?>

Belçika Başbakanı De Croo, sığınma başvurusu yapanların AB dışına gönderilmesine sıcak bakmıyor

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, İtalya ve Arnavutluk arasındaki anlaşmada olduğu gibi sığınma başvurusu yapanların Avrupa Birliği (AB) dışına gönderileceği merkezler kurulması benzeri çözümlerin "hiçbir zaman etkili olmadığını" savundu.

Dünya - 4 ay önce

Ankara

Göç, AB gündeminin üst sıralarına yerleşirken İtalya ve Arnavutluk arasında yapılan ve sığınma başvurusu yapanların, başvuruları sonuçlanana kadar AB dışına gönderileceği merkezler kurulmasını mümkün kılan anlaşmanın daha geniş çaplı uygulanması fikri tartışılıyor.

De Croo, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB Zirvesi öncesi basına yaptığı açıklamada, söz konusu planı "maliyetli ve etkisi düşük" olarak nitelendirerek "Geçmişte AB dışında oluşturulan merkezlerin etkili olduğu hiçbir zaman kanıtlanamadı." diye konuştu.

Belçikalı lider, göç konusundaki sorunların çözümünde Tunus, Moritanya ve Mısır ile yapılan ve başka ülke vatandaşlarının iltica başvurularını AB'ye girmeden bu ülkelerde yapmasını öngören anlaşmaların işe yarayabileceğini söyledi.

Öte yandan ulusal basına konuşan Göç ve İlticadan Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor ise Hollanda hükümetinin "tüm yasal yolları tüketmiş olan sığınmacıların Uganda'ya gönderilmesi fikrini elinin tersiyle itmek istemediğini" aktardı.

De Moor, sosyal medya hesabından da "AB dışında merkezler kurulması" fikrinin tartışmaya değer olduğunu belirterek "İnsanların geri dönmeyi reddettiği ve menşe ülkelerin onları geri almayı reddettiği bir gerçeklik olduğunu kabul etmeliyiz." ifadesini kullandı.

İtalya-Arnavutluk anlaşması

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın 6 Kasım 2023'te Roma'da imzaladığı anlaşma, İtalyan güvenlik güçleri tarafından Akdeniz'de kurtarılan düzensiz göçmenlerden bir bölümünün Arnavutluk'a nakledilmesini ve iltica taleplerinin inceleme süresince burada kalmasını öngörüyor.

Anlaşma, Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma gemileri tarafından kurtarılan göçmenleri, reşit olmayanları, hamile kadınları ve savunmasız kişileri kapsamıyor.

Anlaşma çerçevesinde İtalya, Arnavutluk'un kuzeybatısındaki Şingin Limanı'nda ilk kabul merkezini kurdu ve Gjader bölgesinde ise sonraki prosedürler için tesis ve geri gönderme merkezi oluşturdu. İtalya ile Arnavutluk arasındaki bu protokol, bir AB ülkesinin, kendisine gelen düzensiz göçmenleri, AB üyesi olmayan bir başka ülke toprağına göndermesini düzenleyen ilk anlaşma olma özelliği taşıyor.

Anlaşmayla oluşturulan bu tesislere yönelik, İtalyan ve yabancı basında çıkan bazı haber ve yazılarda, ABD'nin Küba yakınındaki askeri hapishanesine atıfla "yeni Guantanamo" eleştirileri yöneltilmişti.

İtalya'da muhalefet partileri de İtalyan devletinin, düzensiz göçmenleri bu merkeze göndermek için yaklaşık 800 milyon avroyu sokağa attığını savunarak hükümete yüklenmişti.

Başbakan Meloni ise İtalya-Arnavutluk protokolünü, ülkesine düzensiz göçmen gelişlerini caydıracak unsur olarak kamuoyuna sunmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zonguldak'ta denizde hortum oluştu

2024-10-16 12:57 - Gündem

Ticaret Bakanlığından tüketicilerden fazla ücret alan finansal kuruluşlara 3,2 milyar lira ceza

2024-10-17 09:28 - Ekonomi

Yandex, Türkiye'ye 400 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor

2024-10-17 16:08 - Medya

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki kuşatmasını 13. gününde sürdürüyor

2024-10-17 12:13 - Dünya

İsrail ordusu Lübnan'a son 24 saatte 138 hava saldırısı düzenledi

2024-10-16 20:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Köver'i kabul etti

2024-10-17 17:32 - Siyaset

Kırgızistan'da okçuluk sporuna kadınların ilgisi artıyor

2024-10-17 15:12 - Spor

İstanbul'da düzenlenen 'Kuyu-36' operasyonunda yakalanan 157 zanlı adliyede

2024-10-17 09:02 - Asayiş

Basketbol Severler için Canlı Skor ve Sonuçlar: iddaa ile Anlık Güncellemeler

2024-10-17 08:17 - İnsan&Hayat

Akademisyenler yapay zekanın eğitime etkilerini araştırdı

2024-10-17 14:57 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İlgili Haberler

Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bir buçuk yıl aradan sonra eğitim öğretim süreci yeniden başladı

21:22 - Dünya

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Lütem, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'a güven mektubunu sundu

21:18 - Dünya

Fildişi Sahili, ülkedeki Fransız askeri üssünü devraldı

20:32 - Dünya

Fransa'da Danıştay, Filistin destekçisi derneğin feshini onadı

20:27 - Dünya

ABD'nin isteğiyle, Zelenskiy ile Kellogg'un Kiev'deki basın toplantısı iptal edildi

20:02 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul ve birçok ilde kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi

21:48 - Gündem

Türkiye ve Bulgaristan arasında Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı düzenlendi

21:42 - Ekonomi

Türk radarı MILSAR, ilk kez bir İHA üreticisine ihraç edildi

21:38 - Teknoloji

Sırbistan'daki turizm fuarında açılan Türkiye standına ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi

21:33 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Güney Afrika'da temaslarda bulunuyor

21:27 - Siyaset