?>

Bilim insanlarının ısrarlı araştırması endemik bitkiyi herbaryuma kazandırdı

Dünyada sadece Kaz Dağları'nda yayılış gösterdiği belirtilen maydanozgiller familyasından "Peucedanum urbanii" adlı endemik bitki, Kaz Dağları'na 6 kez gidip araştırma yapan iki bilim insanı tarafından yıllar sonra yeniden bulundu.

Teknoloji - 3 yıl önce

Sivas

Dünyada sadece Kaz Dağları'nda yayılış gösterdiği belirtilen maydanozgiller familyasından "Peucedanum urbanii ​​​​" adlı endemik bitkiye Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesinin yürüttüğü proje kapsamında Kaz Dağları'na 6 kez gidip araştırma yapan iki bilim insanı tarafından yıllar sonra yeniden rastlandı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Akpulat ile Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitim Bölümü Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dirmenci, ilk kez 1883 yılında Kaz Dağları'nda toplanan "Peucedanum urbanii" isimli endemik bitkiyi yeniden bulmak için proje hazırladı.

Avrupa'daki herbaryumlarda (Kurutulmuş bitki örneklerinin belli bir sistemle düzenlenerek saklandığı yer) sergilenen ancak bir daha bulunamayan endemik bitkiyi aramak için birçok kez Kaz Dağları'na giden Akpulat ve Dirmenci, 10 Eylül 2021'de Bayramiç civarında "Peucedanum urbanii"yi meyveli olarak buldu.

Bölgede çok sayıda bulunan "Peucedanum urbanii"den bir adet toplandı. Bitki, Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesindeki herbaryumda materyal haline getirilip tüm araştırmacıların hizmetine sunulacak.

Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Akpulat, AA muhabirine, projenin Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Koordinatörlüğü tarafından desteklendiğini söyledi.

"Peucedanum urbanii"nin örneğinin Türkiye'de ilk kez 1883 yılında Kaz Dağları'nda "Sintenis" isimli araştırıcı tarafından toplandığını anlatan Akpulat, "Bu bitki örneği tek bir yerde biliniyordu ve bu örnek 1883 yılından itibaren hiç toplanmamıştı. Edinburgh'taki herbaryum ziyaretlerinde bu örnekleri gördüğümüzde, bunların meyvelerinin olmadığını gördük hatta 1945 yılında Türkiye florası yazıldığında bu örnek yazılmış ama bu örnekte meyve kısımları belirtilmemişti." dedi.

Dünyada sadece Kaz Dağları'nda yayılış gösteren "Peucedanum urbanii"yi araştırmak için daha önce 5 sefer Kaz Dağları'na gittiklerini ancak sonuç alamadıklarını belirten Akpulat, 6. gidişlerinde örneği bulduklarını dile getirerek, "Bu örnek Türkiye herbaryumlarında yoktu. Bu yüzden bu örnek çok önemli ve endemik bir tür. Biz de ısrarla bu türün peşine çalışmalar ve araştırmalar yaptık." diye konuştu.

"138 yıl sonra meyveli olarak ilk kez toplandı"

Bitkiyi Prof. Dr. Tuncay Dirmenci ile Kaz Dağları'nda yeniden bulmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Akpulat, şunları kaydetti:

"Biz ilk defa meyveli örnek topladık ve bu meyveli örnek sayesinde de Türkiye florasındaki eksik olan kısımları tamamlayacağız. Örneğimizi en kısa zamanda makale halinde yayımlayacağız. Bunun önemi şu, 1883 yılında ülkemizden bir tane bitki yeni tür olarak yapılıyor ve bu örnek bitki daha sonra hiçbir zaman toplanmamış, kayıtlarda yok. Yurt dışında 11 tane herbaryumda ise bu örnek var. Bu örneklerin hiçbirisinde meyve olmadığı için şüphe vardı. Biz bu örneği 138 yıl sonra yeniden toplayarak gerçek olduğunu ortaya çıkardık. Örnekteki farklılıkları da tespit ederek en kısa zamanda yayımlayacağız. Kaz Dağları'nda bu bitkinin de varlığını tespit etmiş olduk."

Doğadan toplanan bitki türlerinin bir örneğinin herbaryumlarda saklandığını belirten Akpulat, bitkinin adı, toplandığı yer, tarih, yükselti, toplayan kişinin ve bitkiyi adlandıran kişinin adı yazılı etiketle kartonlara yapıştırılıp korunduğunu ifade etti.

Akpulat, bitkilerden alınan herbaryum örneğinin, o bitkinin bulunduğu yerle ilgili bilimsel kanıt olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yontan kardeşler, o proje için Kartal Çidamlı ile yola çıktı

2021-10-02 21:58 - Magazin

Rusya'da Osmanlı altını ele geçirildi

2021-10-02 09:14 - Özel Haber

TRT'nin Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buluyor

2021-10-03 15:32 - Medya

İşitme kaybı tedavisinde erken aksiyon önem taşıyor

2021-10-04 13:48 - Sağlık

“Rusya’nın Atlantisi“ Fanagoriya antik şehrinde Türk izleri tarihe ışık tutuyor

2021-10-01 14:58 - Gündem

Avrupa'da birçok aile yüksek fiyatlar nedeniyle 'ev sahibi' olma umudunu kaybediyor

2021-10-03 18:24 - Genel

İzzet Keribar'ın 'Miras: İstanbul'da Osmanlı Mimarisi ve Çini Sanatı' sergisi aç

2021-10-02 19:51 - Kültür Sanat

Kadın itfaiyeciler her an göreve hazır

2021-09-30 17:17 - Çevre-Hayat

'12. Uluslararası Dergi Günleri' bugün sona erecek

2021-10-03 16:46 - Kültür Sanat

Tahıl ürünlerinde biyoçeşitlilik desteklerle artıyor

2021-10-03 14:11 - Ekonomi

İlgili Haberler

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: TEKNOFEST yeni bir dünyanın inşasını müjdeliyor

17:43 - Teknoloji

Savunma Sanayii Başkanlığı TEKNOFEST'te ziyaretçilerini özel tasarlanmış standında ağırlıyor

16:32 - Teknoloji

TÜRKPATENT'in 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda ödüller sahiplerini buldu

16:03 - Teknoloji

İTÜ öğrencileri geliştirdikleri sosyal robotu TEKNOFEST'te sergiliyor

15:03 - Teknoloji

"Parmak izi" ile spor becerilerini keşfeden yazılıma TEKNOFEST'ten ödül

14:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Biden, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 75. kuruluş yıl dönümünü kutladı

17:53 - Dünya

Rusya: Donetsk'te Jelannoye Vtoroye yerleşim birimini ele geçirdik

17:48 - Dünya

İsrail, Lübnan'daki Baalbek el-Hirmil ve Bekaa bölgesinde Ekim 2023'ten bu yana 282 kişiyi

17:22 - Dünya

İsveç'te, İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırıları protesto edildi

17:17 - Dünya

Ukrayna: Rusya ile hemen hemen tüm cephe hattı boyunca çatışmalar sürüyor

17:03 - Dünya