?>

Binbir güçlükle çıkarılan 'kaya balı' rağbet görüyor

Van'ın Çatak ilçesinde arıcılık yapan Aslan Semo ve oğulları, yüksek dağlarda uçurumların altındaki kayalıklarda buldukları balı, her türlü tehlikeyi göze alarak çıkarıp, yurt içi ve yurt dışından sipariş verenlere gönderiyor.

Gündem - 4 yıl önce

Van

Van'ın Çatak ilçesinde geçimini bal satarak sağlayan Aslan Semo ve oğulları, ilçeyi çevreleyen yüksek dağlardaki kayaların arasında buldukları kaya balını, her türlü tehlikeyi göze alarak çıkarıyor, yurt içinde ve yurt dışından sipariş verenlere satıyor.

Kara kovan balı, cevizi ve alabalığı ile ünlü Çatak ilçesinde, kovanlarda üretilen balın yanı sıra yüksek dağlarda bulunan kaya balı da zorlu bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor.

İlçede geçimini arıcılıkla sağlayan Aslan Semo, çocukları Hasan ve Hadi Semo, kaya balı için dağları adım adım geziyor.

Uçurumların altını, kayalık bölgeleri dolaşan Semo ailesinin fertleri, kovanlardan kaçan arıların, oluşturdukları yuvalarda insan eli değmeden yaptıkları balı bulabilmek için büyük emek harcıyor.

Hasat döneminin gelmesiyle hazırlıklarını tamamlayan Semo ve çocukları, sabah erkenden belirledikleri yuvaların bulunduğu kayalıklara tırmanıyor. Her türlü tehlikeyi göze alan baba ve oğulları, saatlerce süren çabanın ardından arıların yuvalarına ulaşarak balı topluyor.

"Daha çok kişiye ulaşmak için gramajla satıyoruz"

Hadi Semo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engebeli arazileri ve verimli yaylaları nedeniyle Çatak'ta arıcılığın yaygın olarak yapıldığını söyledi.

550 kovanla arıcılık yaptığını ve kara kovan balı üretip yurdun dört bir yanına gönderdiğini aktaran Semo, endemik bitki türleri ve doğal yapısı sayesinde ilçede üretilen balın kaliteli olduğunu belirtti.

Arıların, oğul verdikleri dönemde bazılarının kovanlardan kaçtığını ve kendi yaptıkları yuvalarda yaşamaya devam ettiklerini anlatan Semo, bu arıları bulabilmek için günlerce dağları adım adım gezerek yuvalarını tespit etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Buldukları yuvalarda üretilen balı saatlerce süren çalışmanın ardından çıkarabildiklerini ifade eden Semo, "El değmeden üretilen doğal balın birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Kaya balı, arıların kendi buldukları kayaların arasında insan eli değmeden yaptıkları baldır." dedi.

Kaya balının gerçek bir şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Semo, "Bu balı yuvalardan topluyoruz ama buraya yerleşen arıların kışın yaşamlarını sürdürebilmeleri için yeteri kadar balı bırakıyoruz. Kaya balına yurt içi ve yurt dışından çok talep geliyor. Balı her isteyene satmıyoruz, ilaç niyetine kullanılması için veriyoruz. Hastası olanlara istediği kadar değil, daha çok kişiye ulaşılması için az gramajla satıyoruz." diye konuştu.

Kaya balının bulunmasının çok zor olduğunu dile getiren Semo, yılda yaklaşık 10 kilogram bulabildiklerini, bu balın, kilogramı 500 ile 700 lira arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Arama kurtarma gönüllülerini enkazdan çıkardıkları 'canlar' motive ediyor

2020-11-04 16:35 - Çevre-Hayat

Etiyopya'da Tigray'a yönelik askeri operasyona diğer eyaletlerden destek geldi

2020-11-04 17:31 - Dünya

Irak'ta maaşları iki aydır ödenmeyen memurlar greve gitti

2020-11-08 20:01 - Dünya

Bursalı firma sıfır atık ve az maliyetle çalışan "asfalt tamir makinesi" geliştirdi

2020-11-06 19:51 - Gündem

İzmir'deki çadır kentlerde 'Kovid-19' tedbirleri sürüyor

2020-11-05 14:56 - Sağlık

HSBC Grubu: İstanbul'un dünya ekonomisindeki yeri yükselecek

2020-11-04 16:51 - Ekonomi

Bangladeş'te 10 binlerce kişi Fransa karşıtı miting düzenledi

2020-11-02 19:22 - Dünya

Filistinli tutuklu Ahres serbest bırakılması karşılığında 103 günlük açlık grevini sonlandırdı

2020-11-06 22:46 - Dünya

Bakan Karaismailoğlu: Kocaeli Şehir Hastanesine ulaşım akıcı rahat ve emniyetli olacak

2020-11-08 20:04 - Genel

Kısmi tsunamide ölen kadının oğlu ile torunu yaşadıklarını anlattı

2020-11-03 23:21 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Narin Güran cinayeti davasında Nevzat Bahtiyar'a verilen cezaya Bakanlık itiraz etti

10:52 - Gündem

THY'nin Adıyaman'daki depremzedeler için yaptırdığı 1000 konutluk mahalle projesinde sona

10:48 - Gündem

Başakşehir'de kauçuk atölyesinde yangın çıktı

10:33 - Gündem

MİT, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde sorumlularından Murat Keleş'i Irak'ta etkisiz hale getirdi

10:28 - Gündem

İstanbul'da etkili olan kar sürücülere zor anlar yaşattı

06:28 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'nin Alaska eyaletinde 10 kişinin bulunduğu uçak kayboldu

11:08 - Dünya

Narin Güran cinayeti davasında Nevzat Bahtiyar'a verilen cezaya Bakanlık itiraz etti

10:52 - Gündem

THY'nin Adıyaman'daki depremzedeler için yaptırdığı 1000 konutluk mahalle projesinde sona

10:48 - Gündem

Başakşehir'de kauçuk atölyesinde yangın çıktı

10:33 - Gündem

MİT, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde sorumlularından Murat Keleş'i Irak'ta etkisiz hale getirdi

10:28 - Gündem