?>

'Beyin pili' uygulaması hastaları yaşama bağlıyor

OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan Nöromodülasyon Merkezi'nde parkinson, distoni, alzaymır ve çeşitli psikiyatri rahatsızlıkları bulunan hastalara uygulanan beyin pili ile yaşam konforlarının artması sağlanıyor.

Sağlık - 5 yıl önce

Samsun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2 yıl önce açılan Nöromodülasyon Merkezi (Beyin Pili Merkezi), hastalara umut oluyor.

OMÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Nöromodülasyon Merkezi sorumlusu Doç. Dr. Ersoy Kocabıcak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "beyin pili" olarak bilinen yöntemin beynin belirli bölgelerine elektriksel uyarılar gönderilmesiyle bazı nörolojik hastalıkların tedavi edilmesi olarak bilindiğini söyledi.

Türkiye'de 10 yıldır yapılan beyin pilinin genel anlamda parkinson ile distoni denilen kontrol edilemeyen istemsiz hareketleri bulunanlar ile alzaymır ve çeşitli psikiyatri rahatsızlıkları olanlara başarıyla uygulandığını anlatan Kocabıcak, "Türkiye'de sayılı merkezlerde bulunan beyin pili uygulaması, hastalara büyük umut oldu. Birçok hasta beyin pili sayesinde hayata tutunuyor. Hastalar, ameliyattan sonra günlük yaşamlarına dönebiliyor." dedi.

Beyin pili her hastaya uygulanmıyor

Parkinson ve alzaymır gibi ileri yaşta daha sık görülen bazı nörolojik hastalıkların son yıllarda görülme sıklığında artış gözlemlendiğine işaret eden Kocabıcak, beyin pilini bi rahatsızlıkları bulunan herkese uygulamadıklarını, hastaları çok iyi değerlendirdikten sonra uygulamaya karar verdiklerini belirtti.

Tedavi için uzun bir hazırlanma dönemi olduğuna dikkati çeken Kocabıcak, "Hastaların çok iyi seçilmesi lazım. Hastalar seçildikten sonra nöroloji ve psikiyatri ekibiyle bu hastaları değerlendiriyoruz. İyi bir elemeden geçtikten sonra uygun hastaları ameliyat ediyoruz." ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Kocabıcak, bahsedilen rahatsızlıklarda beyinde rahatsızlığa neden olan alanların saptanmasının ardından tedaviye başlandığını aktararak, şöyle devam etti:

"Beynin içine milimetrik kalınlıklarda elektrotlar yerleştiriyoruz. Daha sonra ince kablolarla vücudun göğüs hizasına elektrotların bağlı olduğu pili, yani güç kaynağını koyuyoruz. Pil, enerji ömrü bittiğinde basit bir işlemle değiştirilebiliyor. Bu pil, ömür boyu hastalarımıza takılabiliyor. Pilin uzaktan kumanda gibi kumandaları var. Örneğin hastaların titremeleri çoğalıyorsa hemen bu cihazımızı kullanarak pil üzerinde uzaktan kumandayla ayarlar yapıyoruz ve hastamızın hareketlerini kontrol altına alıp düzeltebiliyoruz. Çoğu hastamız uyanık olarak ameliyat edilir. Hasta kendindeyken beyin pilini yerleştiriyoruz. Çünkü kontrol etmemiz gerekir. Konuşarak yapıyoruz, olumsuz bir durum olursa hemen müdahale ediyoruz. Hem muayene hem test ediyoruz. Hastanın yaşam konforunu doğrudan etkiliyor."

OMÜ Beyin Pili Merkezinde aynı zamanda hastalara okul olarak hizmet verildiğini anlatan Kocabıcak, "Hastalara yattıkları süre içinde hastalıklarıyla ilgili eğitim de veriyoruz. Diyetisyenler, fizyoterapistler, psikologlar ve konuşma terapistleri tarafından hastalarımız değerlendiriliyor ve hastalıklarıyla ilgili bilgilendirme yapılıyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Türkiye’nin adını dünyaya duyurmayı sürdüreceğiz"

2019-06-19 18:01 - Genel

Özel harekat polislerinden şehit kızına vefa

2019-06-21 20:32 - Gündem

Liselilerden 'akıllı sera'

2019-06-19 17:12 - Teknoloji

Alpak: 'Her şey 5-6 saniyede gerçekleşti'

2019-06-21 21:47 - Gündem

Sanatçı Enis Fosforoğlu vefat etti

2019-06-23 01:12 - Magazin

Mevlüt Demiryay hayatını kaybetti

2019-06-25 18:32 - Genel

Huawei'den bulut uygulamalarının gelişimine destek

2019-06-19 15:37 - Bilim & Teknoloji

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına 4321 personel alınacak

2019-06-20 23:37 - Gündem

Haliç Tersanesi bilim merkezi olacak

2019-06-21 16:59 - Genel

Yüksekova’nın doğal güzelliği fotoğraf karelerinde

2019-06-20 17:38 - Günün Fotoğrafı

İlgili Haberler

HCQ maddesinin Kovid-19'a çare olabileceğini öne süren çalışma 4 yıl sonra geri çekildi

15:53 - Sağlık

Mikroplastiklerin kolon ve akciğer kanseri ile üreme rahatsızlıklarına neden olabileceği saptandı

14:49 - Sağlık

Prematürelerde erken dönemde göz tedavisi kritik önem taşıyor

14:48 - Sağlık

Ani ölüme neden olan beyindeki damar yumağına kasıktan girilerek müdahale edildi

12:18 - Sağlık

İstanbul'da her gün yarım milyon kişi muayene oluyor

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Brezilya'da ilk ve orta dereceli okullarda cep telefonu kullanımı yasaklanıyor

08:12 - Dünya

D-8 Teşkilatı, Endonezya'nın 2025 zirvesine ev sahipliği yapacağını duyurdu

08:08 - Dünya

İngiltere'de "Kıbrıs Türk Halkının Tarihi" sempozyumu düzenlendi

04:37 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, Trump'ın da destek verdiği geçici bütçe tasarısını reddetti

04:12 - Dünya

Pentagon, Suriye'de 900 olarak açıkladığı ABD askeri sayısını '2 bin' olarak güncelledi

01:48 - Dünya