ANTALYA - SÜLEYMAN ELÇİN
ABD'de Kızılderililer için oluşturulan özel bölgeler ile Toros Dağları'nda konar göçerliğin son temsilcileri Sarıkeçili Yörüklerini inceleyen Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde görevli Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Eroğlu, iki topluluk arasında çeşitli benzerlikler olduğunu bildirdi.
Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin bazı eyaletlerinde Kızılderililer için oluşturulan özel bölgelere giderek, yaşamlarını geleneklerine göre sürdüren ailelere misafir olduğunu kaydetti.
Bu süreçte Mersin, Antalya ve Konya'nın yaylalarında konar göçerliğin son temsilcileri olan yaklaşık 40 Sarıkeçili Yörük çadırına da konuk olduğunu anlatan Mehmet Ali Eroğlu, iki kültür arasında şaşırtıcı benzerlikler tespit ettiğini belirtti.
İki kültürün benzerliklerini kitaplaştırdığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Eroğlu, "Bu proje 'Kızılderililer Türk müdür' sorusunu net olarak cevaplandıramaz ama bu konudaki araştırmalar için bir kaynak olabilir. İki toplumun dil, inanç, örf, adet, müzik aletleri, el sanatları gibi konuda çok sayıda benzerlikleri bulunuyor. Kızılderililer hakkında bilim insanlarının farklı görüşleri var, ancak yaptığım araştırmalarda Amerika kıtasına yerleşen Kızılderililerin, Orta Asya kökenli Türklerle akraba topluluklardan olduğu kanısına vardım. Bu akrabalığı teyit edecek çok sayıda bilgi mevcut. Ural-Altay dil grubundan olan 'Atabaskan' dil grubu bazı Kızılderili kabilelerinde kullanılıyor. Türkçe ile benzer kelimeler var. Göçe 'köç', toza 'toos', tepeye 'tepek' diyorlar. Bunun gibi benzer kelimeler mevcut." dedi.
"Beşik kertmesi bazı Kızılderili kabilelerinde de var"
Kızılderililerin başlıklarında görülen tüylerle Yörük yaşamındaki giyim kuşamda kullanılan tüylerin benzerlik gösterdiğinin altını çizen Mehmet Ali Eroğlu, "Türklerdeki beşik kertmesi geleneği bazı Kızılderili kabilelerinde de var. En çok bu benzerliğe şaşırdım. Bu benzerlik bile iki toplumun akraba olduğunun en büyük göstergelerinden." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com