılmasında müzelerin önemli yer tuttuğunu vurgulayarak, "Daha fazla müze kurulmalı. Bu müze de çok güzel olmuş. Emek verenlere teşekkür ederiz. Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'nin önemli hükümdarlarından. Onun adına bir müzenin kurulması bizi mutlu etti." diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Müzesi

Müze mekanı olan Saatli Medrese, 15. yüzyıl Osmanlı mimarlığının şaheserlerinden Üç Şerefeli Cami ve Külliyesi'nin bir parçası. Müze binası, Edirne'yi kurduğu medreselerle bir ilim merkezi haline getiren Sultan 2. Murad tarafından yaptırıldı. Fatih Sultan Mehmet'in ders gördüğü yer olarak rivayet edilen medrese 1752 yılındaki büyük Edirne depreminde tahrip oldu.

Eser metruk vaziyette iken 2014-2019 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen projelendirme ve uygulama sonucunda restore edilerek, Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliğinde Fatih Sultan Mehmet Müzesi olarak teşhir ve tanzim edilen müze, geçen yıl mayıs ayından itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karadağ, bağımsızlığının 16. yıl dönümünü kutluyor

2022-05-21 13:02 - Dünya

Antika tutkunlarını buluşturan pazar ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor

2022-05-19 15:40 - Çevre-Hayat

'En çirkin yüz' için 3 saat çalışıyorlar

2022-05-15 13:09 - Kültür Sanat

Edirne'nin sokak lezzeti "tencere köfte" Türk Mutfağı Haftası'nda tanıtılacak

2022-05-20 10:34 - Kültür Sanat

İsrail, Beyt Hanun Sınır Kapısı'nı Gazzeli işçilere yeniden açıyor

2022-05-14 23:40 - Dünya

Kadın girişimci yetiştirdiği kraliçe arılarla, bal üretimine katkı sağlıyor

2022-05-20 12:28 - Ekonomi

Fethi Başağa, hükümetinin Sirte’den çalışmalara başlayacağını açıkladı

2022-05-18 09:44 - Dünya

Borsa İstanbul'da gong Yayla Agro Gıda için çaldı

2022-05-20 16:24 - Ekonomi

AB'de yeni otomobil satışları nisanda sert düştü

2022-05-18 11:18 - Dünya

Göbeklitepe'deki dikili taşın kopyası Katar'da Dünya Kupası'nda sergilenecek

2022-05-18 11:53 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Ressam İlhami Atalay öncülüğünde 80 sanatçı Gazze için resim çizdi

21:32 - Kültür Sanat

Kaligrafi sanatçısı Etem Çalışkan son yolculuğuna uğurlandı

17:47 - Kültür Sanat

Engelli oyuncuların tiyatro sahnesine Yunanistan'dan çevrim içi izleyici

16:03 - Kültür Sanat

Atölyesi yıkılan Hataylı ressam Kültür ve Sanat Çarşısı sayesinde mesleğine döndü

11:53 - Kültür Sanat

Anadolu'nun giysi kültürünü tasarladığı bez bebeklerle yansıtıyor

13:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem

TCMB'den parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecek adım

01:43 - Ekonomi