?>

Biden, hükümetin kapanmasını önleyen geçici bütçe tasarısını imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, Kongrenin kabul ederek kendisine gönderdiği federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını imzaladı.

Dünya - 3 ay önce

Washington

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden, federal hükümete 14 Mart'a kadar finansman sağlanmasını öngören geçici bütçe tasarısını imzalayarak yasalaştırdı.

Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında büyük tartışmalara neden olan ve hükümetin kapanmasına saatler kala Temsilciler Meclisi ve Senato'da kabul edilen tasarının imzalanmasıyla olası bir bütçe krizi son gün önlenmiş oldu.

Trump'ın muhalefeti bütçe müzakerelerinde krize neden olmuştu

ABD Kongresi, 1 Ekim'de başlayan 2025 mali yılında hükümetin finansman yetersizliği nedeniyle kapanmasını önlemeye yönelik ilk geçici bütçe tasarısını eylül ayında onaylamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanarak yürürlüğe giren geçici bütçe ile 20 Aralık'a kadar hükümete finansman sağlanması öngörülmüştü.

Bu tarihe sayılı günler kala Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, hükümete mart ayına kadar finansman sağlanmasını öngören bütçe tasarısı üzerinde hafta başında anlaşmıştı.

Ancak Trump, üzerinde uzlaşılan geçici bütçe tasarısını "saçma ve olağanüstü şekilde pahalı" olarak nitelendirerek karşı çıkmış ve Kongre üyelerine tasarıyı reddetme çağrısında bulunmuştu.

Bütçe tasarısını ilk eleştiren isim, Trump'ın Hükümet Verimliliği Departmanı'na liderlik etmesi için görevlendirdiği Elon Musk olmuştu. Musk, "Trump’ın göreve başlayacağı 20 Ocak'a kadar Kongreden hiçbir yasa tasarısı geçmemeli." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Trump'ın destek verdiği geçici bütçe tasarısı, Temsilciler Meclisinden geçememişti

Trump'ın muhalefeti üzerine Kongre'deki bütçe müzakereleri yoğunlaşırken hükümete mart ayına kadar finansman sağlanmasını ve borçlanma limitinin 2 yıl boyunca askıya alınmasını öngören tasarı oylamaya sunulmuştu.

Seçilmiş başkan Trump'ın da destek verdiği bu tasarı, perşembe akşamı ABD Temsilciler Meclisi'nde reddedilmişti. Tasarı, Demokratların yanı sıra bazı Cumhuriyetçiler tarafından da kabul görmemişti.

Federal hükümetin kapanması ne demek?

Amerikan kanunlarına göre Kongre, her yıl 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona eren mali yılın tümüne ilişkin bütçeyi zamanında onaylayamazsa bu gerçekleşene kadar geçen sürenin geçici bütçelerle kapatılması gerekiyor.

Bütçenin onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal hükümet, hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerine ara vermek zorunda kalıyor.

Bu süreçte, hayati olmayan hizmetlerde görevli kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken ABD ordusu, istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktor ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor.

"Hayati personel" kategorisinde yer alan bu çalışanlar, kapanma dönemlerindeki maaşlarını genellikle Kongre yeni bir bütçe geçirene kadar alamıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ziraat Türkiye Kupası'nda gruplar belli oldu

2024-12-20 16:47 - Spor

Antalya'da çardaklardan temizlenen Kumköy Sahili eski haline döndü

2024-12-18 11:57 - Çevre-Hayat

Blinken: İsrail'in Gazze'de kalıcı işgaline karşıyız

2024-12-19 21:47 - Dünya

Alzheimer'dan korunmada egzersiz önem taşıyor

2024-12-16 13:03 - Sağlık

Rize'de ayıların arı kovanların bulunduğu alana ulaşmaya çalışması kamerada

2024-12-18 13:57 - Çevre-Hayat

Prematürelerde erken dönemde göz tedavisi kritik önem taşıyor

2024-12-19 14:48 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Mikati'yi resmi törenle karşıladı

2024-12-18 18:28 - Siyaset

Trabzonspor, puan cetvelinde alışık olmadığı yerde bulunuyor

2024-12-18 15:58 - Spor

Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, 2025'te sektör bilançoları için rahatlama öngörüyor

2024-12-18 11:52 - Ekonomi

Filistinli gruplar: İsrail yeni şartlar öne sürmezse Gazze'de ateşkes yakın

2024-12-21 18:38 - Dünya

İlgili Haberler

Trump'tan "3. dönem başkanlık için yöntemler var" yorumu

23:27 - Dünya

Grönland Başbakanı Nielsen: ABD Grönland’ı alamayacak

22:23 - Dünya

Zelenskiy, Türkçe, Arapça ve İngilizce Ramazan Bayramı mesajı paylaştı

20:27 - Dünya

Trump, Rusya ve İran'ı ek tarife uygulamakla tehdit etti

19:42 - Dünya

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella, Ramazan Bayramı mesajı paylaştı

19:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrail Dışişleri Bakanı Saar'ın açıklamasına tepki

03:43 - Gündem

Antalya'nın Alanya ilçesinde 3,9 büyüklüğünde deprem

03:37 - Gündem

Antalya'nın Alanya ilçesinde 3,9 büyüklüğünde deprem

02:12 - Gündem

Şarkıcı Volkan Konak vefat etti

02:11 - Kültür Sanat

Almanya: AB, ABD'nin ek gümrük vergilerine tek vücut olarak karşılık vermeye hazır

00:17 - Ekonomi