İstanbul
"Binance Teknolojide Kadın Akademisi", Türkiye'de kripto, blok zincir ve Web 3.0 alanlarındaki cinsiyet dengesizliğini gidermeyi ve kadınların finansal okuryazarlığını geliştirmeyi amaçlıyor. Üniversite 4. sınıfta okuyan veya yeni mezun 50 kadın öğrenciye finans, teknoloji, kripto, NFT'ler, bulut bilişim ve dijital cüzdan gibi modern finansal teknolojiler hakkında online eğitimler verildi.
Eğitimlerini tamamlayan öğrenciler Ideathon sürecine dahil oldu. Bu süreçte öğrencilerden Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği teması altında Web3, blok zincir ve kripto gibi konuları da ele alarak bir proje geliştirmeleri istendi. Proje fikirlerini fasilitatörlerin yardımıyla geliştirdikten sonra öğrenciler, jüri karşısında sunumlarını gerçekleştirdi.
Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, törende AA muhabirine, finansal okur yazarlığı olmayan, geleceğin finansal teknolojilerine yatkın olmayan, özellikle kripto dünyasını içselleştiremeyen, bu konuda bilgi sahibi ve uzmanlığı olmayan kadınların bundan sonraki dönemde teknoloji ve yapay zeka çağında şansının kalmayacağını söyledi.
Öney, Binance ile daha odaklı, kadını merkezine almış bu eğitimi planladıklarının aktararak, "Kadınlarımızı bu alanda yetiştirecek özellikle kripto dünyasında çalışabilir, kripto dünyasını üretebilir hale getirecek bu eğitimi, akademiyi beraberce planladık. Bugün sonuca baktığımızda çok doğru bir şey yaptığımızı görüyorum." değerlendirmelerinde bulundu.
İş olanakları konusunda Binance'in çok büyük katkısının olacağını vurgulayan Öney, "Bir topluluk oluşturuyor Binance. Buradan mezun olan öğrencilerimiz bu topluluğunda bir parçası olacak. Binance de elinden geldiği kadar özellikle kripto borsasında, kripto dünyasında kendi mezun ettiği öğrencilerinin var olabilmesi, güçlü olabilmesi, istihdama geçebilmesi ya da girişimlerinin olabilmesi için destek verecektir." şeklinde konuştu.
"Şu anda önceliğimiz Türkiye"
Önceliklerinin Türkiye olduklarını dile getiren Öney, sadece İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler değil Türkiye'nin her yerine nüfuz ettiklerini ve özellikle deprem bölgesinde de yeni bir projelerinin olduğunu bildirdi.
Öney, Binance'in globalde akademisinin kadınlarla ilgili çalışmaları faaliyetleri olduğunu, Teknolojide Kadın Derneğinin de Londra'da lansman yaptığını ve gelecekte Amerika ve Dubai'de de lansmanlarının olacağını aktardı.
Öney, "Şu an önceliğimiz Türkiye. Bu projenin ana odağı Türkiye'deki genç kadınların, genç kızların kripto dünyasını tanıması, Blockchain'i, Web3'ü anlaması, burada nasıl var olacağını bilmesi, uzmanlaşması ve rol model olması." ifadelerini kullandı.
"Sektör, kadınların kabulü açısından bence oldukça umut verici"
Binance Türkiye Pazarlama Direktörü Harika Eldoğan, Binance olarak kadınların istihdama katılmasını önemsediklerini belirtti.
Eldoğan, Binance içerisinde kadınların oranının oldukça fazla olduğuna dikkati çekerek, "Şirketimizin kurucu ortaklarından bir tanesi kadın. Liderlik ekibimizde kadınlar var. Türkiye'deki, pazarlama ekibinin yüzde 75'i kadın." ifadelerini kullandı.
Bu tarz eğitimleri ve teşvikleri sadece insanların eğitim almaları, öğrenmeleri için değil, eğitim sonunda da istihdama katılmaları için düzenlediklerinin altını çizen Eldoğan, bu eğitimlerin pratik hayatta da bir fayda sağlamasını istediklerini vurguladı.
Eldoğan, Teknolojide Kadın Derneği ile yürüttükleri "Binance Teknolojide Kadın Akademisi" mezunlarının yaptıkları kripto ve Blockchain'le ilgili projelere değinerek, şunları kaydetti:
"Bu projeleri üreten arkadaşlarımızın projelerini dinledik. Uygulanabilirliği yüksek projeler de vardı. Bundan sonra bu arkadaşlarımızla oturup takip etmek istiyoruz. Bizim çok fazla staj olanağımız var. 180 milyonun üzerinde kullanıcısı olan bir global şirketiz. Belirli bir genel müdürlüğümüz yok. Uzaktan çalışıyoruz. Dolayısıyla aslında bu projeye katılan arkadaşlarımız sadece Türkiye'de değil, Binance'ın uluslararası olanaklarını kullanarak şirket içerisinde çeşitli pozisyonlara çok rahat gelebilirler."
Finansal teknolojilerin çok yeni bir sektör olduğuna belirten Eldoğan, "Yeni bir sektör olması içerisinde fırsatları barındırıyor. Mesela şu an ne kadar erkek varsa bir o kadar da kadın olabilir. Çeşitlilik çok önemli. Cinsiyetlerin, farklı geçmiş, hayat tarzları, eğitimlerin, tecrübelerin uluslararası şirketlere bir artı getireceği düşünülüyor. Dolayısıyla her şeyin bu kadar vizyoner olduğu bir sektör, kadınların kabulü açısından oldukça umut verici." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com