?>

Belarus'taki metro hattının peron ayırıcı kapı sistemi Türkiye'den

Albayrak Makine Elektronik Genel Müdürü Gürhan Albayrak, "Yerli ve milli olarak ürettiğimiz peron ayırıcı kapı sistemlerini Belarus'un Minsk şehrinde işletmeye aldık. Bu pazarda kalıcı olmak istiyoruz." dedi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Albayrak Makine Elektronik Genel Müdürü Gürhan Albayrak, yerli ve milli olarak ürettikleri peron ayırıcı kapı sistemlerini (PAKS) Belarus'un Minsk şehrinde işletmeye aldıklarını belirterek, "Bu pazarda kalıcı olmak istiyoruz." dedi.

Albayrak, AA muhabirine, PAKS projesinin detaylarına ilişkin bilgiler vererek, yurt içi ve yurt dışındaki projeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Gürhan Albayrak, "yerli ve milli olarak ürettikleri peron ayırıcı kapı sistemlerini Belarus'un başkenti Minsk'te 6 Kasım'da işletmeye aldıklarını" aktararak, şehirdeki mevcut 2 metro hattına ilave olarak 3'üncü metro hattının da ilk 4 istasyonluk bölümünün tamamladığına işaret etti.

Toplam 14 istasyonun yer aldığı 3'üncü metro hattının şehrin kuzey doğusundan güney batısına uzanan bir hat olarak planlandığını bildiren Albayrak, "İlave 3 istasyonun da 2021 içerisinde hizmete alınması planlanıyor. Açılacak üç istasyon için de PAKS'ın tarafımızca temin edilmesine yönelik görüşmelerimiz devam ediyor. Bu pazarda kalıcı olmak istiyoruz." diye konuştu.

Albayrak, söz konusu metro hattının altyapısının sürücüsüz trenlere uygun olarak GoA4 (Grade of Automation 4) sınıfında tesis edildiğini aktardı.

"PAKS uygulaması Uzak Doğu ve Avrupa'da yaygın"

Metro sistemlerinin ve sürücüsüz metro araçlarının yaygınlaşmasıyla PAKS uygulamasının dünyada özellikle Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerinde daha çok kullanıldığını dile getiren Albayrak, firmanın Minsk dışında Türkiye'de Eskişehir tramvay hattında, İstanbul metrosunun M7 (Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey) hattında ve Vadistanbul finiküler hattında kullanıldığını anlattı.

Albayrak Makine Elektronik’in Türkiye'de PAKS'ı yerli ve milli olarak üreten ve Bütünleşik Emniyet Seviyesi (SIL) sertifikasına sahip ilk ve tek firma olduğunu belirten Albayrak, şunları kaydetti:

"Genelde Avrupa standartlarına göre çalışıyoruz. Bu projede Rus standartlarına geçiş yapmak durumunda kaldık ama mühendislik açısından bu konuda çok zorlanmadık. Artık tüm Rusya bölgesinde proje gerçekleştirebilecek doküman, belge ve donanımımız mevcut. Firma olarak, Minsk'te 'Aldoor Engineering' adında bir mühendislik firması kurduk. Ürünümüzün garanti sürecini en iyi şekilde yönetmek ve kazanılan tecrübe ile ilave iş fırsatlarının değerlendirilmesi adına bizim için önemli bir adımdı."

"Bölgedeki Türk firmalarının geneli iyi ilişkiler kurmuş"

Albayrak, proje sürecinin her safhasında metro dairesinden olumlu geri dönüşler aldıklarını dile getirerek, "Bölgede iş yapan Türk firmalarının geneli iyi ilişkiler kurmuş durumda. Hem devletimiz hem Cumhurbaşkanımız bölgede çok seviliyor. Bu nedenle de Türk firmalara yaklaşımları çok olumlu." diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından kritik destekler aldıklarını aktaran Albayrak, şöyle devam etti:

"Bakanlığın bizler gibi firmalara sağladığı birçok ekonomik destek paketi var. Biz firma olarak sertifika çalışmalarımızı, mühendislik ekibimizin kurulmasını, makine ve test cihazları ile yazılım teminlerimizin büyük kısmını Bakanlığın verdiği desteklerle gerçekleştirdik. Bu projelerimizde Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve TÜBİTAK'tan destek aldık. Firmamıza verilen destekler ihracat gücümüzle ülkemize katma değer sağladı. Bu nedenle öncelikle Cumhurbaşkanımı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank'a teşekkür ediyoruz."

"Müteahhitler yabancı menşeli PAKS temin etmesin"

Albayrak, Türkiye’deki metro müteahhit ve işletmelerine "Artık ülkemize yabancı menşeli PAKS temin edilmesin. Bizlere güvensinler ve artık Çin'den, Güney Kore'den ve Avrupa'dan ithalatı durdursunlar." çağrısında da bulundu.

Elde edilen sonuçların firma adına olduğu kadar ülke için de kazanım içerdiğine dikkati çeken Albayrak, "Yurt içi projelerde yerli ikame ile yabancı ürün girişi ve döviz kaybı noktasında güçlü katkı sağlanırken, yurt dışı projemizde de ülkemizi en iyi şeklide temsil ettiğimiz ve ekonomik olarak da katma değer ürettiğimizi değerlendiriyoruz. Gelinen bu noktanın tesadüf olmadığını, ülkemiz hedeflerini de dikkate alarak firmamız için tanımladığımız vizyon ve misyonumuz doğrultusundaki çalışmalarımızın meyvelerini verdiğini görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hitay Holding, Fujitsu'nun Türkiye'deki şirketini satın aldı

2020-11-04 18:15 - Genel

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak’la işbirliğini görüştü,

2020-11-05 07:27 - Özel Haber

Haluk Levent: “Hz. İsa’yı gördüm”

2020-11-07 14:26 - Özel Haber

Türk AntTeq, Moskova'da uluslararası ödüllü “FORIVER projesi”ni inşa edecek

2020-11-03 08:04 - Özel Haber

Ülker 2020’nin 9 ayında büyümesini sürdürdü

2020-11-05 22:28 - Genel

42. İstanbul Maratonu yarın koşulacak

2020-11-07 13:20 - Gündem

Kapadokya'yı ekimde 175 bin 612 turist gezdi

2020-11-05 19:31 - Kültür Sanat

'Osman Hamdi Bey Dijital Sergisi' 9 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek

2020-11-07 18:36 - Kültür Sanat

GÜBRETAŞ 69 yaşında

2020-11-06 18:16 - Ekonomi

Libya'da petrol üretiminin artması fiyatları baskılıyor

2020-11-05 23:08 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye Yatırım Danışma Konseyi 10. Toplantısı'nın sonuç bildirisi açıklandı

20:13 - Ekonomi

Türkiye ilk nükleer hizmet ihracını yaptı

16:32 - Ekonomi

Dolmabahçe'de 3,5 trilyon dolarlık dev toplantı

15:28 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Rize-Antalya uçuşları gündemimizde

13:23 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyar liralık su yatırımı planlandı

13:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail’in Lübnan’a yönelik son saldırılarında ölenlerin sayısı 33'e yükseldi

01:08 - Dünya

Türkiye'den, GKRY'ye silah ambargosunu kaldırma kararının yeniden uzatılmasına ilişkin açı

01:03 - Siyaset

Husiler, İsrail’in Ben Gurion Havalimanı'nı balistik füzeyle vurduklarını açıkladı

00:58 - Dünya

İsrailliler Gazze'de esir takası anlaşması talebiyle gösteri düzenledi

00:23 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkevi'nde Venezuela Dışişleri Bakanı Gil ile görüştü

00:12 - Siyaset