?>

Beyaz Saray: İran nükleer anlaşma şartlarına dönerse yaptırımları kaldırmaya hazır oluruz

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, İran'ın 2015'teki nükleer anlaşma dahilinde nükleer programına dönmesi durumunda bu ülkeye yönelik yaptırımları kaldırmaya hazır olduklarını belirtti.

Dünya - 4 yıl önce

Washington DC

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin Viyana görüşmeleri dahilinde İran'a yönelik yaptırımları kaldırmaya hazır olduğunu söylediği iddialarına yanıt veren Psaki, şöyle konuştu:

"ABD, yaptırımların gevşetilmesi konusunda İran'dan daha fazla çaba sarf etmek istemiyor.

Biz İran ile nükleer anlaşmaya karşılıklı geri dönme konusunu konuşuyoruz. İran nükleer anlaşma dahilindeki nükleer programına geri dönerse, biz de bu anlaşma gereği, yaptırımları kaldırmaya hazır oluruz."

Psaki, İran ile nükleer anlaşmaya geri dönülmesi konusunda somut adımları aradıklarını belirterek, "Biz Viyana görüşmelerinin uzun ve zorlu bir süreç olacağını biliyorduk." değerlendirmesinde bulundu.

Viyana görüşmelerine ilişkin iddialar

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, bugün ABD'nin İran'a yönelik uyguladığı yaptırımların büyük bir bölümünü kaldırmaya hazır olduğunun kendilerine iletildiğini söylemişti.

CNN de Viyana'daki nükleer görüşmeler devam ederken ABD yönetiminin, İran'ın dondurulmuş fonlarından 1 milyar dolarlık bölümünü serbest bırakmayı değerlendirdiğini yazmıştı.

Beyaz Saray Havana Sendromu vakalarını soruşturuyor

Öte yandan Psaki, son dönemde bazı Beyaz Saray yetkililerinde de görüldüğü ortaya çıkan Havana Sendromu vakalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Çalışanlarının güvenliği ve sağlığının kendilerinin birinci önceliği olduğunun altını çizen Psaki, "Bu hastalığa neyin sebep olduğunu bilmiyoruz ancak kapsamlı soruşturmalarımız sürüyor." bilgisini paylaştı.

Psaki, bugüne kadar ABD içinde ve yurt dışında kaç kişinin Havana Sendromuna yakalandığının sorulması üzerine ise bu konuda net bir rakam veremeyeceğini belirtti.

Havana Sendromu nedir?

Kanada'nın Havana Büyükelçiliğinde görevli personelde 2017 ilkbaharında "Havana Sendromu" olarak adlandırılan gizemli rahatsızlığın yol açtığı baş dönmesi ve baş ağrısı gibi şikayetler görülmeye başlanmıştı.

ABD'nin Küba'daki büyükelçiliğinde görevli 21 personelde de benzer şikayetler görülmüş, Washington yönetimi Eylül 2017'de ülkede ikinci derecedeki personelinin büyük bölümünü geri çekmişti.

Küba'da görevliyken gizemli rahatsızlığa yakalanan Kanadalı diplomatlar, Ottawa hükümetine 21,1 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

Küba hükümeti, ülkede görevli ABD'li diplomatların maruz kaldığı öne sürülen gizemli sonik saldırı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.

ABD topraklarında güncel 3 vaka ortaya çıktı

CNN, 29 Nisan'da yayımladığı bir haberde, iki Beyaz Saray yetkilisinde, geçen yıl Havana Sendromuna rastlandığını ve olayların soruşturulduğunu yazmıştı.

Politico gazetesi ise 30 Nisan'daki haberinde geçen yıl Miami'deki bir ABD yönetimi yetkilisinin Havana Sendromu yaşadığını bildirmişti.

Bu haberlerle birlikte bugüne kadar ABD topraklarında bilinen vaka sayısı 3 olarak kayıtlara geçmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti'den, CHP'ye yönelik 'Yalan Üretim Merkezi' başlıklı animasyon

2021-05-05 18:56 - Siyaset

Yurt içi piyasalar, Merkez Bankası'na odaklandı

2021-05-06 13:13 - Ekonomi

TOGG, sosyal medyadan 'yatırım fırsatı' dolandırıcılığına karşı uyardı

2021-05-06 19:26 - Medya

Gencehan Tunay’ın başkanlığında "Dünya Türkleri İş Adamları Derneği" kuruldu

2021-05-02 03:21 - Özel Haber

İtalya, Kovid-19 aşılarında fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasından yana

2021-05-06 16:56 - Dünya

TRT Radyo Günleri'nde Türkçe yayın yapan radyoların temsilcileri buluştu

2021-05-07 15:02 - Medya

Üreticilere bayram öncesinde 1,5 milyar liradan fazla destek ödemesi yapılacak

2021-05-07 16:17 - Ekonomi

Galatasaray ile Gençlerbirliği 98. randevuda

2021-05-01 15:26 - Spor

Uzmanlara göre Suudi Arabistan'la İran arasındaki ilişkilerde kısa vadede normalleşme ihtimali

2021-05-03 14:51 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Tam kapanma ile ilgili bir uzatma gündemimizde yok

2021-05-06 22:02 - Gündem

İlgili Haberler

Gazze'de zorla yerinden edilen Filistinlilerin güneyden kuzeydeki topraklarına dönüşü devam edi

19:37 - Dünya

İslamabad'daki F-8 kavşağına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adı verildi

19:03 - Dünya

İsrail ordusunun Suriye'de işgal ettiği bölgede 7 askeri nokta inşa ettiği ortaya çıktı

18:38 - Dünya

İsrail polisi işgal altındaki Doğu Kudüs'te UNRWA okullarına baskın düzenledi

18:22 - Dünya

BM: KDC'nin doğusundaki durum, çatışmalar nedeniyle "keskin biçimde" kötüye gidiyor

17:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Gazze'de zorla yerinden edilen Filistinlilerin güneyden kuzeydeki topraklarına dönüşü devam edi

19:37 - Dünya

Türkiye ile Ukrayna arasında 2 anlaşma imzalandı

19:32 - Gündem

İslamabad'daki F-8 kavşağına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adı verildi

19:03 - Dünya

TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, çalışma takvimini belir

18:52 - Siyaset

İsrail ordusunun Suriye'de işgal ettiği bölgede 7 askeri nokta inşa ettiği ortaya çıktı

18:38 - Dünya