?>

Bilim adamlarını şaşırtan samurun deniz keyfi

Çanakkale’de iç sular, göl ve göletlerde yaşayan bir memeli türü olan su samurunun denizde yüzerken görülmesi bilim adamlarını şaşırttı.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

Eceabat’ın Kilitbahir köyünde Abdullah Ayer tarafından denizde yüzmeye çalışırken cep telefonuyla görüntülenen su samuru bilim adamlarını bile şaşırttı. Tatlı sularda yaşayan su samuru, Kazdağlarından Çanakkale Boğazı’na dökülen Sarıçay’da balıkçılar tarafından sıklıkla görülebiliyor. Balıkçı barınakları yakınlarına kadar gelebilen su samurları bazen teknelere de çıkarak balıkçıların kendileri için bıraktığı balıkları yiyor. Yırtıcı bir tür olan su samuru, insanların yoğun olduğu bölgelere ise yaklaşmıyor.

Su samurunun herhangi bir tatlı su bağlantısı olmayan boğazın karşı kıyısında, Kilitbahir’de görüntülenmesi, uzmanları bile şaşırttı. Su samurunu Kilitbahir kıyısında çektiğini belirten Abdullah Ayer, "İlk defa denizde yüzen bir su samuru gördüm ve çok şaşırdım. Daha sonra cep telefonumla görüntüledim" dedi.

"BOĞAZI GEÇMESİ İMKANSIZ GÖRÜNÜYOR"

Bu görüntüleri ilk defa gördüğünde çok şaşırdığını ifade eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nden Prof. Dr. Sezginer Tunçer, "Su samuru, adı üstünde göl ve göletlerde ve akarsularda, temiz olan biyotoplarda yaşayan bir memeli hayvan grubundandır. Fakat bu canlının Kilitbahir önlerinde görülmesi, bu canlının belki avlanmak için bir yerden bir yere göç etmesi olabilir. Bizim en yakın Çanakkale’de Sarıçay ve civarında buna ait görüntülerimiz mevcut. Fakat Sarıçay’la Kilitbahir arasında Çanakkale Boğazı var. Yani bu canlının bu boğazı yüzerek geçmesi bana göre imkansız. Çünkü hem beslenmek, hem de üreme amaçlı göçler yaptığını biliyoruz. Fakat boğazı bir yerden bir yere geçmesi bana imkansız gibi görünüyor. Fakat bölgemiz için yeni kayıt sayılabilir. Yani kıyılarımızın temiz olduğunun göstergesi olarak da kabul edebiliriz" şeklinde konuştu.

Daha evvel denizde su samuru duymadığını belirten Sezginer Tunçer, "Literatüre baktığımızda dünyada 13 tane su samurundan lutra lutra türü ülkemizde yaşamaktadır. Ve onun içinde hep lokarite ve dağılım haritalarına baktığımız zaman iç sular, göl ve göletler gösterilmektedir. Yani denizden böyle bir görüntü elde edilmesi bana göre çok ilginç ve bunun mutlaka takibi yapılmalıdır" dedi.

Su samurunun görülmüş olmasının, bu türün araştırılması, incelenmesi ya da koruma alanının genişletilmesi bakımından bir veri olabileceğini söyleyen Sezginer Tunçer, "Yani bu türün daha önceki dağılım dışında başka bir noktada ortaya çıkması bu bölgenin daha çok çalışılması gerektiğini işaret etmektedir. Zaten Kilitbahir ve Gelibolu Yarımadası bu çeşit canlılara ev sahipliği yapmaktadır. O yüzden doğal hayatı koruma dernekleri, bakanlığımıza ait kuruluşların bu gibi konularda daha hassas olması gerekmektedir. Yine üniversite olarak bizim üzerimize herhangi bir vazife düşerse seve seve bu araştırmalara katılacağımızı belirtmek isterim" dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bimeks 139. mağazasını Biga'da açtı

2016-08-17 16:32 - Ekonomi

Ünlü tenor Hakan Aysev evlendi

2016-08-12 16:47 - Magazin

Batman’da 505 kişi görevden uzaklaştırıldı

2016-08-14 19:07 - Genel

Katar Havayolları’na ait uçak acil iniş yaptı!

2016-08-18 17:22 - Genel

Tarsus’ta laf atma kavgası: 3 ölü, 1 yaralı

2016-08-13 20:52 - Genel

Tenor Arda Doğan Beethoven Ödülü'nün sahibi oldu

2016-08-17 16:42 - Kültür Sanat

Dursun Özbek'ten Süper Kupa mesajı

2016-08-12 17:27 - Gündem

Caretta caretta dehşeti

2016-08-15 20:32 - Genel

Rio'da ilk kez dopinge rastlandı

2016-08-12 15:52 - Spor

Dolar/TL FETÖ darbe girişimi öncesi seviyeye yaklaştı

2016-08-18 14:03 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kahramanmaraş'ta depremde hayatını kaybedenlerin isimleri fidanlarda yaşatılacak

17:47 - Çevre-Hayat

Yozgat'ta engelli kişinin askerlik hayali gerçekleştirildi

17:28 - Çevre-Hayat

Samsun'da tedavisi tamamlanan 120 yabani hayvan doğaya bırakıldı

16:18 - Çevre-Hayat

Karabük'te şehir merkezine inen tilki cep telefonuyla görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Karabük'te çiğdemler erken çiçek açtı

15:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Amasya'da kar etkili oluyor

18:52 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın AA Editör Masası'na konuk olacak

18:48 - Gündem

İletişim Başkanı Altun'dan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyaretine ilişkin

18:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati'yi kabul etti

18:38 - Gündem

Samsun'un yüksek kesimlerinde kar etkili oldu

18:33 - Gündem