?>

Bayramda çalışana çift maaş!

4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekiyor.

Ekonomi - 9 yıl önce

Bazı iş kolları ve işyerlerinde işin devamlılığı açısından çalışanların bayram süresince de çalışması gerekmektedir. Bu yüzden bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak çalışana iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.

ÇALIŞANA HER GÜN İÇİN BİR YEVMİYE FAZLA VERİLMELİ

4857 Sayılı İş Kanunu na göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir.

ARİFE GÜNÜ ÖĞLEDEN SONRASI DA BU KAPSAMDA

Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir. Zamlı bu ücret arife günü öğleden sonra yapılan çalışmayı da kapsamaktadır.

Durumu bir örnekle gerekirse;

Saatlik ücreti 5 TL olan Mehmet Bey bayramın 2 nci ve 3 üncü günü toplam 12 saat çalışmıştır. Normal günlerde 60 TL alması gereken Mehmet Bey bayramdaki bu 12 saatlik çalışması karşılığı 120 TL alacaktır.

Aylık ücret üzerinden örneklendirmek gerekirse, bayramın 2 günü tatil yapmayarak çalışan bir işçiye, aylık 2 bin 400 TL brüt ücret ödendiği varsayalım. İşçinin tatil yapmayarak çalışması halinde, günlük ücretinin (2.400/30) 80 TL olması nedeniyle, bayramın birinci günü için 80 TL ve 2 nci günü için 80 TL olmak üzere iki genel tatil günü için toplam 160 TL ek ödeme yapılması gerekmektedir. Aynı şekilde arife günü öğleden sonra çalıştığı saat ücretinin de 2 katı olarak ödenmesi gerekmektedir.

FAZLA MESAİ YAPANLAR

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanununa göre günlük çalışma süresi 7.5 saat haftalık çalışma süresi ise 45 saattir. 45 saatin üzerindeki çalışmalar ise fazla mesaili çalışma olarak nitelendirilir. Bayramda çalışanların fazla mesai yapmaları halinde ücretlerinin bayramın zamlı ücreti ile birlikte yüzde 150 zamlı olarak ödenmesi gerekir. En çok sorulan sorulardan biridir. İşveren işçisine "Kurban Bayramı süresince çalış bayram sonrası sana 4 gün izin kullandırayım." diyor. İşverenin bu talebi ve kullandıracağı izin mevzuata uygun değil. Bayramda çalışana ücretinin zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir. Bayramdaki çalışmanın karşılığı izin olarak verilemez. Ücret ödenmesi gerekir.

ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİLER BAYRAMDA ÇALIŞTIRILAMAZLAR

Konuyla ilgili 4857 Sayılı İş Kanunu nda "Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir" hükmü yer almaktadır. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere sigortalılar sözleşmelerinde aksi bir hüküm yoksa bayramda çalışmak zorunda değildirler. Çocuk ve genç işçiler bayramda çalıştırılamazlar.

POKEMON LU İŞE İADE DAVALARI YOLDA

Patronundan işçisine, sanatçısından siyasetçisine hatta futbolcusuna kadar dünyada herkes Pokemon Go aşığı olmuş durumda. Bu yazıyı yazmama vesile olan soruyu aynen iletiyorum. "Merhaba, bir yemek şirketinde çalışıyorum. Üç arkadaş ofiste Pokemon Go oynarken sözlü tartışmaya girdik! Bu arada içeriye giren işverenimiz hepimizi işten çıkardı. Şimdi işe iade davası açsak kazanır mıyız?" İş yerinde uyulması gereken kurallara ilişkin işveren ile işçi arasında imzalanan dokümanlarda yer alan talimatlar ve prosedürler sözleşmenin eki olarak kabul edilmişse, işçiler bu kurallara uymak zorunda.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, iş yerinde sürekli internet kullanan ve asli görevini zafiyete uğratan güvenlik görevlisini işten çıkaran işvereni haklı buldu ve yerel mahkemenin verdiği işe iade kararını bozdu. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi internette sanal bahis oynayan beyaz yakalı çalışanın, işini özenle yapmasına engel olduğuna kanaat getirdi ve personelin açtığı davanın iptaline karar verdi. Yargıtay ın kararları net ve ancak bu oyun ülkemizde yaygınlaşınca işten çıkarımlar ve iade davaları başlayacaktır.

Mert Nayır - Vatan gazetesi

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'nün emniyet imamları gözaltına alındı

2016-09-03 01:47 - Gündem

YPG nin DAEŞ e karşı savaşan tek güç olduğu miti çöktü

2016-08-30 16:17 - Gündem

Cezaevi yapımına hız veren düzenleme

2016-09-03 15:57 - Gündem

Okullarda ders zili hazırlığı

2016-09-02 14:37 - Genel

İnteraktif Pazarlama Zirvesi Anadolu Konferansı

2016-09-01 16:00 - Ekonomi

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı daraldı

2016-09-02 15:02 - Ekonomi

10 günlük tatil için 1 yıl borca girmeyin

2016-08-30 14:47 - Ekonomi

Fetullah Gülen ve Hamdi Akın İpek'in mal varlıklarına el konuldu

2016-09-02 21:36 - Genel

PFDK'dan 7 kulübe ceza

2016-09-01 22:07 - Spor

Bakan Soylu: Suriye’ye sırtımızı dönseydik tarih bizi affetmezdi

2016-09-03 10:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Orman Genel Müdürlüğü, bugüne kadar Ankara'da 320 okulun bahçesine fidan dikti

14:42 - Ekonomi

Kırgızistan'dan Türk yatırımcılara işbirliği çağrısı

14:32 - Ekonomi

Mettler-Toledo hakkında rekabet soruşturması başlatıldı

14:17 - Ekonomi

Volkswagen, 88 yıllık tarihinde ilk kez Almanya'daki bir fabrikasını kapatıyor

14:13 - Ekonomi

Muş'un yürüyüş rotaları dijital ortama aktarılarak turizme kazandırılıyor

13:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AB, Darfur'a insani yardım ulaştırmak için acil hava köprüsü başlattı

14:53 - Dünya

FIFA Yılın En İyileri Ödülleri'ni kazananlar yarın belli olacak

14:47 - Spor

Orman Genel Müdürlüğü, bugüne kadar Ankara'da 320 okulun bahçesine fidan dikti

14:42 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığından "15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü"ne ilişkin kutlama mesajı

14:37 - Gündem

Kırgızistan'dan Türk yatırımcılara işbirliği çağrısı

14:32 - Ekonomi