?>

Bingöl Üniversitesi sağlıklı bal için arı merası oluşturdu

Bingöl Üniversitesi arıların sezon boyunca polen ve nektar bulabilmeleri amacıyla 10 dekar alanda "arı merası" oluşturdu.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Bingöl

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı "Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma" alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, arıcılığın gelişimine katkı sağlamak için de çalışma yürütüyor.

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) tarafından desteklenen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksek Okulu bünyesinde yürütülen "Arı Merası Kurulması" projesi kapsamında Genç kara yolunda bulunan tarımsal uygulama alanında oluşturulan meraya 10 farklı bitki ekimi yapıldı.

"Tıbbi ve aromatik bitkilerle çiçekli bir ortam sağlamayı planlıyoruz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdal Çaçan, tarımsal uygulama ve araştırma alanında arıcılığın gelişimine katkı sunmak için arı merası kurduklarını söyledi.

"Amacımız sezon boyunca yani nisan ayından eylül ayına kadar olan sürede arıların sürekli çiçek bulabilecekleri, polen ve nektar toplayabilecekleri bir alanı tesis etmek." diyen Çaçan, meranın 10 farklı parselden oluştuğunu belirtti.

Çaçan, meraya 10 farklı bitki ektiklerini ifade ederek, "Bunlar belli bir boya geldikten sonra temmuz ayından eylüle kadar tıbbi ve aromatik bitkilerle çiçekli bir ortam sağlamayı planlıyoruz. PİKOM birimi tarafından çalışmamız finanse edilmekte." dedi.

"Arı merası ara dönem için çözüm olacak”

Arı merasının arıcıların 1,5 aylık geçiş dönemi için bir çözüm olacağını ve aynı zamanda arıları hastalıklardan koruyacağını dile getiren Çaçan, şunları kaydetti:

"Bingöl'de arıcılık faaliyetinde bulunan arıcılar kışı Çukurova bölgesinde geçirmektedir. Bahar aylarında Bingöl'e gelirler ve yaklaşık 1,5 aylık dönemi burada geçirdikten sonra yaz aylarında yaylalara çıkarlar, oralardan bal verimi elde ederler.

Fakat bu ara geçişte bir sıkıntıyla karşılaşmaktalar. İlkbaharda buraya geldiklerinde özellikle nisan ayının ortalarında, mayıs ayı da dahil olmak üzere bitki örtüsü iyi gelişmediği için yeteri kadar çiçeklenme olmadığından bitki örtüsünde arılarını besleyememekteler.

Arılarını beslemek için şeker şurubu vermek yoluna gitmektedirler. Bu da arıların yaylaya çıkarken hastalıklara ve zararlılara dayanıksız hale gelmesine sebebiyet vermekte. Bu arı merası bu ara dönem için çözüm olacak."

Arıcıların mera sayesinde doğada çiçekli bitkilerin az olduğu dönemde özellikle 15 Nisan'dan mayıs ayının sonuna kadarki dönemde arılarına çiçek bulabilecekleri bir ortama kavuşacaklarını anlatan Çaçan, meranın aynı zamanda küçük aile işletmeleri şeklinde arıcılık faaliyetinde bulunan üreticilerin, çiftçilerin arılarını dağ, bayır dolaşmadan köylerinde buna benzer bir sistem kurarak başka bir yere gitmeden, gezici arıcılık yapmadan faaliyette bulunabilmesi için de örnek olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İşadamı Cavanşir Kasımov, Rus "U Djona" restoran zincirini Türkiye'de de açmayı planlıyor

2021-05-08 20:51 - Özel Haber

Kurtulmuş, AA'nın Filistin'in sesini dünyaya duyurduğunu ifade etti

2021-05-11 05:11 - Siyaset

Libya'da tuzaklanan mayın, EYP ve mühimmat temizliği sürüyor

2021-05-11 19:41 - Dünya

New York'ta İsrail'in Filistin işgali ve ABD'nin İsrail'e desteği protesto edildi

2021-05-15 10:21 - Dünya

Cari açık ihracatın katkısıyla yavaşladı

2021-05-11 19:56 - Gündem

Siyasilerden İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına tepki

2021-05-11 16:02 - Siyaset

MediaMarkt'tan Ramazan Bayramı'na özel kampanya

2021-05-09 14:34 - Yerel haber-Şirket Haber

Salgın döneminde çocuklar için D vitamini önerisi

2021-05-15 12:51 - Genel

MEB, liselerdeki sınav düzenlemesine ilişkin merak edilen soruları cevapladı

2021-05-13 01:12 - Eğitim

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Karabağ’ın sembol şehri Şuşa'da duygusal anlar yaşadı

2021-05-13 21:17 - Dünya

İlgili Haberler

Bartın ve Düzce'de şiddetli rüzgar etkili oldu

21:28 - Çevre-Hayat

Ankara'da kar etkili oluyor

19:32 - Çevre-Hayat

Mehmetçik, Kosova'da ilkokul öğrencileri için kütüphane kurdu

17:18 - Çevre-Hayat

Giresun'da 84 yaşındaki kadının böbreğinden 10 santimlik taş çıkarıldı

17:02 - Çevre-Hayat

Çankırı'da keklikler karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya