?>

Binlerce İsrailli, Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesini Meclis önünde protesto etti

Binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesini Meclis önünde protesto etti.

Dünya - 2 yıl önce

Kudüs

İsrail'de, Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifine karşı başlayan kitlesel protestolar yedinci haftayı geride bırakırken, bu kez protestonun adresi teklifin oylanacağı Batı Kudüs'teki Meclis oldu.

Ülkedeki sivil toplum kuruluşları, hukukçular ve yüksek teknoloji ile sağlık sektörü gibi meslek gruplarının çağrısı üzerine binlerce kişi Meclis önünde toplandı.

Batı Kudüs'ün yanı sıra Tel Aviv ve diğer kentler de gösterilere sahne oldu. Tel Aviv'deki gösterilerde yüzlerce kişi şehrin merkezindeki Azrieli Kavşağı'nı kapatarak araç geçişini engelledi.

Öte yandan Yüksek Mahkemenin bazı yetkilerini Meclise devreden ve mahkemenin temel konularda yargı denetimi yapma yetkisini fiilen ortadan kaldıran teklifin yasalaşmasına yönelik oylamanın yapılacağı ilk oturum Mecliste bugün gerçekleştirilecek.

Teklifin yasalaşması için Mecliste yapılacak 3 oturumda da onay alması gerekiyor.

Netanyahu hükümetinin "yargı reformu"

Başbakan Netanyahu liderliğindeki hükümetin Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı merci olarak görev yapan Yüksek Mahkeme, "yarı-anayasa" olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı gördüğü durumlarda Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümetinin açıkladığı yargı düzenlemesi, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisini Yüksek Mahkemenin elinden almayı içeriyor.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, kaygılarının "güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunması"nın bozulması üzerinde toplandığını ifade etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kars'ta çiftçiler hayvanlarını satıp gelirini depremzedelere bağışladı

2023-02-15 16:48 - Çevre-Hayat

Baykar, "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına 22 daireyle katıldı

2023-02-19 18:02 - Gündem

Güney Kore'den gelen ve yaralanan 3 arama kurtarma köpeği ayaklarındaki bandajlarla çalışıyor

2023-02-13 17:48 - Gündem

İncirlik Üssü'nde konuşlu Polonyalı askerlerden afet yardımları sevkiyatına destek

2023-02-16 16:11 - Gündem

Depremzede kadın Muğla'da doğum yaptı

2023-02-15 16:47 - Gündem

BAE, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için bugüne kadar 97 yardım uçağı gönderdi

2023-02-17 18:45 - Gündem

Çamaşır makinesi kazanından yaptıkları odun sobaları depremzedeleri ve ekipleri ısıtıyor

2023-02-15 15:02 - Çevre-Hayat

İtfaiye eri enkazdan çıkararak sahiplendiği kediyi yanından ayırmıyor

2023-02-18 16:39 - Gündem

Binlerce İsrailli, Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesini Meclis önünde protesto etti

2023-02-20 15:39 - Dünya

Malezya ordusunun sağlık ekibi Adıyamanlı depremzedeler için görev başında

2023-02-20 14:52 - Sağlık

İlgili Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın 8-11 Mayıs'ta ateşkes ilan etmesini değerlendi

23:33 - Dünya

İsrailli Bakan, Gazze'ye yönelik saldırılarının 12 ay daha süreceğini söyledi

23:27 - Dünya

Yunanistan'ın Zakinthos Adası'nda orman yangını çıktı

20:42 - Dünya

İran'da limandaki patlama sonrası çıkan yangın tamamen söndürüldü, can kaybı 65'e yükseldi

20:23 - Dünya

İspanya Başbakanı, elektrik kesintilerinin sebebinin henüz bilinmediğini açıkladı

20:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Çalışma hayatının tarafları ve basın mensupları futbol turnuvasında bir araya geldi

01:22 - Gündem

Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek

00:38 - Gündem

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın 8-11 Mayıs'ta ateşkes ilan etmesini değerlendi

23:33 - Dünya

İsrailli Bakan, Gazze'ye yönelik saldırılarının 12 ay daha süreceğini söyledi

23:27 - Dünya

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'dan Trabzonspor 19 Yaş Altı Takımı'na tebrik

23:17 - Spor