?>

Biden'dan, Netanyahu'ya yargı düzenlemesine ilişkin meclis oylamasının durdurulması çağrıs

ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya tartışmalı "yargı reformu" teklifinin parçası olan Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısının İsrail Meclisinde oylanmasının durdurulması çağrısında bulundu.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Biden, Axios haber sitesine yaptığı özel açıklamada, yargı düzenlemesi yasası ve olası sonuçları üzerine "endişeli" olduğunu belirterek, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu, "yargı reformunun" bir parçası olan yasa tasarısı için Knesset'te yapılması planlanan oylamayı durdurmaya çağırdı.

İsrail'in ABD’deki "dostları" açısından bakıldığında "mevcut yargı reformu önerisinin" ülkedeki ihtilafı daha da derinleştireceğinin düşünüldüğünü vurgulayan Biden, "İsrail'in şu anda karşı karşıya olduğu çeşitli tehditler ve zorluklar göz önüne alındığında, İsrailli liderlerin bunu aceleye getirmesi mantıklı değil, liderlerin odak noktası insanları bir araya getirmek ve uzlaşmayı sağlamak olmalıdır." ifadesini kullandı.

Axios'a konuşan iki kaynak, 17 Temmuz Pazartesi akşamı 4 aylık bir aranın ardından gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde, Biden'ın Netanyahu'yu tartışmalı "yargı reformu" için geniş bir uzlaşı zemini aramaya çağırdığını kaydetti.

Biden'ın, Netanyahu'nun İsrail'i götürdüğü nokta konusundaki endişelerinin pek çok Amerikan vatandaşı tarafından da paylaşıldığını kendisine ilettiği bildirildi.

Pentagon, İsrail ordusundaki "krizden" endişeli

Axios'a konuşan bir başka ABD'li yetkili ise ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), İsrail ordusunun karşı karşıya olduğu "krizin" ülkeninğ caydırıcılık stratejisi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden endişe duyduğunu ifade etti.

Yetkili ayrıca, İsrail'deki gerilimin, İran veya Hizbullah'ı bölgedeki tansiyonu yükseltebilecek "askeri provokasyonlara" teşvik edebileceğinden endişe duyulduğunu söyledi.

Tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu" Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.

Başbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin mayıs sonunda Meclis'ten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu.

Hükümet, muhalefetle müzakerelerin tıkanmasının ardından yakın zamanda yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye basmıştı.

Netanyahu hükümeti, yargı düzenlemesi kapsamında Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısının 11 Temmuz’da birinci oylamadan geçmesinin ardından 2. ve 3. oylama için 24 Temmuz'da Meclis'e getirileceğini açıklamıştı.

Hükümetin "yargı reformuna" karşı çıkan, aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer elit birliklerin yer aldığı binlerce İsrailli, gönüllü yedek askerlik görevini bırakma kararı almıştı.

İsrail basını, Savunma Bakanı Gallant'ın, orduda yedek askerlerden gelen tepki üzerine Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısının ertelenmesi için çalıştığını öne sürmüştü.

İsrail'de siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargıda üst düzey görev yapmış isimler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını açıklamıştı.

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi karşıtı protesto hareketi, yaklaşık 7 aydır gösterilerine devam ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Kuş dedektifi" gözlem için gittiği İzlanda'da yanardağ patlamasına şahitlik etti

2023-07-24 11:37 - Çevre-Hayat

IFCO için 100 ülkeden binlerce seçkin alıcı İstanbul’a gelecek

2023-07-24 11:28 - Ekonomi

Başkentin sağlık turizmi sektörü Afrika'ya açılmaya hazırlanıyor

2023-07-20 12:28 - Ekonomi

Trafiğe haziranda 193 bin 688 aracın kaydı yapıldı

2023-07-21 13:23 - Gündem

Almanya, AB olarak Türkiye gibi kilit bir ortakla birlikte çalışmak istiyor

2023-07-20 18:02 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yenilenen Ercan Havalimanı'na inişi uçağın kokpitinden izledi

2023-07-20 17:53 - Gündem

Trabzonlu maket ustası kanarya sevgisini atölyesine taşıdı

2023-07-23 13:37 - Çevre-Hayat

Diyarbakır annelerinden Zeliha Yaşa: Evlatlarımız gelmeden buradan gitmeyeceğiz

2023-07-23 17:18 - Gündem

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde 2. eleme turu yarın başlayacak

2023-07-24 11:37 - Spor

Biden'dan, Netanyahu'ya yargı düzenlemesine ilişkin meclis oylamasının durdurulması çağrıs

2023-07-24 11:48 - Dünya

İlgili Haberler

Alman siyasetçilerden ramazan mesajları

00:43 - Dünya

Arap ülkelerinin çoğu, ramazan ayının bugün başlayacağını duyurdu

00:37 - Dünya

Vatikan: Papa bronkospazm krizi geçirdi ve bu, solunum durumunun aniden kötüleşmesine yol açtı

22:58 - Dünya

Fransa'nın Reunion Adası'nda kasırga nedeniyle kırmızı alarm verildi

22:13 - Dünya

Fransız sömürgesi La Reunion'da Garance Kasırgası nedeniyle 3 kişi öldü

21:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye Diyanet Vakfı, Gazze'ye 52 tır insani yardım malzemesi gönderdi

00:52 - Gündem

TCMB’den döviz kredilerinde sıkılaşma adımı

00:47 - Ekonomi

Alman siyasetçilerden ramazan mesajları

00:43 - Dünya

Arap ülkelerinin çoğu, ramazan ayının bugün başlayacağını duyurdu

00:37 - Dünya

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Şam'daki Emevi Camisi'nde ilk teravih namazı kılındı

23:53 - İslam-Hayat - Ramazan 1446