?>

Biden'ın Danışmanı Hochstein, Lübnan'da ateşkesi görüşmek için Beyrut ve İsrail'i ziy

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein'in Tel Aviv ile Hizbullah arasında ateşkesi görüşmek için Lübnan ve İsrail'i ziyaret etmesinin beklendiği belirtildi.

Dünya - 3 ay önce

Ankara

Lübnan basınında yer alan haberde, ateşkes çabaları kapsamında Hochstein'in yarın Beyrut'ta temaslarda bulunacağı ifade edildi.

Öte yandan İsrail devlet televizyonu KAN, Hochstein'in Lübnan'daki görüşmelerin ardından Tel Aviv'e geçmesinin beklendiğini aktardı.

Adı açıklanmayan yetkililere dayandırılan haberde, İsrail ile Hizbullah arasında ateşkese varılması için yürütülen dolaylı müzakerelerde "önemli ilerleme kaydedilmesinin" beklendiği ifade edildi.

Biden yönetiminin İsrail ile Hizbullah arasında ateşkese varılması için bir taslak hazırladığı bildirilmişti.

Lübnan medyası, ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Lisa Johnson'ın, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında ateşkes sağlanması amacıyla bir anlaşma taslağını geçen hafta Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri'ye teslim ettiğini yazmıştı.

KAN'a göre, ABD'nin Lübnan'da ateşkes için önerdiği taslak anlaşma

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, anlaşma taslağında, İsrail'in 7 gün içinde Lübnan'ın güneyindeki güçlerini çekmesi ve yerine Lübnan ordusunun geçmesi yer alıyor.

Taslağa göre, İsrail ordusunun güneyden çekilme süreci ABD ve bir başka ülke tarafından denetlenecek.

Ateşkes anlaşmasının imzalanmasından sonraki 60 gün içinde ise Lübnan, ülkenin güneyindeki grupları silahsızlandıracak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararına uygun olarak Lübnan'daki söz konusu grupların yeniden silahlanmasını önlemek için, Lübnan'a herhangi bir silah satışı veya Lübnan içinde silah üretimi Lübnan hükümeti tarafından denetlenecek.

İsrail ve Lübnan, BMGK'nın 1701 sayılı kararının önemini kabul edecek ancak söz konusu taahhütler, iki ülkenin gerektiğinde kendini savunma hakkını engellemeyecek.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) haricinde Lübnan ile İsrail sınırındaki Mavi Hat'ta tek silahlı unsur Lübnan ordusu olacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Londra'da KKTC'nin 41. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon verildi

2024-11-17 00:52 - Dünya

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası 5 yıllık Türkiye yatırım stratejisini açıkladı

2024-11-12 13:07 - Ekonomi

Anadolu Efes Baskonia'yı 89-84 mağlup etti

2024-11-13 10:51 - Spor

Çığ riski nedeniyle yolları kapatılan Bahçesaraylıların tek isteği çığ tünelleri

2024-11-14 12:28 - Çevre-Hayat

'Gladyatör' filminden 24 yıl sonra, serinin ikinci filmi izleyici ile buluşuyor

2024-11-14 14:46 - Kültür Sanat

Cari işlemler hesabı eylülde 2 milyar 988 milyon dolar fazla verdi

2024-11-12 10:38 - Ekonomi

Sarıkamış yeni kayak sezonuna hazır

2024-11-16 12:12 - Çevre-Hayat

Beyza öğretmen, ara tatilini köydeki ana sınıfını güzelleştirerek değerlendirdi

2024-11-15 12:32 - Çevre-Hayat

Konut satışında tüm zamanların en yüksek ekim rakamı görüldü

2024-11-13 12:53 - Ekonomi

Hollanda'da güvenlik birimleri İsrail'in ülke siyasetine müdahalesinden rahatsız

2024-11-16 09:07 - Dünya

İlgili Haberler

Avrupa Parlamentosundan Ukrayna'ya desteğin ikiye katlanması çağrısı

01:07 - Dünya

Çin Dışişleri Bakanı Vang: Gazze ve Batı Şeria, Filistin halkının ana vatanıdır

01:03 - Dünya

NASA, 2024 YR4 asteroidinin Dünya'ya çarpma ihtimalinin yüzde 3,1'e yükseldiğini bildirdi

00:58 - Dünya

ABD'nin New Jersey eyaletinde bir yük treni raydan çıktı

00:53 - Dünya

İsrail basınına göre, Netanyahu, Mossad ve Şin-Bet Direktörü'nü ateşkes müzakere heyetinden çıkardı

00:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Şampiyonlar Ligi'nde 4 takım son 16 turuna yükseldi

02:43 - Spor

Kerem ve Orkun'dan Şampiyonlar Ligi'nde "son 16 turu" golleri

02:38 - Spor

Celtic taraftarları, Şampiyonlar Ligi'nde İsrail'e yine "kırmızı kart" gösterdi

01:33 - Spor

Avrupa Parlamentosundan Ukrayna'ya desteğin ikiye katlanması çağrısı

01:07 - Dünya

Çin Dışişleri Bakanı Vang: Gazze ve Batı Şeria, Filistin halkının ana vatanıdır

01:03 - Dünya